17. 2. 2009

Európske banky a 18 biliónov falošných cenných papierov

29. januára 2009 priniesol nemecký denník Die Zeit správu o stretnutí Spolkovej vlády so šéfredaktormi najdôležitejších nemeckých denníkov, ktoré sa uskutočnilo 8. októbra 2008. Cieľom rozhovorov bolo vyzvať médiá, aby písaním pravdy o ekonomickej situácii nespôsobili medzi obyvateľstvom paniku: "... veľmi srdečne by sme chceli ... predovšetkým (poprosiť), aby ste nevytvárali zlú náladu, lebo na to je situácia príliš vážna." Do tejto rubriky pravdepodobne zapadá aj najnovšia udalosť, ktorú najdôležitejšie nemecké média zamlčali, a to, že Európska komisia začiatkom minulého týždňa publikovala 17-stranový "interný" dokument, ktorý obsahuje citlivé informácie a ktorý predvčerom prerokovávali aj európski ministri financií.

V súčasnosti sa v európskych bankách nachádzajú cenné papiere v hodnote 18 biliónov € (to je 44 percent !! všetkých aktív európskych bánk), ktoré sú buď "falošné" (t.z. podvodnícky ohodnotené a rozpredané do všetkých svetových strán) alebo/a jednoducho nepredajné. O tejto skutočnosti písala výlučne britská tlač. Niekoľko málo jednotlivcov, okrem iného z britského denníka Telegraph malo možnosť krátko do dokumentu nazrieť. Telegraph však len na pár hodín zverejnil hore uvedené dramatické čísla, potom správa zo stránky zmizla. Link na článok síce ešte ukazuje sumu "16,3 trilióna" libier, ale obsah článku sa zmenil (??).

Núdzové zasadnutie EÚ je naplánované na koniec februára. Na ňom sa má diskutovať o ďalších záchranných opatreniach. EÚ si robí starosti hlavne ohľadom predaja "dlžobných úpisov" (Bonds) jednotlivých členských krajín a veľkých úrokových rozdielov. Napríklad Finančná agentúra Nemecka má stále väčšie ťažkosti s refinancovaním dlhov, čo potvrdzujú aj dražby minulých týždňov.

Ľudia sa nesmú dozvedieť, že natoľko rozsiahle očistenie finančného trhu v Európe, resp. EÚ nie je možné bez toho, aby sa vyprovokoval veľkoplošný štátny bankrot. Tu už nepomôžu ani doteraz používané finty ako napr. zo strany nemeckej banky WestLB, ktorá preniesla papiere v hodnote niekoľko miliárd spolu so štátnym občianstvom do írskej firmy (Der Spiegel, 9.2. 2009) alebo Deutsche Bank, ktorá presunula niekoľko miliárd týchto "cenných" papierov do vlastných dôchodkových fondov - iba oddiaľujú deň veľkého zúčtovania.

Ďalšia zlá správa: hospodárska kríza spôsobuje vo všetkých priemyselných sektoroch Európy bezprecedentné úpadky. K tomuto bezútešnému hodnoteniu dospela Európska komisia. Ďalšia analýza, vo Financial Times, sa zase nešetrne pozerá na hospodársky pokles. Som presvedčený, že Michael Glos (bývalý nemecký minister hospodárstva, pred týždňom rezignoval) odišiel, lebo videl príchod katastrofy a nechcel ju zažiť počas svojho funkčného obdobia. Jeho nástupca Gutenberg je iba šašo, "Fall Guy" ako sa hovorí po anglicky.

Kríza v Eurozóne. Pokles HDP v 4. kvartáli 2008:

Nemecko: -2,1%, najväčší pokles od zjednotenia v roku 1990
Francúzsko: -1,2%, recesia sa výrazne prejavila
Taliansko: -1,8%, najväčší sklz od roku 1980
Španielsko: -1,0%, najvyššia nezamestnanosť v EÚ
Portugalsko: -2,0%, pravdepodobný koniec socialistickej vlády
(Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Kopia clanku z Telegraph.co.uk:
http://www.itszone.co.uk/zone0/viewtopic.php?p=539277&sid=70e9a74f32136e19984a746013013723

(screenshot: http://bayimg.com/OAnbbAAbk)

Dokaz clanku v Google:
http://www.google.com/search?q=inurl:4590512+site:telegraph.co.uk

(screenshot: http://bayimg.com/OaNBAaAbk)

Ivanez povedal(a)...

Myslím, že doležite je, že sa tento uhol pohľadu na problém dostal aspoň sem. Na svete je kvantum okopírovaných veci a nemajú takú hodnotu, ako iný pohľad na situaciu. "Hľadať chyby je oveľa jednoduchšie, ako hľadať cestu k riešeniam pán Martin".Možno originál tohoto článku je len Uk hoax, ale aspoň snaha o preklad admina tohoto blogu stojí za pochvalu. Ivanéz