27. 5. 2009

Michael Moore: Nový film o finačnej kríze

Známy dokumentarista a držiteľ Oscaru Michael Moore pracuje na novej dokumentácii o globálnej finančnej kríze. Oznámil, že film príde do kín 2. októbra 2009. Svoj film v krátkosti opisuje nasledovne: "Bohatí sa pred určitým časom rozhodli, že nemajú dosť peňazí. Chceli viac ... oveľa viac. Takže si sadli spolu za stôl a systematicky začali ošklbávať americké obyvateľstvo o tvrdo zarobené peniaze. Ale ako to urobili? Na túto otázku chcem odpovedať prostredníctvom môjho filmu."

Moore ešte stále na filme pracuje a jeho obsah ako zvyčajne prísne tají. Film zatiaľ ešte nemá oficiálny názov. Najprv plánoval Moore vo filme obsiahlejšie odhaliť Ameriku ako impérium. Nakoniec sa však rozhodol odhaliť dôvody pre kolaps finančného systému. 11. februára zverejnil Moore na svojej internetovej stránke výzvu, v ktorej žiadal, aby "predstúpili niektorí odvážni ľudia z Wall Street alebo finančníctva, a aby sa s ním podelili o svoje znalosti ... buď hrdinom a pomôž odhaliť najväčší podvod v histórii."

55-ročný Moore sa stal svetoznámym v roku 1989 vďaka svojmu filmu "Roger and Me", v ktorom pôsobivo opísal, ako General Motors svojou outsourcingovou politikou hospodársky zničil jeho rodné mesto Flint v štáte Michigan. Úpadok GM a celého amerického automobilového priemyslu, ktorý pretrváva už desiatky rokov, sa nastávajúcim konkurzom blíži pomaly k trpkému koncu. Čo sa vtedy odohrávalo v meste Flint, a na čo Moore už vtedy upozorňoval, sa teraz deje všade. Trpieť budú ako vždy robotnici, ich rodiny a jednotlivé regióny.

V roku 2003 vyhral so svojím filmom "Bowling for Columbine" Oscara. Vo filme poukázal na to, ako výrazne je americká spoločnosť posadnutá násilím a na z toho vyplývajúce následky. Najväčší úspech mal však jeho dokumentárny film "Fahrenheit 9/11" v nasledujúcom roku, ktorý odhalil prepojenie medzi vládou Georga W. Busha a útokmi z 11. septembra. Cieľ filmu - prebudiť Američanov a zabrániť znovuzvoleniu Busha - sa mu žiaľ nepodarilo dosiahnuť, a to aj napriek tomu, že len v Amerike film zarobil 120 miliónov dolárov.

Jeho posledný film "Sicko" z roku 2007 poukazuje na perverzitu a nedostatky v americkom zdravotníckom systéme a odhaľuje koncerny, ktoré na úkor pacientov zarábajú obrovské peniaze. Môžeme byť teda zvedaví, čo nové nám Michael Moore na jeseň tohto roku o zločineckom hernom kasíne zvanom "globálny finančný systém" povie. Hĺbkovú analýzu a poukázanie na to, kto za všetkým skutočne stojí, však očakávať od neho nemôžeme. Na to je príliš spletený s mainstreamom. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

11 komentárov:

os povedal(a)...

som zvedavy na jeho novy film, somzvedavy co noveho prinesie. Kazdopadne mam pocit, ze druha cast krizy prave zacala.

Anonymný povedal(a)...

Michael Moore je podvodnik a klamar staci si precitat casopis Enigma tam ho pekne vyargumentovali :-)

Anonymný povedal(a)...

aj mne sa tak zda ze teraz po relativnom tichu pred burkou zacne kriza vrcholit... tak hadam to prezijeme s dostatkom eurikov vo vrecku

os povedal(a)...

elderxxx: je to vacsi klamar a podvodnik ako strojcovia NWO ?

Anonymný povedal(a)...

Odporúčam sledovať dianie okolo letu z Fr do Br!

os povedal(a)...

cakame na dalsi prispevok :) Mam velmi rad tvoju stranku, len prosim ta pis pis pis. Lahko sa mi to povie, tiez mam blog a pisem tam raz za mesiac :)

Marek povedal(a)...

Zacinam pomaly zanevierat na tento blog. Je narocne prispievat pravidelne ale zvykol som si na isty standard, ktory rapidne upadol

os povedal(a)...

uvidime ako sa k tomu vyjadri majitel blogu. KAzdopadne ja dakujem aspon za to, ze tu bolo co citat, je to skoda. Na druhej strane viem, ze je to naracna praca a kazdy nieco z nas ma "dolezitejsie".

Anonymný povedal(a)...

skoda dobreho blogu, som sem chodil pravidelne, avsak najdolezitejsie je vydrzat v pisani. Ak sa da, daj k tomu nejake stanovisko - ci tu mam este chodit, alebo si vymazat stranku z bookmarkov.

marek povedal(a)...

Takisto sa pripajam k ziadosti o stanovisko, pretoze ma uz nebavi to tu pravidelne sledovat a nic nenajst...

Anonymný povedal(a)...

ono veci sa maju tak ze hospodarstvo je na tom uz dobre uz len napreduje tak nie o com pisat... ironia:)