8. 5. 2009

Petícia za spravodlivé referendum

Na webstránke slovenskej internetovej televízie tv INA v súčasnosti prebieha "Online petícia za spravodlivé referendum". Cieľom petície je podľa administrátora stránky poukázať na problém nedostatočnej priamej demokracie na Slovensku, "vyvolať o ňom diskusiu na internete, ale aj v celej spoločnosti, a nakoniec dosiahnuť, aby sa ňou zaoberali aj v parlamente. " tv INA chce v rámci tejto petície osloviť všetky parlamentné strany.

Iniciátor petície si samozrejme nerobí ilúzie o politikoch - ak bude dostatočná vôla zo strany verejnosti, prípadne internetovej komunity, a nedostatočná vôla v parlamente, rešpektovať ju, tv INA začne zbierať podpisy pre vypísanie referenda o tejto otázke oficiálnou formou.

Popis iniciatívy zo stránky tv INA:
"Ústava SR, konkrétne v článku 2 odsek 1 hovorí : 'Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.' Z uvedeného teda vyplýva, že zákonodarná moc je v Slovenskej republike upravená dvojakým spôsobom. Táto moc totiž patrí nielen parlamentu - Národnej rade Slovenskej republiky, ale aj nám - občanom. S ohľadom na súčasnú politickú a ekonomickú situáciu, v ktorej sa nachádzame, nestačí ,aby o dôležitých veciach rozhodovali iba naši volení zástupcovia, ale aj my, občania, sa chceme podielať na dôležitých rozhodnutiach. Preto vyzývame poslancov NRSR, aby iniciovali zmenu príslušných zákonov s cieľom dostať referendum do bežného politického života. Žiadame znížiť hranicu 350 000 platných podpisov pod petíciou žiadajúcou vypísanie referenda na 30 000 a zrušiť podmieňovanie platnosti referenda účasťou viac ako 50% všetkých oprávnených voličov."

Administrátor stránky tv INA ďalej hovorí: "Máme pripravené aj iné varianty pre lokálne referendá a podobne. Pre začiatok treba rozvíriť stojatú hladinu, pretože politikom súčasný stav vyhovuje. Jednoznačne je to príležitosť, ako dostať priamu demokraciu do bežného politického života. Tak ako je tomu napríklad vo Švajčiarsku, kde v 7,5 miliónovom štáte je potrebných 50 000 podpisov pre vypísanie referenda, a kde nemajú žiaden limit počtu voličov pre platnosť referenda."

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Celkom rozumne, snad im to vyjde. Neviem uz kto to hovoril, ale hovoril nieco ako "Slovensko by mohlo byt ako Svajciarsko" ... tak nech k tomu dopomoze, teda aspon z pohladu toho ze im staci 10x menej podpisov ako u nas.
Je celkom zrejme ze tych 350 000 je tam prave preto, aby sa to vyuzivalo co najmenej.

Anonymný povedal(a)...

ludkovia zlaty,hlavne to rozsirujte dalej medzi znamych ,aby sa k tomu dostalo co najviac ludi. Skorumpovany politici stale rozhoduju o nas a bez nas. A bezny clovek sa ma stale horsie a horsie.

Anonymný povedal(a)...

Zvláštne je, že som túto info preposlala asi tak 15 ľuďom, ktorých poznám v domnení, že by sa mohli prejaviť aj aktívne nuž ale ich podpisy tam nevidím...

Anonymný povedal(a)...

Hlavne ludkovia zlaty nekonspirujte a neklamte to je dolezite!

Slobodoslav povedal(a)...

Petíciu za spravodlivé referendum sa presunula na adresu:
http://www.spravodlivereferendum.sk