1. 4. 2009

1. apríla bude v Londýne chaos

Za účasti veľkého zoskupenia antiglobalistov, anarchistov, ochrancov životného prostredia, ľavičiarov, odborárov a tých, ktorých postihla hospodárska kríza, sa uskutoční 1. apríla v srdci Londýna masová demonštrácia proti bankovým gangstrom. Je to práve v deň, kedy sa tu stretnú hlavy štátov z celého sveta na vrcholnom stretnutí G20. Do akcie sa zapojilo viac ako 100 organizácií.

Tisíce demonštrantov plánujú sériu akcií v okolí celého finančného centra Londýna. Pri demonštrácii ich rozhorčenia proti zodpovedným za celosvetovú finančnú krízu využívajú všeobecnú popudenosť ľudí proti finančnej mafii. Celé podujatie sa bude konať pod heslom “Financial Fools Day” a zapríčiní masívne obmedzenia, pri ktorých demonštranti ochromia dopravu a budú blokovať budovy. Organizátori hovoria o “senzačnej akcii”.

Demonštranti dúfajú, že sa im podarí vyburcovať náladu aj u ostatných ľudí postihnutých finančnou krízou a k spolupráci podnietiť aj študentov a pracujúcich. Polícia sa obáva, že vypukne chaos a je na to náležite pripravená. Očakáva sa zrážka medzi rozhnevanými demonštrantmi, bankovými gangstrami a obchodníkmi mesta. “Ak na seba narazia rozhnevaní aktivisti a agresívni obchodníci, očakávame nebezpečný mix násilia, aký sme predtým ešte nikdy nevideli“, povedal jeden policajný hovorca.

Takáto vzbura sa uskutočnila už v roku 1999, keď sa medzi sebou pobili anarchisti a zamestnanci bankovej štvrte mesta, pričom bolo vtedy zranených 46 ľudí a vznikla škoda dva milióny libier. Jeden demonštrant povedal, že príkladom im budú výtržnosti (z konca minulého roka) v Aténach. Na webstránke organizátorov je uvedené:

1. apríla ukážeme skupine G20 my, čo znamená kolaps. Prišiel si o dom? O prácu? O úspory alebo dôchodok? POTOM JE TÁTO PÁRTY AJ PRE TEBA!


Kapitalisti už dlhé roky ohrievajú svet , roztápajú ľadovce, vypaľujú dažďové pralesy - priviedli planétu na pokraj priepasti. Teraz im podkúrime mi. Na stretnutí v Londýne si budú snažiť zachrániť ministri G20 vlastnú kožu s najväčším aprílovým žartom všetkých čias. Ich neregulované, vykrádačské, podvodné a vykorisťujúce trhové hospodárstvo sa nachádza v rozklade a títo blázni si myslia, že my ich zachránime. Asi si robia srandu. My nemôžeme a nebudeme platiť. My ideme do ulíc.

V celom Londýne sa 1. apríla uskutoční množstvo akcií.
Štyria jazdci apokalypsy uvedú procesie, ktoré začnú o 11:00 na nasledovných staniciach metra:
Moorgate: červený kôň proti vojne.
Liverpool Street: zelený kôň proti klimatickému chaosu.

London Bridge: strieborný kôň proti finančným zločinom.

Cannon Street: čierny kôň proti kradnutiu pôdy a obmedzovaniu, tiež na počesť 360. jubilea skupiny Digger (anglická skupina disidentov, ktorá v roku 1649 zakladala vidiecke komúny)

O 12:00 si finančné centrum vezmeme naspäť, tým že vtrhneme do samotného brucha beštie, anglickej banky (Bank von England). 2. Apríla budeme búchať na dvere ich hotelov.

Komentár:
Vyzerá to tak, akoby demonštranti chceli ochromiť finančný systém. Je tu nebezpečenstvo, že globálna elita sa rozhodne kvôli hroziacemu chaosu pre „radikálne opatrenia“. Takto by mohol byť tento, aj keď oprávnený protest, zneužitý. Niekto ale už musí raz povedať týmto kriminálnikom svoj názor, že takto to už ďalej nejde. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch, preložil Jozef, originál článku publikovaný 26. marca 2009)

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

hovorit o tom aby si ludia vytvarali rezervy potravim a vyzivat k masovym demonstraciam je podla mojho nazoru prizemne a pre robotnicku triedu priznacne. Prilezitost robi zlodeja, bere on berem aj ja. Kradlo sa aj pred tym kradne sa aj teraz a myslim si, ze je absurdne tvrdit opak. Vzdy sa treba pytat sameho seba co by som robil ja na ich mieste? Ved ja mam zasady, moralku a vela vela podobnych sraciek, ktore clovek prestane vnimat ked sa dostane ku korytu. Otazka je ako pre jednu tak aj pre druhu stranu... KEDY BUDE DOST? Ked vyvrazdime vsetkych tych pomyselnych zralokov z WALL STREET? Ked uz nebude co kradnut? Vsetko je biznis a zamer len sa na to treba pozriet z vtacej prespektivy. Svojskym sposobom je aj tento blog, videa vsetko kolo toho zamer. Ani si to neuvedomujete no prave ste zarobili slusne peniaze inc. google za to, ze ste sem vobec prisli a citate tieto trapne pismenka a ten co to pisal teda Balla ma pocit, ze dal na svetlo sveta pravdu, ktora uz ani pravdou nemusi byt. A mozno prave teraz ste zarobili peniaze prave tym ludom proti, ktorym kutim svojej duse ste, peniaze za ktore sa nakupia "veci" pre ktore iny zomru a teraz budete zit s vedomim, ze ste prispeli za zlu vec... mozete spravit novy clanok o pravde...

Balla povedal(a)...

Clanky o pravde nepisem. Prekladam zaujimave clanky zo zahranicnych stranok, aby som trochu rozsiril obzor slovenskym a mozno aj ceskym citatelom. Osobne sa s takymito protestami a demonstraciami nestotoznujem, lebo si myslim, ze existuju ovela efektivnejsie moznosti ako bit sa na ulici s policajtmi.

A co sa tyka toho zarabania penazi. Ja neviem, ale ked mi das tip, ako byt na internete a publikovat nejake veci bez toho, aby som nejaku firmu financne alebo inym sposobom podporoval, tak sa velmi potesim. Blogger.com pouzivam, lebo mi technicky a z hladiska ovladania vyhovuje. Nechcel som blogovat na nejakom slovenskom serveri - myslis, ze by som vyzeral doveryhodnejsie keby som blogoval napr. na SME.sk? Ani ty ani ja nezijeme vo vzduchoprazdne. Musime platit bud firme Orange, T-Com, alebo inemu poskytovatelovi za pristup na internet. Musime vyuzivat nejake platformy na publikovanie - ja som sa rozhodol pre Blogger.com od Google. Keby sa rozhodnem pre vlastnu stranku s hostingom, musim platit nejakej hostingovej spolocnosti.

Ak ta "trapne pismenka" na tejto stranke nezaujimaju, alebo ak si myslis, ze tento blog nema zmysel, kludne mozes stravit cas niecim inym ako citanim a komentovanim. Ak chces diskutovat vecne, tak maj prosim aj nejake rozumne stanoviska alebo argumenty a nie prazdne moralne poucky.

Anonymný povedal(a)...

a ako to vlastne dopadlo? dialo sa tam vobec nieco?

Anonymný povedal(a)...

samozrejme že dialo:
http://www.guardian.co.uk/world/gallery/2009/apr/01/g20-protest?lightbox=1


http://zpravy.idnes.cz/tisice-lidi-demonstrovaly-v-londyne-proti-financnikum-banka-prisla-o-okna-15o-/zahranicni.asp?c=A090401_142945_zahranicni_stf

www.ct24.cz/svet/50411-protesty-v-londyne-maji-svou-prvni-obet

http://zpravy.idnes.cz/pri-protestech-v-londyne-zemrel-demonstrant-dalsi-skoncili-v-cele-1c9-/zahranicni.asp?c=A090402_071256_zahranicni_cen
reagovať

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/foto.phtml?gid=10047

Anonymný povedal(a)...

ja som bol v praci, tak som bol odrezany od infosiek,dakujeeem.

Anonymný povedal(a)...

nic sa tu nedialo, zavreli par stanic a tvarili sa dolezito. ja robim na oxforde a mal som pocit ze v uliciach bolo praveze menej ludi lebo boli seci zalezeni. na druhy den bolo sice v nvinach ze na Bank=u boli nejake nepokoje ale ta stanica bola zavreta par dni pred sumitom cize sa to udialo len medzy fizlami a demonstrantmi. skratka kto nedemonstroval a vyslovene nevyhladaval nepokoje tak to ani nepocitil.