2. 4. 2009

Ban Ki-Moon: Obávam sa globálneho kolapsu

"Dnešné stretnutie G20 môže predstavovať rozdiel medzi ľudskou nádejou a zúfalstvom, medzi ozdravením hospodárstva a pádom do hlbokej recesie", napísal generálny tajomník OSN Ban Ki-Moon v článku pre dnešné vydanie britských novín Guardian.

Varoval pred sociálnymi nepokojmi a možným kolapsom celých štátov v dôsledku finančnej krízy. "Čo začalo ako finančná kríza, prerástlo časom do svetovej hospodárskej krízy", povedal. Podľa vlastných slov očakáva ešte horšie dopady, konkrétne politickú krízu so sociálnymi nepokojmi, nestabilnými vládami a rozzúreným obyvateľstvom, ktoré stratilo dôveru v budúcnosť. Najchudobnejšie krajiny sú krízou postihnuté najsilnejšie a práve v chudobných krajinách sa dajú pozorovať "náznaky rozpadu, šíriace sa šokujúcou rýchlosťou".

Ban vyzval hlavy štátov a predsedov vlád 20 najdôležitejších priemyselných krajín, aby sa dohodli na "skutočnom svetovom balíčku hospodárskej pomoci". Varoval, že od kolapsu bánk ku kolapsu celých štátov je len malý krôčik. "Ak ho urobíme, bude to na našu zodpovednosť."

Ďalej povedal: "Musíme si uvedomiť našu závislosť na sebe navzájom. Žiadna krajina nemôže dúfať v hospodársku istotu bez toho, aby brala ohľad na ostatné krajiny. Preto skutočne potrebujeme globálny záchranný hospodársky balíček. Medzi dneškom a koncom roka budeme na zabezpečenie likvidity potrebovať minimálne 1 bilión dolárov - jednak ako dlhodobú investíciu a na druhej strane ako záchrannú sieť pre najchudobnejších a najzraniteľnejších." Chudobné krajiny túto krízu nespôsobili, trpia ňou však najviac, zdôraznil Ban Ki-Moon, a dodal, že "jeden bilión dolárov na dva roky nie je veľká suma, keď zoberieme do úvahy možné následky."

Komentár: Tisíc miliárd, čože to je? Však tie nájdeme kdekoľvek na ceste. Pri 6,5 miliárd obyvateľoch na planéte to vyjde každého 154 dolárov ... po dobu dvoch rokov. Približne 21 centov za deň, aj to je nejaký začiatok na zníženie utrpenia. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

co to je tisic miliard,len za aky urok to bude...

Anonymný povedal(a)...

Adresujem Ban Ko-Moonovi: Psi stekaju, karavana ide dalej.
Na co reci?, konajte!

Anonymný povedal(a)...

T.Bata pre ucastnikov G20

Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe.

To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu.
Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací.

Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku.
Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic,
nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.
Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry. Technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Výrok Tomáše Bati z roku 1932

Anonymný povedal(a)...

tak s toho vyroku by som urobil aspon bibliu,abo take daco :)))