15. 4. 2009

Doména Wikileaks.de odstavená

Internetovej stránke Wikileaks, známej predovšetkým pre šírenie osvety a boj proti všade na svete narastajúcej hrozbe cenzúry sa stalo pravdepodobne osudným zverejnenie austrálskeho zoznamu internetovej cenzúry. Wikileaks zverejnením tohto dokumentu dokázalo, že cenzúra sa nevzťahovala len na stránky s kriminálnym obsahom, ale aj na úplne "normálne" weby. Pre nemeckú justíciu bolo toto zjavne dostatočným dôvodom pre drastické zakročenie - na spôsob, ktorý poznáme nanajvyš z čias tretej ríše. Doména wikileaks.de bola v noci z 9. na 10. apríla 2009 jednoducho odstavená. Nemecká justícia už krátko predtým v rámci zastrašovacej akcie prikázala domovú prehliadku administrátorov stránky. Domovou prehliadkou pohrozili nemecké orgány aj každému, kto zverejní odkaz na stránku Wikileaks.
Domové prehliadky v nemeckých mestách Dresden a Jena boli však márne, pretože sa inkriminovaný server už dlhšiu dobu nachádza vo Švédsku. Pre odstavenie domény alebo domovú prehliadku - v tomto momente - samozrejme neexistuje ani dôvod ani právny základ (iba v prípade, že by niekto zverejnil zoznam austrálskej cenzúry priamo). Všetko toto sa robí pravdepodobne iba za účelom zastrašovania, aby niekoho náhodou nenapadlo zverejňovať v budúcnosti podobné informácie. (Preložené zo stránky MMnews.de)
Tlačová správa Wikileaks
9. apríla 2009 bola doména Wikileaks.de bez predošlého oznámenia odstavená nemeckou registračnou službou DENIC. Udialo sa tak dva týždne po domovej prehliadke nemeckého doménového sponzora Theodora Reppeho. Prehliadka bola vyvolaná zverejnením austrálskeho zoznamu internetovej cenzúry. Hovorca príslušneho austrálskeho úradu ACMA (Australian Communications and Media Authority) povedal v stanovisku pre austrálskych novinárov, že úrad sa v tejto veci neobrátil na nemecké orgány. Publikovanie tohto zoznamu odhalilo tajnú cenzúru mnohých neškodných stránok, ktoré mali okrem iného aj politické obsahy, a výrazne ovplyvnilo v Austrálii debatu o cenzúre. Práve v dôsledku širokej debaty, ktorá v Austrálii po zverejnení tohto zoznamu zavládla, austrálsky senát pravdepodobne tento návrh internetovej cenzúry nepodporí.
25. marca 2009, jeden deň po domových prehliadkach, rozhodla nemecká vláda o pokuse zavedenia kontroverzného a zo strán expertov ostro kritizovaného celoštátneho systému cenzúry internetu. Nemecké úrady pre časopis "Der Spiegel" v čase domových prehliadok tvrdili, že nevedia nič o postavení stránky Wikileaks ako medzinárodne uznávaného média. Táto "výhovorka" dnes už ale neplatí. Do dnešného dňa, dva týždne po prehliadkách, sa nemecké orgány nepokúsili nadviazať kontakt so stránkou Wikileaks za účelom vyjasnenia stavu vecí.
Tentokrát sú to nemecké orgány, ktoré sa snažia znemožniť fungovanie celej mediálnej organizácie kvôli jednému zo státisícich dokumentov, a to bez toho, aby sa vôbec snažili kontaktovať vydavateľa. Kontakné informácie sp dostupné na každej jedinej stránke portálu. Wikileaks aj naďalej zverejňuje dokumenty prostredníctvom svojich ne-nemeckých domén. Ak bude iniciatíva na cenzúru internetu úspešná, dá sa očakávať, že budú cenzurované aj tieto alternatívne domény. Čína - a odteraz aj Nemecko - sú jediné krajiny na svete, ktoré sa snažia cenzurovať doménu Wikileaks. Prípad skúmame a čoskoro očakávame nové informácie. (Preložené z nemeckého originálu)
Stanovisko DENIC
Správca nemeckých domén DENIC vo svojom stanovisku tvrdí, že majiteľovi domény wikileaks.de bol v decembri 2008 doručený oznam o výpovedi zmluvy s informáciou, že do 31. marca 2009 si má nájsť nového poskytovateľa doménových služieb. V opačnom prípade mala byť doména odstavená.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

toto je ta demokracia ci ako to volaju? :-(