28. 4. 2009

Je Obama imúnny voči prasacej chrípke?

Prvý prípad prasacej chrípky (H1N1) bol zaznamenaný 13. apríla v Mexiku. Infekcia vypukla krátko pred návštevou Baracka Obamu v Mexico City 16. apríla. Zaujímavé je, že Obama počas svojho pobytu navštívil antropologické múzeum, kde ho privítal známy archeológ Felipe Solis, ktorý o niekoľko dní neskôr podľa mexických novín Reforma zomrel na následky chrípky. Po kontakte so Solisom by bola veľmi vysoká pravdepodobnosť, že Obama sa smrteľným vírusom nakazil, podľa všetkého je však živý a zdravý. Bol prezident v dostatočnom časovom predstihu proti vysoko nákazlivému vírusu zaočkovaný? A ak áno, vedel už vtedy niekto o tom, že vypukne epidémia prasacej chrípky?

Mexické úrady považujú vírus za taký nákazlivý, že vyhlásili stav núdze a ľudom začali rozdávať rúška za cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu. V hlavnom meste Mexico City sú uzavreté múzeá, divadlá a iné verejné zariadenia, v ktorých sa stretávali veľké masy ľudí. Aj futbalové zápasy sa budú konať bez divákov. Katolícke omše v kostoloch sa konajú aj naďalej, obyvateľstvo bolo ale vyzvané, aby nosilo rúška a vyvarovalo sa kontaktu medzi sebou.

Americké úrady v sobotu varovali, že nový vírus prasacej chrípky nebude možné dostať pod kontrolu. Vzhľadom na množstvo ohnísk nákazy "v mnohých rôznych obciach" USA sa ďalšiemu šíreniu v tomto momente pravdepodobne nedá zabrániť. "Vírus v súčasnosti nemôžeme obmedziť len na jedno miesto," povedala zamestnankyňa amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo Washingtone. Približne 500 000 umelohmotných rakiev, ktoré sú uložené v meste Madison (Georgia) neďaleko centrály CDC v Atlance poukazuje na to, že niekto zjavne ráta s mnohými mŕtvymi - a umelohmotné rakvy sa prednostne používajú v takýchto situáciach, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy.

Zákon, ktorý umožní zriadenie núdzových centier na amerických vojenských základniach vo vnútrozemí bol prostredníctvom návrhu H.R. 645 už predložený obom snemovniam amerického kongresu. Smernica Bieleho domu HSPD-21 hovorí nasledovné: "Zdravotná katastrofa, ktorá sa udeje v dôsledku teroristického útoku zbraňami hromadného ničenia, pandémie alebo ničivej prírodnej udalosti, by mohla viesť k desaťtisícom až státisícom obetí, oslabiť naše hospodárstvo, poškodiť verejnú morálku a dôveru a ohroziť našu národnú bezpečnosť. Je preto dôležité, aby sme vypracovali strategickú víziu, ktorá pripraví verejné zdravotníctvo a medicínske zásobovanie na rad možných katastof ... čo očakávame pri chrípkovej pandémii ako tej z roku 1918."

A v známom dokumente PNAC (Project for the ew American Century) amerických neokonzervatívcov je napísané: "A pokrokové formy biologických zbraní, ktoré sú namierené proti špecifickým genotypom ľudí, by mohli zmeniť biologické zbrane z teroristických prostriedkov na politicky užitočné nástroje." Nehorázna požiadavka, ktorá však jasne dokazuje ich zločinecké rozmýšľanie.

Úrad pre cintoríny amerického štátu New York rozposlal jednotlivým cintorínom na svojom území "Formuláre hromadného hynutia", aby získal údaje o schopnostiach cintorínov vysporiadať sa s veľkým množstvom mŕvych, ku ktorému by prišlo v dôsledku chrípkovej pandémie alebo podobnej katastrofy. List, ktorý bol rozposlaný 4. apríla 2007 si, môžete pozrieť tu. Vo formulári je napr. položená nasledovná otázka: "V prípade, že by došlo k dlhotrvajúcej katastrofe s vysokým počtom obetí alebo k chrípkovej pandémii vo vašej obci, bol by váš cintorín schopný poskytnúť dodatočne k súčasným pohrebným službám dočasné alebo permanentné priestory na vysporiadanie sa s príznačným počtom mŕtvych v dôsledku tejto katastrofy alebo chrípky?"

Môžeme sa poučiť z minulosti a pozrieť sa na to, čo sa stalo po prvej svetovej vojne. Španielska chrípka bola celosvetovou pandémiou, ktorá bola v rokoch 1918 až 1920 spôsobená neobyčajne nákazlivým typom chrípkového vírusu influenza a vyžiadala si minimálne 25 miliónov obetí. V článku odborného časopisu Bulletin of the History of Medicine z roku 2002 autori dokonca uvázajú 50 miliónov mŕtvych - viac ako prvá svetová vojna. Najefektívnejší spôsob ako vyvolať masové hynutie, je pandémia. Vina sa odsunie na "prírodu", geniálna výhovorka pre masovú vraždu. Vojny sú príliš neefektívne, drahé a pomalé. Okrem toho sa v ich priebehu zničí a zamorí mnoho oblastí, ktoré by bolo lepšie zachovať. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

5 komentárov:

marek povedal(a)...

Netreba byt zas tak paranoidny ale aj taketo uvedene riesenie by bolo lacne a jednoduche.

Balla povedal(a)...

To je samozrejme pravda, netreba to nikdy prehanat. Ale toto je taka vec, kde sa (aspon z mojho pohladu) udialo dost vela nahod. A akonahle prekroci mnozsto nahod urcitu hranicu, tak to zacina byt podozrive.

Spomeniem iba niekolko veci: v januari vysla sprava, podla ktorej sa vedcom podarilo izolovat smrtiacu cast genu spanielskej chripky. Vo februari vyslo najavo, ze farmaceuticky koncern Baxter rozposlal do viacerych krajin vakciny - ktore vsak zhodou okolnosti obsahovali zive virusy smrtelnej vtacej chripky. V Cesku to zistili napr. az po tom, ako touto "vakcinou" zaockovali fredky, ktore nasledne zomreli. O tomto existuje mnoho clankov na internete, aj ja som nieco prelozil, a na Baxter je uz podana vo Viedni zaloba.

No a zaciatkom aprila sa v Mexiku objavi novy chripkovy virus, ktory zhodou okolnosti obsahuje 3 najsmrtelnejsie formy chripky (vtacia, prasacia a ludska), je pre cloveka vysoko nakazlivy a zabija predovsetkym tych s najdolnejsim imunitnym systemom (20 az 50 rokov), nie deti a starsich ludi ako zvycajne - rovnako ako znama spanielska chripka.

Uvidime, ako sa to vsetko vyvinie, ale vzdy je lepsie polozit trochu viac otazok a spochybnovat, ako len hltat len oficialne informacie a vsetko ostatne odsudzovat ako nejake divoke konspiracne teorie.

marek povedal(a)...

Ono problem je skor v tom, ze konspiracne teorie zacinaju byt akosi viac v mode. Je ich uz prebytok, clovek sa v tom potom tazko orientuje. Citat zas iba taketo teorie moze viest k mnou spomenutej prehnanej nezdravej paranoi. Takisto mam rad dobre podlozene projekty a nazory s inym pohladom na vec, resp. "ako by to mohlo byt". Ked chce sikovny rozhladeny clovek spojit zdanlivo nesuvisiace problemy, aj sa mu to podari ;) (zvlast pri takychto pripadoch treba byt "nad vecou")
Kazdopadne mne zo sledovania svetovej situacie poslednych rokov vyplyva, ze mame viac zaujmovych skupin, ktore si tvrdo idu za svojim cielom a nielen nejakych par panov, ktori s nami hraju babkove divadlo. A s nazorom je to ako so zadkom, kazdy mame vlastny. Je len otazka, ci sa do vacsej miery zhodneme alebo nie. V podstate s tymto blogom suhlasim a preto ho aj pravidelne sledujem, akurat diskusia tu chyba a viazne.

Anonymný povedal(a)...

Nieco na tom predsa len bude, ked si vezmeme do uvahy ze v celej tej ich sprostej vlade su zidia, a presne si vybrali prasaciu chripku, co akoze zidia prasata nezeru. A ked poznate politiku tych financnych skupin co ovladaju Obamu, tak oni spustili celu krizu, oni ju ovladaju podla svojich buducich planov, a tento im do toho skvele zapada aby mohli pokracovat. A tiez nieje nahoda ze to zacalo v Mexiku, ved ich prvym cielom bude zjednoti Mexiko a Kanadu, a vymenit dolar za nieco nove aby oslabili svetove mocnosti Rusko a Cinu co maju miliardy dolarov. A ked boli schopny zburat si dvojicky, aby zacali vojnu, a uz tusia ze su odhaleny,len im to nikto nedokaze, tak teraz zvolili este nenapadnejsiu taktiku.

mirec povedal(a)...

cela tato chripka je isto pekne premysleny tah. ake velke budu dosledky tazko povedat, mozno onedlho niekto spravi riadnu vakcinu a budeme sa hromadne ockovat, len otazne je kolko tych vakcin stihnu vyrobit a kolko bude umrti..ked bola ta spanieslak chripka v dvadsiatich rokoch tak isto sa informacie sirili pomalsie, tak tazko ocakavat taky pocet mrtvych i ked si neviem predstavit co sa stane v takej afrike..zaraza ma na to ta komplexna mutacia, ktoru by priroda asi len velmi tazko vyprodukovala. konspiracne teorie su niekedy samozrejme prehnane ale vzdy je na nich vela pravdy, co sa o mediach, ktore sa len boja o svoju existenciu povedat neda. uz len to ze dokazy o WTC boli uz v roku 2006 a v mediach sa to vobec neobjavilo je zarazajuce a ukazuje to ako sa vsetci boja o svoje zadky. ja by som navrhol daky clanok do takeho noveho casu, ktorsy je najpredavanejsi a aspon by ludia inak premyslali ale na to si ani ten bulvar netrufne. tak len sirme osvetu vlastnymi sposobmi.