17. 4. 2009

Skutočné príčiny svetovej finančnej krízy

Jedna čitateľka ma včera ma e-mailom upozornila na stránku Súvislosti.eu, kde narazila na zaujímavý článok s názvom "Skutočné príčiny svetovej finančnej krízy" od Michaila Chazina. Ide o pomerne obsiahly, po slovensky písaný článok, ktorý bol zverejnený na internete už začiatkom marca 2009 (alebo ešte skôr).
Objavil sa už na mnohých stránkach, okrem iného aj na Zvědavec.org a MWM.cz. Podľa uvedených zdrojov však pôvodne pochádza zo stránky Chelemendik.sk. Keďže ide, ako som už spomenul, o veľmi dlhý text, zverejním na svojej stránke len krátky úryvok. Celý článok si môžete prečítať po kliknutí na odkaz pod úryvkom. Link vás presmeruje na stránku Súvislosti.eu - tam sa článok nachádza v čitateľnejšej verzii ako na pôvodnej stránke.
Úryvok:
"Hlavnou a jedinou príčinou lavínovitej krízy svetovej ekonomiky je nadvýroba hlavnej svetovej valuty – dolára USA. Nastane nevyhnutné – krach dolára. To je neodvratné. Je to otázka niekoľkých mesiacov. Buďte si istí, že sa to udeje na 100% nečakane pre všetkých, okrem tých, čo riadia tento proces. Do poslednej chvíle dolár bude silný a všetko bude vyzerať celkom dobre. Potom sa všetko za jeden deň obráti na prach. Ako povedal jeden múdry človek: „Teraz za dolár dávajú 27 rubľov a čoskoro budú dávať po papuli.“ Zároveň padne aj euro, rubeľ atď. Hoci, na tieto valuty nebude default ako na dolár, ale kvôli obrovskej diere vo svetových financiách okamžite klesnú na cene 10-15 násobne."

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Fiat měna je podvod. Na druhou stranu díky ní můžou vzniknout věci které by jinak nevznikly. Místo jednoho domu se můžou postavit dva, i když peníze na druhý dům si vytvořila jen banka. Dům jako reálná hodnota tady je i když vznikl z nereálných peněz.

Anonymný povedal(a)...

Nebyt hypotek, ceny domov by boli nizsie. Za to co dnes stoji jeden by sa dali kupit dva.

citizen povedal(a)...

Ak je Fiat mena podvod, tak ten druhy dom, ktory vytvorila banka je takisto podvod. V kolkych podvodoch su teda ludia ubytovani? V kolkych tucnych luxusnych domoch teda ti tucni americania ziju? Ak ten dolar padne, tak pre tie nerealne bankou vystavane domy. Ci vily?