4. 2. 2009

Obama povolil CIA naďalej vykonávať "renditions"

Slovo "renditions" označuje únos a prevoz ľudí podozrivých z teroristickej činnosti bez toho, aby im boli garantované základné ľudské práva, alebo umožnená obhajoba. CIA takto za bieleho dňa už prepadla mnoho terajších väzňov ktorých následne spútala a lietadlami previezla do Guantanáma, alebo iných tajných väzníc, kde boli vystavení výsluchom porušujúcim ľudské práva ako aj mučeniu.

Podľa exekutívneho nariadenia, ktoré pred niekoľkými dňami vydal prezident Obama, budú CIA aj naďalej umožnené tajné únosy a prevozy osôb z ktoréhokoľvek štátu do inej krajiny, ktorá spolupracuje s USA. Píšu o tom noviny Los Angeles Times. Obama rozhodol, že osoby podozrivé z teroristických činov môžu byť naďalej "odstránené" dvoma spôsobmi - cielenými raketovými útokmi amerických sond typu Predator a prostredníctvom už spomínaných renditions. V tejto súvislosti je zaujímavý aj článok "Obamove prvé vraždy".

Únosy a prevozy podozrivých teroristov, ktoré zahájila Bushova vláda a CIA, boli na medzinárodnej úrovni ostro kritizované. Mnoho zatknutí prebehlo chybne, často prišlo k zadržaniu nesprávnych osôb, k vzneseniu falošných obvinení a aj k mučeniu. Možno napr. pripomenúť prípad Murata Kurnaza, tureckého občana narodeného a vychovaného v Nemecku, ktorého v januári 2002 zatkli v Pakistane. Do augusta 2006 bol zadržiavaný na americkej vojenskej základni Guantanámo. Európsky parlament odsúdil tieto únosy ako "ilegálny nástroj Spojených štátov". Vláda prezidenta Obamu však teraz rozhodla, že renditions, ktoré sú súčasťou Bushovej "vojny proti terorizmu" sa budú vykonávať aj naďalej.

Toto rozhodnutie ukazuje, že Obama síce údajne chce zatvoriť Guantanámo, aby už ďalej neškodilo imidžu USA vo svete, ale v otázke zatýkania podozrivých teroristov a prevádzkovania väzenských táborov v iných krajinách zrejme nenastane žiadna "change". "Samozrejme musíme aj naďalej používať určité nástroje, aby sme dokázali tých zloduchov zneškodniť", povedal predstaviteľ Obamovej vlády, ktorý nechce byť menovaný. "Naši právni poradcovia sa touto problematikou zaoberali. Ale v rámci určitých hraníc to je prijateľné konanie."

Daľší Obamov príkaz umožnuje CIA zadržiavať a "vypočúvať" údajných teroristov, ak sa to nebude diať dlhodobo. Málo citovaný paragraf v príkaze o zatvorení tajných väzníc CIA "sa nevzťahuje na zariadenia, v ktorých sú ľudia zadržiavaní krátkodobo a za účelom tranzitu." Obamovo rozhodnutie o pokračovaní vykonávania únosov nevyvolalo žiadne protesty, dokonca ani organizácie pre ochranu ľudských práv sa nesťažujú. Vedúci týchto organizácii si myslia, že USA tieto nástroje potrebujú aj naďalej, aby mohli bojovať proti terorizmu. "Za obmedzených podmienok sa renditions dajú považovať za legitímny nástroj", hovorí Tom Malinowski, riaditeľ Human Rights Watch. "Na príkazoch prezidenta je jasne vidieť, že chcú vyvinúť systém, v ktorom ľudia nebudú posielaní do zahraničných väzení, kde budú mučení ... ale vybudovanie tohto systému si vyžiada určitý čas."

Ďalší prípad ilegálneho únosu sa udial v roku 2003 v Macedónsku, kde CIA za bieleho dňa prepadla a následne previezla do tajného väzenia v Afganistane nemeckého občana Khaleda Masriho. Podľa jeho slov ho unieslo sedem alebo osem maskovaných chlapov v čiernom oblečení. Vyzliekli ho do naha, zaviazali mu oči a pripútali ho v lietadle. Povedal, že v Afganistane ho vypočúval dokonca nemecký agent tajnej služby. Nemecká spolková vláda teda poznala miesto jeho pobytu a neľudskú situáciu, v ktorej sa nachádzal. Nepodnikla však nič, aby ho oslobodila.

Neslávnu, ak nie dokonca trestnú rolu zahrali aj v prípade Murata Kurnaza vtedajší nemecky minister zahraničných vecí Joschka Fischer a Frank-Walter Steinmeier (vtedy šéf nemeckého kancelárskeho úradu, teraz kandidát SPD na nemeckého kancelára). Nemecká vláda sa nesnažila o jeho prepustenie, v čoho dôsledku bol tento nevinný človek štyri roky vypočúvaný a zneužívaný.

Podľa podrobného vyšetrenia správnych orgánov EÚ vykonala CIA od 11. septembra 2001 v európskom vzdušnom priestore viac ako 1200 letov. Pri väčšine z nich išlo o prevoz unesených osôb do krajín, v ktorých sa praktizuje mučenie. Predstavitelia amerických tajných služieb však hovoria, že EÚ vo svojej vyšetrovacej správe preháňa. Podľa nich väčšina letov v Európe slúžila na prepravu agentov CIA a ich výstroje, nie na transport zajatých osôb.

Komentár: Aha, vidíme, že Obama chce pokračovať s nezákonnými únosmi, ktoré zaviedol Bush. V tejto veci teda žiadna "change we can believe in" nenastala. Toto ukazuje, že Obama sľubuje veľa, ale málo z toho dodržiava. Business alebo zločinecké praktiky as usual. Je aj otázne, na koho strane vlastne stoja údajné organizácie na ochranu ľudských práv ako Human Rigts Watch, keď označujú ilegálne zajatie a mučenie za legitímne. Týmto sa absolútne diskvalifikovali. Zaujívamé je potvrdenie CIA, že väčšina tých 1200 letov slúžila na prepravu agentov a ich výstroje. To je dosť veľké množstvo. Čo tu vôbec v Európe toľko robia? (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Žiadne komentáre: