23. 2. 2009

Taliansko povolilo domobranu

Vláda Silvia Berlusconiho minulý piatok schválila súrne nariadenie ohľadom bezpečnostnej politiky. "Opatrenia, ktoré sú namierené okrem iného proti sexuálnemu násiliu, boli schválené jednohlasne a obsahujú aj spornú domobranu", vyhlásil taliansky minister obrany Ignazio La Russa po ukončení zasadnutia kabinetu v Ríme. "Domobrana je vybavená len mobilom a vysielačkami a musí podliehať kontrole príslušného starostu a miestnej polície", povedal minister vnútra Roberto Maroni.

Talianskou verejnosťou počas minulých týždňov otriasla séria brutálnych znásilnení v talianskych veľkomestách. Po troch znásilneniach v priebehu len niekoľkých dní sa zlosť občanov na údajných cudzineckých páchateľov vybila v útoku namierenom na cudzincov.

V Ríme sa v sobotu 14. februára stalo 14-ročné dievča počas prechádzky s priateľom obeťou znásilnenia - napadli ju dvaja muži. Dievča a jej priateľ vypovedali, že páchatelia boli východoeurópskeho pôvodu. Okrem zavedenia domobrany sa v dôsledku nariadenia vlády zvýši aj rozpočet ministerstva vnútra o 100 miliónov eúr. Aj rady polície budú rozšírené - najneskôr do konca marca má byť prijatých 2500 ďalších mužov. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Žiadne komentáre: