12. 2. 2009

Ako Pentagon manipuluje verejnú mienku

Tom Curley, šéf Associated Press (AP) , jednej z najväčších tlačových agentúr sveta, sa vyjadril k manipulačným pokusom americkej armády, ktorými znemožňovala médiám svoju prácu, a ktorými cielene tvaruje mienku a názory svetovej verejnosti. Celkovo 27 000 poradcov pracuje v oblasti public relations (PR, styk s verejnosťou) pre Pentagon s ročným rozpočtom 4,7 miliárd dolárov. Ich úlohou je okrem iného utajiť pravdu o vojnách a zabrániť korektnému spravodajstvu. Curley hovorí: "Už je to pomaly neznesiteľné", a má tým na mysli hrozby, ktorým sú jeho korešpondenti vystavení.

Tom Curley o tejto veci už dlhšie nemieni mlčať. Minulý víkend rozprával na univerzite v Kansase pred žurnalistami o tlaku amerického ministerstva obrany, ktorý vyvíja na jeho novinárov vo vojenských oblastiach, akými sú napr. Irak a Afganistan. Vláda Georga W. Busha zmenila americkú armádu na globálny nástroj propagandy. Vysoko postavení generáli sa mu vraj vyhrážali, že zruinujú jeho a celú agentúru AP, ak budú reportéri naďalej trvať na svojich žurnalistických princípoch. Od roku 2003 boli v Iraku zatknutí už 11 žurnalisti AP na viac ako 24 hodín.

Americká armáda masívne rozšírila svoje oddelenie propagandy. Skúšajú všetko, čím by mohli ovplyvniť verejnú mienku. 4,7 miliárd dolárov pre PR znie možno ako veľké číslo, ale v skutočnosti sa jedná iba o 1% rozpočtu celého ministerstva obrany. Podľa zistení AP disponuje Pentagon viac ako 27 000 pracovníkmi, ktorí sa starajú výlučne o styk s verejnosťou v oblastiach náboru vojakov, reklamy pre vojenskú službu a ovládania verejnej mienky.

Existuje celý štáb ľudí, ktorý zásobuje Hollywoodske filmové štúdia s materiálmi pre vojenské filmy, či sa už jedná o vojakov, tanky, vrtulníky, stíhačky, alebo dokonca celé lietadlové lode. To sa deje samozrejme len v prípade, ak armáda predtým skontroluje a schváli filmový scenár. Americká armáda musí byť vo filmoch vždy dobrá a Arabi zlí, to je predpis. Hollywoodske filmy a televízne seriály sa stali čistými propagandistickými prostriedkami vojensko-priemyselného komplexu. Pomocou nich sa americkým občanom a svetovej verejnosti predáva potreba vojny proti terorizmu.

Typickým príkladom je seriál "24", štvanie najhrubšieho zrna, ktoré slúži na rozširovanie strachu z terorizmu, alebo film True Lies. Šéf AP Tom Curley preto žiada pre investigatívny žurnalismus jasné pravidlá. "Sme predsa jediná sila, ktorá dokáže prešetrovať kroky vlády." Iné armády západných krajín sa chcú inšpirovať Pentagonom - napríklad aj nemecká Bundeswehr. V súčasnosti zostavuje špeciálnu internetovú jednotku, v ktorej pracuje už 76 ľudí.

Komentár: Tú máme dôkaz z úst insidera, že média a správy sú kontrolované. Všetko, čo vidíme a počujeme, predovšetkým o vojnách, je zmanipulované. Keď sa sťažuje už aj šéf AP, tak tlak musí byť skutočne veľký. Lenže môj milý Curley, už dlho nie ste jedinou silou v mediálnom prostredí. Však práve z tohto dôvodu existujeme my blogeri. Prestali ste spĺňať svoju úlohu korektého spravodajstva a stali sa z vás mediálne prostitútky. Médiá sú naším najväčším nepriateľom. Goebbels by bol na vás hrdý. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

The box of the camera includes Camera Body, Rechargeable Li-ion
Battery EN-EL14, Battery Charger MH-24, Audio Video Cable EG-CP14, USB Cable UC-E6,
Eyepiece Cap DK-5, Rubber Eyecup DK-20, Strap
AN-DC3, Accessory Shoe Cover BS-1, Body Cap BF-1B, View - NX 2 CD and a User Manual.

If not, can not be any tech backup for you will
be able to achieve. It will come with a remote handle and a
projection stand for your convenience.

my site - nikon d7100 review

Anonymný povedal(a)...

Is it an advantage or disadvantage to save everything on the web.
The result is a battery life expectancy of around 8. With built-in Adobe Flash support and a great browser, my children
have complete access to their documents, calendars, email, and entertainment.


Here is my webpage samsung chromebook

Anonymný povedal(a)...

Samsung Galaxy s3 is the
latest version of Android, a whopping 4. 0 Ice Cream Sandwich is
about to be released in Korea and Japan. Here's why:Insulting advertising - I don't just mean the old ads that slam Apple fans
(everyone bashes on Apple fans these days).