20. 2. 2009

Greenspan: Treba zoštátniť banky

Bývalý šéf americkej centrálnej banky (FED) Alan Greenspan povedal v utorok, že globálna recesia bude "istotne najdlhšia a najhlbšia" od roku 1930. Dodal, že prednedávnom schválený záchranný program Baracka Obamu (Troubled Asset Relief Program) nebude stačiť na prekonanie gigantickej diery vo finančnom systéme. "Od zrútenia firmy Lehman Brothers v septembri sme neustále konfrontovaní najhoršími štatistikami, aké som kedy videľ", povedal Greenspan na stretnutí Economic Club of New York. Tu si môžete prečítať viac. Greenspan neskôr opísal súčasnú krízu slovami "jedinečná udalosť, ktorá sa udeje len raz za storočie."

Greenspan sa však vyvaroval tomu, pripomenúť svoju vedúcu rolu v tejto katastrofe. A to aj napriek tomu, že ho mnohí experti považujú pôvodcu krízy, pretože sa vehementne zasadzoval za zrušenie zákonu Glass-Steall, ktorý Bill Clinton v roku 1999 aj zrušil. Greenspan presadzoval politiku lacných peňazí, ktorou bola poháňaná hypotekárna kríza. On však odmietal zodpovednosť a namiesto toho obviňuje finančné trhy z toho, že nie sú schopné dostatočnej sebaregulácie.

"Celá prefíkaná matematika a počítačové modely sa zakladajú na jednej centrálnej premise: že vlastníci a manažéri finančných inštitúcii vo vlastnom záujme vybudujú dostatočne silný nárazník proti platobnej neschopnosti, a to tak, že budú aktívne monitorovať kapitál a rizikové pozície", povedal bývalý šéf FED. Táto premisa zlyhala v lete 2007, na čo on reagoval, že ho to "veľmi mrzelo."

Na oživenie pamäti: 14. júna 2007 som publikoval článok s nadpisom "Teraz to je oficiálne: americké hospodárstvo sa rúca". Každému, kto mal na finačných trhoch otvorené oči, muselo byť odvtedy na základe signálov jasné, že príde katastrofa. Ja som z toho pre seba vyvodil vlastné dôsledky, mnohí ma však obviňovali, že som pesimista. Greenspan teraz svojou reakciou potvrdil okamih, odkedy sa kolaps začal. To, že všetci takzvaní finanční experti, hospodárski mudrci a politici teraz tvrdia, že to bolo všetko nepredvídateľné, len ukazuje, že sú neschopní a nemajú ani tušenia o tom, čo robia.

V ďalšom netypickom vyhlásení povedal Greenspan pre Financial Times, že je zástancom zoštátnenia bánk. Povedal, že "je nutné zoštátniť niektoré banky na určité prechodné obdobie, aby sa tým umožnila rýchla a poriadna rekonštrukcia." "Akceptujem, že raz za storočie to treba urobiť." Zoštátnenie by "umožnilo vláde presunúť toxické papiere do tzv. Bad Bank. Zmyzol by potom problém, ako ich ohodnotiť." Toto vyhlásenie predstavuje obrat o 180 stupňov pre všetkých zástancov slobodného trbu. Vitajte v novom socializme.

Zaujímavé je, že aj niekto iný vedel v polovici roka 2007, že sa trh zrúti, čo ho motivovalo k tomu, aby všetko predal. Zverejnenie všetkých finančných údajov Hillary Clintonovej dokazuje, že v máji 2007 predala všetky svoje cenné papiere v hodnote 20 miliónov dolárov. Jej časovanie bolo perfektné. Predala ich totiž krátko predtým, než Dow Jones dosiahol svoj vrchol so 14 164 bodmi (teraz: 7555). Bola bývalá prvá dáma a terajšia ministerka zahraničných vecí prefíkanou investorkou, alebo disponovala insider-informáciami? Tu si môžete pozrieť zoznam akcií firiem, ktoré Hillary ako senátorka za štát New York vtedy vlastnila. Určite sa nejednalo o konflikt záujmov. Kdeže ... (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

zidaci nenazrani..

Anonymný povedal(a)...

ono to v polovici 2007 ze nebude kriza na bankovom trhu nebolo tazke odhadnut, bolo to iba spojene s otazkou "kedy" a tak predaj Clintonovej papierov nie je pre mna prekvapenim! pretoze najneskorsie 13.3.2007 si mohol uz kazdy polozit otazku "co sa deje" ked centrala koncernu Halliburton sa prestahovala do Dubaja a to sa uz aj tiez vtedy vedelo, ze tam bude r 2010 vytvorena nova mena (kryta zlatom...)
__PS clovek nesmie sledovat ale tlac na SK, tam sa tie informacie neobjavuju, ci uz je to zamer, alebo nie, necham kazdemu na slobodne rozhodnutie...