15. 2. 2009

Hlad v Austrálii

Mnoho ľudí v Austrálii nemá čo jesť a hladuje. Kto by to bol povedal, v krajine takzvaného prvého sveta. Dôchodcovia, neženatí a pracujúci trpia biedou najviac. 13 percent dospelých a 15 percent detí tam žije v chudobe a čísla stále narastajú. 2,4 milióna Austrálčanov nemá dosť peňazí na pokrytie svojich najzákladnejších potrieb, akými sú napr. bývanie, oblečenie a potraviny. 15 percent austálskych detí žije v domácnosti s nezamestnanými rodičmi. Viac ako 1 milión detí trpí nedostatkom potravín. Hlad je zväčša skrytý sociálny problém a veľa obetí o svojej biede mlčí. 2 milióny Austrálčanov je odkázaných na pomocné dávky potravín, polovica z toho sú deti. Týchto 1 milión detí často chodí bez raňajok do školy a bez večere do postele.

Austrálska pomocná organizácia Foodbank sa snaží zmierniť núdzu tým, že rozdáva potraviny. Je sprostredkovateľom medzi donormi potravín a chudobnými. V minulom roku rozdal Foodbank 16 miliónov kilogramov darovaných potravín. Jednalo sa 20 miliónov jedál pre 50 000 ľudí denne. Tento problém však neexistuje iba v Austrálii. Stále viac ľudí vo všetkých západných priemyselných krajinách trpí hospodárskou krízou. Aj v Amerike rapídne narástol počet ľudí v núdzi. Množstvo ľudí, ktorí musia navštevovať pomocné organizácie narástol medzi rokmi 1997 a 2005 o 18 percent na 25 miliónov. Aktuálnejšie čísla neexistujú. Najväčšia organizácia pre pomoc hladujúcim, Feeding America, povedala, že jej distribučné centrá v Kalifornii, Illinois, Michigane a Ohiu zaznamenali nárast dopytu o 30 až 40 percent v porovnaní s minulým rokom.

Západné krajiny majú zjavne dosť peňazí na to, aby financovali svoje vojenské dobrodružstvá, svojich vlastných obyvateľov však živiť nedokážu. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Komentár: V článku je reč o 25 miliónoch Američanov, ktorí hladujú. Tento údaj pochádza z roku 2005. Podľa správy nemeckej štátnej televízie zo 17.11. 2006 hladuje celkovo 35 miliónov Američanov. ARD sa pritom odvoláva na oficiálnu správu amerického ministerstva poľnohospodárstva. Ďalšia zaujímavosť: "Oficiálne (v Amerike) už neexistuje hladovanie. Jedenásť percent obyvateľstva podľa Marka Norda z ministerstva poľnohospodárstva namiesto toho trpí - a toto je oficiálny termín - 'potravinovou neistotou'. V budúcnosti sa v Amerike teda už nikto nebude sťažovať na hlad, ale na potravinovú neistotu." Typický newspeak.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

S tym hladom v australii som si nie tak celkom isty. Mozno sa tyka miestnych Aborigenees, vzdelany clovek tam ale asi nebude hladovat...ale, mozno sa mylim. Ved kriza je v mode :)

Balla povedal(a)...

By si sa cudoval ;) Myslis, ze tych 35 milionov Americanov trpiacich "potravinovou neistotou" su iba Indiani? :)

Anonymný povedal(a)...

Hahahahaaaa Australania trpia viac tym ze su tucny a vsetky peniaze minaju na chudnutie, ale z jedlom urcite nemaju problemy. Mozno keby mali by bolo lepsie tym pretucnym detom. Mala by som vediet ked byvam v Australii od 1992.
Dobry vtip ale