26. 2. 2009

Japonskí vedci: Globálne otepľovanie nespôsobuje človek

Japonskí vedci sa v novej správe štátnej energetickej komisie dramaticky dištancovali od OSN a na západe prevládajúcej hypotézy o klimatických zmenách. Traja z piatich výskumníkov nesúhlasia s názorom IPCC (Medzivládny panel pre klimatické zmeny), že nedávne otepľovanie je predovšetkým následkom ľudských priemyselných emisií a skleníkových plynov. Ďaľšou zaujímavosťou je, že japonskí vedci si nedávali pred ústa servítky a upustili od jemných a nevýrazných formulácii, ktoré sú inak pre správy tohto typu typické.
Jeden z piatich vedcov prirovnáva počítačové predpovedanie klímy pomocou klimatických modelov k starovekej astrológii. Iní zase kritizujú nedostatočné a nepresné teplotné údaje z americkej pevniny, ktoré sa používajú na podporu hypotézy a prehlasujú, že jednoznačný trend otepľovania, ktorý prebiehal od stredu 20. storočia, už nie je sledovateľný.
Správa Japonského spolku pre energiu a zdroje (Japan Society of Energy and Resources, JSER) je udivujúcim vzdorom voči medzinárodnému tlaku a prejavom dôvery v japonský morský a astronomický výskum. Verejne financovaný výskum na západe jednotne zastáva hypotézu, podľa ktorej sú priemyselné vplyvy primárne zodpovedné za klimatické zmeny, aj keď sa v poslednom čase objavili aj tu určité pochybnosti. Iba jeden z piatich najvýznamnejších japonských vedcov podielajúcich sa na tejto správe, súhlasil s hypotézou, že človek je hlavnou príčinou globálneho otepľovania.
JSER je akademický spolok, ktorý zastrešuje vedcov z výskumných oblastí energetiky a zdojov. Okrem toho pôsobí aj ako poradca vlády. Správa sa objavila už minulý mesiac, venovalo sa jej však len veľmi málo pozornosti. Stránka The Register preto vypracovala preklad dokumentu - prvý svojho druhu, ktorý sa objavil na západe. Kto chce, môže si prečítať preklad najdôležitejších častí správy JSER po anglicky na týchto stránkach. Nasleduje krátke zhrnutie:
Zhrnutie
Traja z piatich najvýznamnejších vedcov argumentujú, že nedávne klimatické zmeny sú zapríčinené prirodzenými cyklami a nie ľudskou priemyselnou aktivitou, ako to tvrdia politickí aktivisti. Kanya Kusano je programový riaditeľ a vedúci skupiny zemského simulátora (Earth Simulator) v japonskej agentúre pre morsko-zemskú vedu a technológiu (Japan Agency for Marine-Earth Science & Technology, JAMSTEC). Vo svojom výskume sa zameriava na nevyspelosť simulácii, ktoré sa používajú na podporu teórie antropogénnych (zapríčinených človekom) klimatických zmien. Úplne bez diplomatických kecov ich Kusano prirovnáva k starovekej astrológii. Po vymenovaní množstva chýb a odvolaní sa na stanovisko samotného panelu IPCC, podľa ktorého sú prirodzené príčiny klímy aj dnes ešte stále takmer vôbec nepreskúmané, Kusano usudzuje, že "tvrdenie (IPCC), že odteraz sa budú atmosferické teploty s veľkou pravdepodobnosťou postupne a monotónne zvyšovať, by sa malo považovať za nedokázateľnú hypotézu."
Shunichi Akasofu, riaditeľ medzinárodného arktického výskumného centra na Aljaške, túto teóriu kritizoval už v minulosti. Akasofu využíva historické údaje na vyvrátenie tvrdenia, že nedávne teploty predstavujú nejakú odchylku: "Mali by sme byť opatrní. Téoria IPCC, že teplota sa od roku 2000 zvýšila spolu s množstvom CO2 v atmosfére nie je ničím iným ako hypotézou." Akasofu nazýva trend otepľovania po roku 2000 hypotetickým. Najtvrdšie slová adresoval ľudom, ktorí prezliekajú domnienky za fakty. "Predtým, ako si to vôbec stihol niekto všimnúť, sa pravda nahradila touto hypotézou. Treba skoncovať s názorom, že zákonite príde k veľkej katastrofe." (Preložené zo stránky The Register)

20 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

JSER je akademický spolok, ktorý zastrešuje vedcov z výskumných oblastí energetiky a zdojov. Žeby enregetická lobby? Nárast CO2 zapríčinilo čo? Prdenie veľrýb?

Balla povedal(a)...

Áno, každý kto nesúhlasí s "oficiálnou" verziou je automaticky platený lobbyistami a ešte okrem toho určite aj fanúšik znečisťovania ovzdušia, že? Však všetci vieme, ako parádne dokážete zdiskreditovať každého, kto sa opováži mať iný názor ;-) Čo keby si si tak namiesto prázdneho obviňovania prečítal ich správu - tam odpovedajú aj na tvoju otázku, čo zapríčinilo nárast CO2 a ešte aj mnoho iných vecí. Možno spomenú aj tie prdiace veľryby, ktovie :) Držím palce pri informovaní sa!

Anonymný povedal(a)...

ešte jeden tip:
http://www.rgemonitor.com/us-monitor/255544/donald_coxe__have_commodities_started_to_outperform

ekonomiká kríza, a problém s 24. slnečným cyklom, sú tam spojené do jedného celku..
prípadné "globálne ochladenie" totiž može zaposobiť, ako nepriazniví umocňujúci faktor

inak toto je fajn blog, držím palec :)

Anonymný povedal(a)...

krucinál ono to ten odkaz "rozsekalo"
http://www.rgemonitor.com/
us-monitor/255544/
donald_coxe__have_commodities
_started_to_outperform

Donald Coxe – Have commodities started to outperform?

Anonymný povedal(a)...

Naša civilizácia v súčasnosti vypustí ročne 100 krát viac CO2, ako vyprodukuje ročne sopečná činnosť. Tak sa zamyslite vážení! Slnečná aktivita za nárast CO2 rozhodne nemôže. V atmosfére je 0,003 CO2.Od roku 1750 sa zvýšila koncentrácia CO2 o 31%. Kľudne si majte opozičné názory, 99 % percent klimatológov sa mýli, vymýšľa si a klame verejnosť...:D

Anonymný povedal(a)...

Preklep: CO2 je v atmosfére 0,03 %

Anonymný povedal(a)...

anonym anonymovi:
pozri sa na toto video
http://www.youtube.com/
watch?v=DbAe_g41Zl4

už o nedlho sa asi ukáže, že sme toho CO2, vypustili málo..

ano CO2 atmosféru otepľuje,
len to akosi v poslednej dobe, prestáva fungovať..

Balla povedal(a)...

@Anonymný: tu nejde o to, kto vyprodukuje kolko CO2 - ja, ani nikto iny nepopiera, ze ludia svojou cinnostou produkuju CO2. Rovn Otazka je, ci CO2 skutocne ovplyvnuje tak vyrazne teplotu planety, ako sa nam to snazia nahovorit - otazka je, ci plati, ze cim viac CO2, tym vyssia teplota. Toto je zakladna premisa na ktorej zaklada svoju hypotezu tych podla teba 99% percent (zjavne sa ti velmi dobre dari vyvarovat inym odbornym nazorom, ked si presvedceny o tomto cisle ;) klimatologov.

Unknown povedal(a)...

Viete co je najhorsie ? Ze nikto nevie co je pravda a urcite nikto z nas tu. Tak ako moze byt hlupost a dezinformacia o tom ze CO2 je vsetkeho pricinou tak isto moze byt dezinformacia a hlupost aj to ze to tak nie je. Jedny su presvedceny o jednom a druhy zas o druhom a vsetci budete mat najlepsie tie SVOJE argumenty a udajne fakty a budete vyvracat tie fakty a argumenty tych druhych. Jeden druheho aj tak nepresvedcite :)) Ja som neutralny a rad si precitam jedno aj druhe ale verte mi ze neviem comu verit. A nesnazte sa ma teraz presviedcat pozeram sa na obe strany rovnako takze nemate sancu. :))
PS: najvatsia sranda na tom je ze manipulovany mozeme byt uplne vsetci aj ty co si myslia ze tomu prisli na koren :))

Anonymný povedal(a)...

ano. a vlastne velryby sa premnozuju a delfiny zeru vsetky ryby, takze chudaci japonci nemaju co zrat. takze pome vypustat este viac CO2, este viac hlusit velryby a podrezavat delfiny. asi dam dnes svojmu tamagoči facku, ked uz ju nemozem dat tomu japoncovi...

Anonymný povedal(a)...

mal by si venovať, viac priestoru,
práve tejto téme, ľudí už asi kríza "nevzrušuje"
a ako tak sledujem počet komentárov, články spochybňujúce GW, sú asi dosť "populárne"
je len otázkou času, kedy "mainstream" otočí a namiesto otepľovaním, začne ľudí stršiť ochladzovaním...

Anonymný povedal(a)...

šíri sa to jak "nejaká nákaza"
Lžete o globálním oteplování, obvinili OSN japonští klimatologové
http://www.novinky.cz/zahranicni/
svet/162639-lzete-o-globalnim-oteplovani-obvinili-osn-japonsti-klimatologove.html

Balla povedal(a)...

@chylo: Mas pravdu. A aj spravny postoj ;)

Anonymný povedal(a)...

som len laik
a už v tom začínam mať "trochu" hokej, asi preto že skutočný experti na túto vec o tom vedia viac,
a preto v tom majú "hokej" totálny, zdá sa, že sa deje niečo "nové" čo doteraz nikto nepozoroval,
ale ak, dajme tomu, veciam aspoň povrchne rozumiem
spor sa vedie hlavne o "metodiku"
"chtip" je v tom, že vedci v minulých storočiach, mali oveľa menšie možnosti ako my
takže, napríklad takú škvrnu 1013 (tú poslednú) a mnohé iné, by proste "nevideli"
a teda ju ani nezaznamenali
čiže súčasné údaje, sú oproti ich hm.. "nadhodnotené"
a keď ich patrične "upravíme a skrešeme" aby boli porovnateľné,
s údajmi zo začiatku 19. storočia (daltonovo minimum)
výsledok je, mierne povedané "desivý"..

Anonymný povedal(a)...

CO2 ako"jedina" pricina oteplovania je dost nekriticky prebrana a hlasana ako "nove nabozenstvo"
vychadza zo statickeho modelu (klima sa nemeni ...) a nezohladnuje aj celkom prirodzene vykyvy,ktore je mozne sledovat aj v bio-paleontologickej archeologii. Tuto CO2- teoriu presadzuje hlavne Thomas Stocker z Bernu a od neho to aj OSN vlasne prebera...
.
Kritikom tejto teorie nie su len spomenuti Japonci, je nim aj fyzik prostredia / paleoklimatolog Augusto Mangini,Heidelberg, ktory upozornuje na nezrovnalosti pricin!
http://www.faz.net/s/RubC5406E1142284FB6BB79CE581A20766E/Doc~E7BEC8721C3B24D549BA97154C93990FB~ATpl~Ecommon~Scontent.html
.
ale je toho uz viacej publikovane od neho...

pritom sa tiez "zabuda", ze aj severny pol sa presuva!!!
a nielen ten, aj magneticky pol!
a toto uz poznali aj uz stari Egyptania...
ale pre manipulativnych politikov su tmarstva vitanym prostriedkom ...

Anonymný povedal(a)...

Newiem čo skutočne sposobuje oteplovanie:D ale na niečom takom sa dá poriadne zarobiť :D počuli ste o návrhu dane z uhlíka. možno že to je dvovod západu hlavne ameriky uchovávať twrdenie o globalnom oteplovaní :D

Anonymný povedal(a)...

Amiable post and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

Anonymný povedal(a)...

NO ked citam tie vase komentare trosku mi je do smiechu:D:D:D...rozpravate ako daky veci:D...no pritom sa vsetci mylite...oteplovanie je prirodzeny kolobeh tejto planety a my sme jej sučastou...nachadzame sa v obdobi relativnej stability, ktora vsak nie je uz v tom optimalnom strede:D... co sa tyka toho CO2,jeho mnoystvo zavysi primo z teplotou...takze cim vacsia teplota tym viacej CO2:)... to co mi ludia vyprodukujeme len trosku urychluje globalne oteplovanie,ktore by prislo aj bez nas...pekny den prajem a uy netarajte propsim vas..:)

Anonymný povedal(a)...

Appreciate the recommendation. Will try it out.



my homepage ... best reviews

Anonymný povedal(a)...

Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in
accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
Any way I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

my page - special compilation