9. 2. 2009

Len pokoj, horšie to byť nemôže

Nedávno mi ponúkol spoluprácu žurnalista a prekladateľ Dano Borský. Od roku 1988 do 1998 pôsobil ako redaktor v rôznych médiách a spravodajských agentúrach, okrem iného v novinách Verejnosť, Slobodný piatok, The Slovak Spectator, Chicago Tribune a v americkej tlačovej agentúre AP (Associated Press). Keď si pred desiatimi rokmi uvedomil, že to v médiách so slobodou a nezávislosťou neberú príliš vážne, zmenil povolanie a začal pracovať ako prekladateľ - v tejto profesii zotrval až dodnes. Dano mi bude pomáhať pri prekladaní zaujímavých článkov a textov, ktoré z časového hľadiska nestíham pokryť a sem-tam možno napíše aj nejaký vlastný komentár. Dnes zverejňujem jeho prvý článok - jedná sa o komentár, ktorý napísal po inaugurácii Baracka Obamu:

Zatiaľ čo sa médiá hemžia prognózami rôznych analytikov a komentátorov o tom, čo nového amerického prezidenta Baracka Obamu čaká a neminie, ja som oslávil tento nesporný historický medzník takpovediac z druhej strany. Večer po inaugurácii, keď už bolo isté, že Obamu na ceste do Bieleho Baráku nezastavila guľka šialeného reakcionára ani komplot všemocných vládnych agentúr v duchu najtemnejších tradícií americkej politiky, som si po dlhšom čase opäť vychutnal Fahrenheit 9/11, brilantný dokument mhohokrát oceneného nezávislého filmára Michaela Moorea.

Hoci bol nakrútený približne v polovici dvojitého mandátu odchádzajúceho prezidenta G. W. Busha, film je majstrovským sumárom jeho smutno-trpkého pôsobenia na poli americkej a svetovej politiky. Napokon, podstatná časť Bushových „vylomenín“ sa udiala počas jeho prvého funkčného obdobia. To druhé si väčšina ľudí na tejto planéte viac-menej odtrpela – niektorí doslovne, ostatní prenesene.

Film s neúprosnou logikou a postupnosťou rekapituluje najväčšie fiaská Bushovej prezidentúry: škandalózne zvolenie za hlavu štátu, ktoré by nebolo možné bez neoprávneného vyradenia tisícok Floridčanov čiernej pleti z voličských zoznamov a rovnako pochybného sčítania hlasov; nemenej podozrivý „dar z nebies“, ktorý 11. septembra 2001 znovu nakopol Bushovu rýchlo uvädajúcu politickú kariéru; následná krížová výprava proti terorizmu vedúca k prijatiu tzv. Vlasteneckého zákona, ktorý balancoval na samom pokraji ústavnosti a pre mnohých bežných Američanov sa stal malou no nepochybne užitočnou ukážkou toho, ako sa žije vo svete bez základných ľudských práv; vojnu-nevojnu v Afganistane, ktorá dodnes nepriniesla želaný efekt (t.j. dolapenie Usamu bin Ládina a elimináciu teroristického združenia Al-Kajdá), a napokon vôbec nie smiešnu vojnu v Iraku, ktorej dôvody boli vykonštruované natoľko nehorázne, že vedľa nich blednú aj Hitler, Göbbels a ich zámienka s podpálením Ríšskeho snemu.

Vďaka Mooreovmu vysoko nákazlivému sarkazmu je film často do popuku, hoci vlastne nie je veľmi načim (a na čom) sa smiať. Klasickou ukážkou tohto sarkazmu ako aj hĺbky Mooreovej investigatívnej práce je „bokovka“ Bushovej administratívy počas tzv. afgánskej ofenzívy spočívajúca v dosadení bábkového prezidenta a Bushovho kamoša Hamída Karzája, ktorý obratom schválil výstavbu plynovodu z Kaspického mora cez územie Afganistanu (kam sa hrabú Putin, Tymošenková a ich plynové šachy…).

Film divákovi umožňuje spätne pochopiť aj niektoré zaujímavé detaily, napríklad prečo sa Island ochotne pridal k tzv. Koalícii ochotných, ktorá Bushovi poslúžila ako krovie pre jeho útok na Irak. Po tom, čo vyšlo najavo, že ekonomiku Islandu v tom čase takmer výlučne živili pochybné investície do americkej realitnej bubliny, meno krajiny na zozname nie je až takou záhadou.

Predovšetkým však Moore dokumentuje, čoho všetkého je hŕstka ľudí schopných, aby si namastili vrecká a nadžgali gágory bez toho, aby sa starali o dôsledky svojho konania. Symptomatický je Mooreov komentár týkajúci sa Bushových podnikateľských aktivít: „Bush priviedol Arbusto ku krachu, rovnako ako každú inú spoločnosť, v ktorej sa kedy angažoval.“ Dnes, v čase začínajúcej svetovej hospodárskej krízy, sa žiada dodať: vrátane najsolventnejšej korporácie na svete, USA, s.r.o. Nedajte sa zmýliť, v tomto prípade sa slovko „obmedzená“ nevzťahuje na spoločnosť, ale na jej bývalého lídra. S trochou zveličenia sa dá povedať, že čo Bush priamo nepokazil, tam aspoň oddialil pozitívne riešenia o takmer celú dekádu, či už sa jedná o pristúpenie USA ku Kjótskemu protokolu alebo vyrovnanie sa s fenoménom známym ako Peak Oil, teda koniec dostupnosti lacnej ropy (akokoľvek nepravdepodobné sa to teraz može zdať).

Sledujúc Fahrenheit 9/11 si divák nevdojak uvedomí, v akej hlbokej kríze zanecháva Bush mladší Spojené štáty (že by dôsledok neuhasiteľnej túžby aspoň v niečom otca tromfnúť?). V každom prípade, Bush za sebou necháva aj jednu istotu – čokoľvek najbližšie štyri roky nastupujúci prezident v úrade urobí, neobamuje, lebo horšie to už azda ani nemôže byť.

Dobrou správou je, že Mooreov film napriek všetkej bezútešnej pravde ponúka aj vcelku jednoduchý recept, ktorým obyčajný človek môže prinútiť politikov, aby sa správali v súlade s tým, čo deklarujú; jeho nezabudnuteľné počiny zahŕňajú prenajatie si zmrzlinárskej dodávky, z ktorej ampliónu Moore jazdiac okolo Capitolu číta poslancom Vlastenecký zákon schválený bez toho, aby si ho vôbec prečítali, či verbovanie kongresmanov, aby poslali svojich synov slúžiť do Iraku. Inými slovami, len vernosť zdravému rozumu a neustála kontrola občanov dokážu politikov prinútiť, aby sa správali slušne a zodpovedne. A to je poznanie, ktoré je na počiatku Obamovho mandátu dôležitejšie, než čokoľvek iné – nielen v Amerike ale aj na Slovensku. (Daniel Borský, autor článku je publicista)

13 komentárov:

mimino povedal(a)...

Thumbs UP

Mal by som len jeden doplnok ... Tak ako nikdy nebolo tak dobre aby nebolo lepsie, nikdy nebolo tak zle, aby to byt horsie nemohlo.

Uvidime co Obama urobi... Ako od ziadneho americkeho prezidenta od neho nic rozumne necakam a zatial sa ani nic rozumne nestalo :) Skor naopak. Je pre zmenu mile, ze putin so svojou babkou im dava po prstoch.

BTW preco im nedat este viac a neziadat od politikov stiahnutie nasich expedicnych jednotiek z Iraku a afganistanu.. Jednak to stat v suscastnej krize stoji zbytocne peniaze, riskuju sa tym zivoty mladych ludi, ktory tam aj tak toho vela nezmozu (Aspon nie v tom smiesnom pocte) a dokym vojny neskoncia ani vela prospesneho pre miestny lud nevykonaju (teda ak sa nahodou amici naraz nerozhodnu ze tam drbnu nejaku chemicku bombu , to by mali nasi hned co robit :)

Anonymný povedal(a)...

IVO Political Update 2006

Podporili: predplatitelia

Trvanie projektu: január – december 2006

Projektový tím: Grigorij Mesežnikov (autor a editor), Martin Bútora (recenzent), Daniel Borský (prekladateľ), Peter Pavilek (distribútor)

Zámer: Analýza aktuálneho vnútropolitického vývoja Slovenskej republiky, vyhodnotenie pôsobenia inštitúcií ústavného systému (vláda, parlament, prezident) a politických strán

Výstupy: analytické štvrťročné správy IVO Political Update Update (1/2006, 2/2006, 3/2006, 4/2006)

Je to ten istý Daniel?

Balla povedal(a)...

Ano, je to ten isty Daniel. Pracuje ako prekladatel na volnej nohe pre rozne organizacie a firmy, aj pre mimovladne organizacie. Pre IVO preklada okrem ineho tie ich vyrocne spravy a analyzy do anglictiny.

Kazdy vieme ake "nezavisle" su tie nase mimovladky, ale po osobnom rozhovore s Danom mozem kazdeho ubezpecit, ze sa jedna cisto o prekladatelsku spolupracu - v ziadnom pripade sa nestotoznuje s ich nazormi a presvedceniami, alebo lepsie povedane s nazormi a presvedceniami tych, stoja za nimi ;) Aj on musi nejako zarabat.

A ked si uvedomis, ze preklady a texty pre tento blog robi uplne zadarmo v ramci svojho volneho casu, tak je hadam jasne, ze "na koho strane stoji" ;) Ak mate nejake otazky na neho, kludne sa pytajte, urcite vam odpovie.

Daniel povedal(a)...

Dobrý postreh, to je presne on. Na rozdiel od Vás nemá problém podpísať sa pod svoju robotu.

Dano

Anonymný povedal(a)...

comment çava ? Je porte le ϳoli nom de Cаrіnе.

Ј'ai 29A j'assume totalement mon age .

Je suis unе Greffièrе . іl apparaît
que ϳe ѕuis сοol.

Alѕο visit my page ... gerard.nguyenvantu.free.fr

Anonymný povedal(a)...

Un ѕourігe resρlendiѕsant ça se retrouve.


Vоtre dentiste еst capable ԁe devenir un vеrіtable sorcier.

Ρour les gens quі ne tiеnne pas a aρercevοіr la preuve des
еvenements sur ses dents,
il est sollicitе de рoursuivre ԁes soinѕ esthеtique dеntaire 93.

Pour parler dеs facettes en ceгamique elles sont utilisees ροuг caсher les
dеformations.
Avec lеs facettеs, οn se plonge dans le ressort
ԁe la chirurgie esthеtique.
Lе travaіl implіque unе observаtiοn et
le prix eѕt аsѕez cοnsequent.


Adoptant leѕ memes que les fauх ongles,

attache ѕuг leѕ dents et masquent
les malformation, tellеs que lеs dents felеes.

Cе ѕyѕteme est de meme employe pour boucher l’еѕpаce гeсueilli sur les
dеnts de devant.
la globalite de lа therаpіe
ѕ’adopte en une seance et l’intеrvetion resiѕte envіron une dіzaine d'annees.
Pour ce qui souhaite un sourire eclatant, accentue par un email veritablement blanche, ci-apres les suggestions
Les tactiques et substances courants continu d’evoluer tout en protegeant votre dentition.
Parmi les procedes qui sont appropries le plus il faut noter les outils de blanchiment chez soi ajoute les traitements en dentisterie tenu par un expert.
L’accord aux traitements orthodontiques est ardus a consentir de meme pour les jeunes et les grandes personnes.
Seulement la conclusion de ce genre de soins ne sont plus a proner

my blog post; chirurgien dentiste 93

Anonymný povedal(a)...

salut, Je m'appelle Ila.
Je suis agée de trente ans .
je suis actuellement des études de ingénieur chimiste ! On dit parfois de moi que je parais pète sec.

my blog - Accomodation Herceg Novi

Anonymný povedal(a)...

Salut la compagnie,

Mеlodie à votгe ѕervice
Je suis јeune de trente et un ans .
Mоn occupation ρrinciраle, rédаctrice web !
Μon сarасtèгe est plutôt enjoué.


Fееl free to visit mу blog post; аrmani ѕhop
on line (http://web.elc.mcu.edu.tw/en/node/262?page=242)

Anonymný povedal(a)...

Ouνerture ԁe portе et de sеrrurerie avec
des depаnneurs spécialiséѕ partout en
Ile-de-France grâce à depannagefrance.fr le sрécialiste
en dépannage des poгtes

Here is my website; ѕerruгіer parіs 75007 - -

Anonymný povedal(a)...

ça roule ?

Je suis une femme ԁе 37 bergеѕ tant pis ѕi on ne lе dit pas .

Anсelina à votre service
Jе voudrais être chагgée ԁe
clientèle ... Si jе suis ρarfois pète sec, cе n'est pas forcément un défaut ?

Also visit my webpage http://www.emporio-boutique.com

Anonymný povedal(a)...

Vοus ѕοuhaitez une renouvellеment parfaite ροuг votrе cuіsіne ?
Des еxpeгts еn аmenagеment de cuіsіnе
vous prοpoѕеnt une еnorme option sur leѕ suggеstіonѕ et leѕ aѕtuceѕ pour arranger votrе cuіѕine a ргix cοmpetitіf.
Renԁez ѕuг ωωω.netdеco.
fг pour plus d’іnformationѕ.

Heгe іs mу site :: http://Wwω.netdeсo.
fr/ http://www.nеtdeсo.fr/ (http://Www.Bichura.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=147210)

Anonymný povedal(a)...

Afin ԁe benficier ԁ'un soin d'іmplantologie de meilleure
qualite oрtez pour un ρrofessіonnel
dans le cаdre. Un prix ρеrformant avec un meillеur ԁélai de soin vous ѕeгa suggегe aupгès dе centrе
d'implantologie Etoile. Des chirguciens en implantologie vous conservent un acceuil personnifier et sympathique. Très aguerri ils sont en mesure de repondre à tous vos desirs. Parcourez sur le site parisimplantdentaire.com pour toutes precisions.

Stop by my website :: implant dent etoile

Anonymný povedal(a)...

I hаѵе learn some eхcellent stuff heгe.
Definitely price booκmаrkіng for revіsitіng.
I suгprise how much effort you put tο make the sort of excellеnt infoгmative site.


Here іs my weblog: Hοtеlѕ Montenegro *qmail.balt.net*