16. 2. 2009

Prudký nárast nezamestnanosti vo Švajčiarsku

Kvôli hospodárskej kríze sa nezamestnanosť vyšplhala na najvyššiu hodnotu posledných dvoch rokov. Behom len jedného mesiaca sa zvýšil počet nezamestnaných vo Švajčiarsku o takmer 10 000 na 128 430, čo predstavuje 3,3 percenta. Nezamestnanosť cudzincov je so 6,6 percentami dokonca dvakrát taká vysoká. Nezamestnanosť mladistvých sa zvýšila o takmer 11 percent, bez práce je medzi 15 až 24-ročnými celkovo 21 366 osôb (3,9 percenta). Pribúda stále viac príležitostnej práce, pričom to platí rovnako pre počet podnikov, ktoré ju ponúkajú ako aj pre osoby, ktoré sa takto zamestnávajú.

Pojem "nezamestnaný" je aj tak klamanie, pravdivo by sa to malo nazývať "počet osôb s oprávnením čerpať podporu v nezamestnanosti", čo je niečo úplne iné. Toto číslo sa však deklaruje ako miera nezamestnanosti, čo však neodrzkadluje realitu. Nezamestnaných je v skutočnosti oveľa viac ľudí, len nie sú oprávnení čerpať finančnú podporu.

Podmienky pre čerpanie podpory nezamestnanosti sa totiž neustále zvyšujú. V súčasnosti musí človek pracovať 12 mesiacov, aby sa pre podporu kvalifikoval, nedávno to bolo ešte len 6 mesiacov. Okrem toho všetci zamestnanci, ktorí zastávali vedúcu funkciu vo firme, 12 mesiacov vôbec nemajú nárok na nezamestnaneckú podporu, a to napriek tomu, že pravidelne za seba platili odvody. Platia teda za poistenie na ktoré neskôr, keď nastane núdza, nemajú nárok. Toto sa môže prepiecť iba štátu. Štatistika nezamestnanosti neukazuje správne čísla. Politici len stále sprísňujú podmienky pre získanie podpory v nezamestnanosti, čím čísla ukazujú stále menej skutočných nezamestnaných. Čisté odrbávanie, aby sa mohli chváliť peknými štatistikami.

Teoreticky by sa latka mohla nasadiť tak vysoko a mohlo by existovať toľko podmienok, že nikto by už nemal nárok na podporu a politici by mohli hrdo prehlásiť, že máme 100%-nú zamestnanosť - v skutočnosti by však vládla masová nezamestnanosť. Onedlho budú musieť tak či tak prísť so sprísnením podmienok a redukciou výšky podpory, pretože verejné kasy začínajú zívať prázdnotou.

Šéf Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) Toni Brunner je presvedčený, že kvôli nedávnemu ľudovému hlasovaniu o voľnosti pohybu (pre občanov Rumunska a Bulharska) nezamestnanosť ďalej porastie. Zodpovednosť teraz spočíva na zástancoch hlasovania, povedal pre SDA. Ani bývalý člen Spolkovej rady Švajčiarska, Christoph Blocher to po hlasovaní o pokračovaní a rozšírení voľnosti pohybu vôbec nevidí ružovo: vzhľadom na stúpajúcu nezamestnanosť budú Švajčiari musieť "krvácať", prehlásil na svojej stránke "Teleblocher". Odbory teraz žiadajú, aby Spolková rada a zamestnávatelia pomocou rozumných opatrení ochránili švajčiarsku mzdovú a sociálnu úroveň. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

dnes som si celkom dobry clanok precital v hospodarskych novinach na temu nezamestnanosti v SR. Vlada ocakava narast z 2 na 7% no v zapati clanok popisuje ako som uz raz tu pisal, ze za posledne 3 mesiace prislo o pracu vyse 25tisic ludi a dalsich 30 tisic ludi o pracu este len pride. Myslim si, ze je tu realna hrozba hladovky tak ako aj v inych kutoch sveta...

Balla povedal(a)...

Kazda vlada urobi vsetko, aby okraslila mieru nezamestnanosti. Vsak clanok hovori, ako to robi svajciarska. Americka vlada zase nechava bokom ludi, ktori prestali aktivne hladat pracu (lebo dlho nic nenasli) a zamestnancov na polovicny uvazok. Tak si pekne vyfabrikuju zelane cislo. A urcite aj slovenska a vsetky ostatne maju svoje finty ;-)

Anonymný povedal(a)...

V podstate sa nezamestnanosť medzi štátmi nemôžu porovnávať, lebo každý ma na ňu iné kritéria. Je to ako miešaniu hrušky z jablkami.