1. 2. 2009

Teraz sa idú zoštátňovať banky

"Prestaňte podporovať svoje banky. Buď ich nechajte zbrankrotovať, alebo ich zoštátnite."

Potom, ako boli zoštátnené už niektoré alebo všetky banky na Islande, v Írsku, Lotyšsku, Estónsku, Litve a čiastočne aj vo Veľkej Británii, nasleduje s podobnými plánmi aj nemecká spolková vláda a možno aj Obama. Nemecké ministerstvo financií chce zmeniť zákon o stabilizácii finančného trhu, čím by sa v jednotlivých prípadoch umožnilo vyvlastnenie bánk za predpokladu, že tento krok zabezpečí stabilitu finančného systému. Akcionári by síce obdržali odškodnenie, museli by sa však pripraviť na značné finančné straty. K vyvlastneniu by však podľa ministerstva financií malo prísť iba v prípade, keby boli vyčerpané všetky ostatné možnosti.

Spolková kancelárka Angela Merkelová obhajovala plány čiastočného zoštátňovania bánk. Na jednom mítingu povedala, že neexistuje všeobecne platné riešenie pre finančnú krízu. V jednotlivých prípadoch by mohlo byť prebratie podielov štátom zmysluplné, ak to bude pre daňových poplatníkov najlacnejší variant. Merkelová zdôraznila, že pri Hypo Real Estate, ktorá je finančnou krízou rozsiahle postihnutá, musí štát "akútne jednať".

Bude musieť Obama zoštátniť banky?

Pred desiatimi rokmi dal Lawrence Summers, vtedajší minister financií Billa Clintona, ázijským hospodárskym tigrom nasledovnú radu: Prestaňte podporovať svoje banky. Buď ich nechajte zbrankrotovať, alebo ich zoštátnite. Vtedy práve vrcholila ázijská finančná kríza. V Južnej Kórei, Thajsku, Indonézii a na Taiwane sa prepadli trhy. Americká vláda a Medzinárodný menový fond dôrazne žiadali Ázijcov, aby prestali s rodinkárskym hospodárstvom. Dnes je Larry Summers najdôležitejším hospodárskym poradcom nového prezidenta a môže svoju radu použiť na vlastné finančné inštitúcie, ktoré sa v súčasnosti zmietajú v kríze.

Doteraz sa vláda vo Washingtone a FED (Federal Reserve Bank) pokúšali zachrániť banky stále novými a novými pomocnými balíčkami. Americký daňový poplatník sa medzičasom stal najdôležitejším akcionárom dvoch najväčších finančných inšitúcií krajiny. Disponuje 6 percentami Bank of America a 7,8 percentami akcií Citigroup. Okrem toho mu patrí približne 80 percent poisťovacieho giganta AIG. Jeho záväzky sú však ešte oveľa ďalekosiahlejšie. Štát sa zaviazal ručiť za straty, ktoré vzniknú odpisovaním bezcenných papierov a balíčkov. To môže stáť stovky miliárd dolárov. Vláda prezidenta Obamu sa musí rýchlo rozhodnúť - buď nechá banky skolabovať, alebo ich zoštátni.

Obama predstaví nový plán

"Plán pre veľký tresk", tak nazval Financial Times Online nový plán Baracka Obamu. Tento plán má obsahovať tri základné body, ktoré by mali zastaviť totálne zrútenie amerického finančníctva: kroky na upratanie amerického bankového systému, kroky na opätovné oživenie medzibankového obchodu a kroky na zastavenie vyvlastňovania domovov. Svoj nový plán chce Obama predstaviť už začiatkom budúceho týždňa.

Súčasťou nových opatrení budú pravdepodobne prísne predpisy pre podniky, ktoré chcú žiadať finančnú pomoc od štátu. Ministerstvo financií USA chce okrem toho zaviesť limit pre vyplácanie bonusov bankovým manažérom. "Politická klíma si v súčasnosti vyžaduje, aby bola Wall Street potrestaná", povedal pre Financial Times nemenovaný manažér, ktorý sa zúčastnil porád ohľadom nového balíčku opatrení. Do akej výšky má maximálny limit siahať, zatiaľ nie je známe. Obama v sobotu v rámci svojho týždenného rádiového a internetového príhovoru povedal: "Môj minister financií Timothy Geithner onedhlo predloží stratégiu pre oživenie nášho finančného systému, aby firmy a rodiny mali znovu prístup k úverom."

Pre stabilizáciu finančného systému hľadá americká vláda novú stratégiu. Pritom ide prezidentovi Obamovi hlavne o to, ako má byť použitých 350 miliárd dolárov zo záchranného balíčka pre finančné trhy, ktorý presadila ešte minulá vláda Georga W. Busha. "Popri zaisteniu vznikania nových pracovných miest sa musíme postarať aj o to, aby boli trhy stabilné, aby mal každý prístup k úverom a aby mohli rodiny zostať vo svojich domovoch." Podľa infomácii z kruhov vlády by sa v rámci novej stratégie mala zaviesť tzv. "Bad Bank" (Zlá banka), ktorá by si mohla vyžiadať viac peňazí ako doteraz povolených 700 miliárd dolárov pre zriadenie záchranných fondov. Táto "skládka toxického odpadu" by prebrala bezcenné papiere alebo banky. Súčasne sa Obama snaží presadiť v Kongrese svoj balík na oživenie hospodárstva v hodnote 825 miliárd dolárov, ktorý by mal znovunaštartovať americkú ekonomiku investíciami a daňovými úľavami.

Chce Obama rozpustiť FED?

Na WEF (World Economic Forum) v Davose sa šíri fáma, že Obamova hlavná poradkyňa Valerie Jarrettová informovala Vladimíra Putina o tom, že nová americká vláda chce rozpustiť FED (Federal Reserve Bank). Jarretová bola jedinou reprezentantkou Obamovej vlády na WEF. Hovorí sa, že Obama má vraj v pláne zavedenie novej národnej banky Spojených štátov, ktorá už nemá ako FED patriť súkromným vlastníkom, ale výlučne štátu. Týmto krokom by sa mala americká menová politika vytrhnúť z rúk Rockefellerovcom a Rothschildovcom. Má to byť zároveň prvé opatrenie smerom k zoštátneniu všetkých zbrankrotovaných finančných inštitúcii.

Komentár: Ktovie, či to je pravda. Pekné by to bolo. Lenže každý prezident, ktorý sa pred Obamom o toto pokúsil, bol zhodou okolností zavraždený "osamelým páchateľom". Globálna elita to nedovolí. Každopádne sa môžeme "tešiť" na napínavý budúci týždeň. Inak, pozrime sa kam sa vyšplhala cena zlata - na 927 dolárov. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

tak to s tým zoštátnením FEDu mi pripadá ako riadna haluz, resp. hlúposť, keď minister financií šéfoval New Yorkskému FEDu, t.j. spomínaným rodinám musel byť viac než blízky. Keď tak by som ešte uveril nejakej tej reštrukturalizácii FEDu na novú podobu pri posilnení pozície majiteľov, teda aspoň skryto. http://en.wikipedia.org/wiki/Timothy_F._Geithner

Anonymný povedal(a)...

Aj ja som velmi zvedavy na nasledujuce tyzdne-mesiace, uz by sa konecne malo zacat nieco diat (pozitivne ci negativne). Ked uz kolaps tak skor nez neskor, raz sa to pri tomto syteme boostovane ludskou nenasytnostou aj tak muselo udiat.
Marek

os povedal(a)...

dik za opat pekny clanok, tvoj blog pravidelne citam, prosim ta, aj ked tu mas mozno pomenej komentarov, verim tomu, ze nasvtevnost je celkom slusna. Neprestavaj prinasat tieto informacie, velmi dobre sa to cita (teda aj ked sa nejedna o ziadne optimisticke veci).

Kazdopadne ja si myslim, ze tento rok sa stanu velke veci, dalsi este vacsie, a ten potom to bude uz uplne v prdeli :)

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Balla povedal(a)...

@2ge: dakujem, cenim si to. Neboj, tak skoro neprestanem ;) Vsak mozno sa to s tymi komentarmi este rozbehne - tesim sa kazdemu prispevku, ci uz takto prostrednictvom komentarov, alebo e-mailom. Ale myslim, ze na to, ze tento blog existuje ani nie 2 mesiace, to s doterajsim mnozstvom komentarov vyzera celkom slusne.

Anonymný povedal(a)...

ďakujem za nové články. Skvelá stránka, aj keď je málo komentárov, ale čitateľov je asi dosť.
Súhlasím, globálna elita nedovolí, aby došlo k rozpusteniu ich perverzného systému. Nemusí sa v budúcnosti, ak hovoríme o tej fáme, systém volať FED a môže mať na oko inú formu, avšak dovolia (r)odiny zmeniť podstatu? Môže prísť z dlhodobého hľadiska zmena k lepšiemu, ak sa mení forma niečoho alebo názov? Dá sa meniť podstata systémov, ktoré nanajvýš nefungujú? Dá, ale bohužial, ako sa spomína v článku, je to nežiaduce. Vždy doteraz prišiel "osamelý strelec", keď niekto chcel meniť podstatu, ale nikdy doteraz ľudia nemali možnosť tak rýchlo komunikovať slobodným médiom, a teda pravda si nikdy predtým rýchlejšie neobúvala topánky. btw aj vďaka tejto stránke.
Možno mi tu na blogu niekto pomôže vysvetliť, či americká vláda vytvára biliónové balíčky (lebo podľa všetkého ešte neskončila) na podporu chorých a prehnitých podnikov z ničoho, alebo či si ich požičiava. Lebo neviem, ako ich má evidované v účtovníctve :) má dať/dal. Ak ich vyrába je ozaj šikovná, ak si ich požičiava, tak to aspoň sedí v jej účtovníctve. ale od KOHO??? Za aký úrok, aký má splátkový kalendár a z čieho potu a z čích daní bude splácať splátky a úroky? a KOMU? Možno niečo časom naškrabe, aspoň na úroky. A ak ich má teda požičané, čím ručí? Možno tým, že v krajine predsa žijú ľudia, ktorí sa po stáročia potia na dane a úroky a podľa všetkého sa budú aj ďalej, lebo nič nevravia, asi im to teda nevadí, takže záruka by bola. Čo tej vláde, resp. krajine vezmú, ak nesplatí biliónové dlhy? a KTO? Možno krajine vezmú ten pot. Chcú sa ľudia potiť pre svoje dobro a dobro svojej rodiny a v neposlednom rade pre dobro komunity, v ktorej žijú, alebo pre úroky? a ČIE?
Takže, prosím vás, nemáte niekto informáciu odkiaľ sú tie balíčky, aby som vedel, prečo sa mám zajtra potiť? ďakujem.

Balla povedal(a)...

@citizen: no to je ta hlavna otazka, ktoru by si mal kazdy polozit - odkial vlastne beru tie peniaze? Z ktoreho rukava to dokazali vysypat dvakrat po sebe 700 miliard dolarov na "zachranu" ekonomiky. Uzko s tym suvisi aj vseobecnejsia otazka - akym sposobom dnes vobec vznikaju peniaze?

Ale aby som ti odpovedal na tu otazku. USA maju svoju centralnu banku, FED (Federal Reserve Bank). Znie to mozno ako statny podnik, je to vsak konzorcium sukromnych bank. FED vydava americku menu, dolare. Tieto dolare si americky stat od FEDu poziciava, podciarkujem slovo poziciava. Pri tomto poziciavani hraju dolezitu rolu este aj uroky, ale o tom sa rozpisovat nebudem. Najlepsie bude, ked si pozries dokumenty "Money as Debt" a prvu cast "Zeitgeist Addendum". Oba ich najdes so slovenskymi titulkami na hlavnej stranke mojho blogu vpravo v sekcii "Zaujimave dokumentacie".

Aby som ale uz konecne odpovedal: ked stat potrebuje peniaze na svoje zachranne balicky, tak si ich pozicia od centralnej banky (FED), ktora ich jednoducho vyrobi "zo vzduchu". Nic netreba tlacit, vsetko prebieha digitalne cez pocitace. Klik, 700 miliard vyrobenych, statny dlh narastol a ludia mozu zit niekolko tyzdnov dalej v iluzii, ze ekonomika sa dostane spat do normalu.

Anonymný povedal(a)...

To se asi loutka Obama neodvazi, i kdyz by to bylo jedine mozne vychodisko z cele globalni krize. Jediny, ktery se proti Fedu postavil, byl prezidentsky kandidat Ron Paul, jehoz ale sionisticka media v predvolebni kampani ignorovala nebo zesmesnovala.