8. 2. 2009

Vyhrajú izraelské voľby pravicoví extrémisti?

Pre masaker v Gaze sa izraelská vláda rozhodla predovšetkým z vnútropolitických dôvodov. Išlo výlučne o volebnú kampaň a udržanie moci. Tzipi Livniová, ministerka zahraničných vecí a stranícka šéfka Kadimy spolu s Ehudom Barakom, ministrom obrany a šéfom Labour Party mali jeden hlavný motív - ako môžu poraziť v nadchádzajúcich voľbách 10. februára pravicového extrémistu a vojnového štváča Benjamina Netanyahua a siofašistu Avigora Liebermanna? Preto museli samých seba vykresliť ako hrdinov a ukázať svoju silu prostredníctvom krviprelievania v Gaze. To je jediný dôvod. Pre toto zomrelo 1355 palestínskych civilistov, medzi nimi 417 detí a bolo zranených 5500 nevinných ľudí. Genocída kvôli volebnej kampani!

Vnútropolitická situácia v Izraeli sa riadi predovšetkým bezpečnostnou hystériou a všetky politické strany sa predbiehajú v tom, kto dokáže zakročiť ešte tvrdšie proti Palestínčanom a špeciálne proti Hamasu. Preto boli vládne strany Kadima a Labour "nútené" začať vojnu, aby v porovnaní s pravicovými extrémistami nevyzerali slabí a ústupčiví. Je neuveriteľné, že kvôli voľbám muselo zomrieť toľko nevinných mužov, žien a detí.

Ani po bombardovaní Gazy a vtrhnutí izraelských vojsk do palestínskych teritórii nie je Izrael "bezpečnejší". Práve naopak. Hamas porazená nebola a vystreľovaniu rakiet rakiet sa tiež nepodarilo zabrániť. Z vojenského hľadiska sa jedná o opätovnú porážku Izraela, rovnako ako v Libanonskej vojne v roku 2006. Presne tak, ako bola vtedy posilnená Hizballáh, sa teraz prehĺbila solidarita palestínskeho obyvateľstva s Hamasom. A čo je ešte oveľa horšie - keďže 50 percent obyvateľstva Gazy nemá viac ako 15 rokov a títo mladiství sa museli prizerať vraždeniu svojich rodín a zničeniu svojich domovov, vyrastie celá generácia, ktorá bude voči Izraelu prechovávať pochopiteľnú nenávisť. Na túto genocídu počas najbližších 60 rokov nezabudne ani jeden mladý Palestínčan. Ako može niekto za takýchto okolností dúfať v mier? Všetko toto len preto, aby si strany krátkodobo získali podporu izraelského obyvateľstva?

Politici majú veľmi krátky časový horizont, siaha len po nasledujúce voľby. Na následky svojej zločineckej politiky vôbec nemyslia. To je aj u nás tak. Keďže útok proti Gaze z hľadiska bezpečnostnej politiky nepriniesol nič, motív je jasný - volebná taktika pred hlasovaním do Knessetu. Izraelskému obyvateľstvu nič nehrozilo, keďže Hamas do novembra 2008 dodržiavala dohodnuté prímerie. Bola to izraelská vláda, ktorá prímerie porušila, keď 4. novembra nechala zavraždiť šiestich členov Hamasu vojenským komandom. Hamas na toto zareagovala znovuzahájením raketového ostreľovania. Jednalo sa o cielenú provokáciu, ktorá bola využitá ako dôvod pre začatie vojenskej operácie. Ale bez ohľadu na to, aké dôvody viedli k vojne, svetovej verejnosti bola týmto útokom na bezbranných civilistov odhalená skutočná tvár zločineckej izraelskej politiky voci Palestínčanom. Preto sú Livniová a Barak jednoznačne vojnoví zločinci, ktorí obzvlášť zavrhnutiahodným spôsobom nechali zavraždiť tisíce ľudí a ktorí preto patria pred medzinárodný vojenský tribunál.

Vyhrajú pravicoví extrémisti?

Podľa posledných prieskumov možno pri voľbách do Knessetu očakávať veľmi tesné výsledky. Likud má v parlamente už len náskok dvoch miest a fašistickej strane Avigdora Liebermana stále stúpajú preferencie. Do prieskumu sa zapojilo 1000 respondentov, dvakrát toľko ako býva zvykom, a výsledky ukazujú, že jeho strana by mohla získať 18 miest. Ak sa týmto prieskumom dá veriť, tak strana Labour skončí na štvrtom mieste a získa len 14 mandátov, čo by bol najnižší výsledok v straníckej histórii.

Likud pravdepodobne tesne voľby vyhrá a pravičiarsky vojnový štváč Netanyahu sa stane ďalším predsedom vlády v koalícii. Šance pre Livninu Kadimu stať sa najsilnejšou stranou sú veľmi malé. Podľa ďalšieho prieskumu vykonaného Dahaf Polling Intitutes získa Likud 25 mandátov, Kadima 23, Yisrael Beiteinu sa stane treťou najsilnejšou stranou s 19 poslancami a Labour získa len 16. Nasledujú Shas s 10 mandátmi, United Torah Judaism so šiestimi, Meretz s piatimi a Hadash so štyrmi mandátmi, rovnako ako National Union. Arabské strany Habayit Hayehundi a United Arab List-Ta'al získaju po 3 mandáty a Balad bude môcť delegovať dvoch poslancov.

Podľa prieskumu Jerusalem Post/Smith Research získajú pravicoví extrémisti celkovo 65 poslancov a ľavičiari (haha) 55. To znamená, že plán, podľa ktorého mali byť "ľavicové" strany vďaka vojne v Gaze vykreslené ako hrdinovia, ktorí sa neboja tvrdo zakročiť, asi ani tak veľmi nevyšiel. Tzipi Livniová si je svojou vecou však ešte stále istá, pretože prieskumy jej strany indikujú jednomandátový náskok: "Napriek prekážkam zvíťazím. Jedná sa o historickú príležitosť a verím, že verejnosť ju využije. Švih minulých týždňov nám prinesie víťazstvo." Ako sa voliči v Izraeli skutočne rozhodnú, budeme vedieť v utorok.

Dodatok (8.2.2009):
Benjamin Netanyahu povedal, že ak bude zvolený za predsedu vlády, tak v prvom rade "zneškodní iránsku hrozbu raz a navždy." Aaron Miller, bývalý najvyšší analytik amerického ministerstva zahraničných vecí v piatok vyhlásil, že Netanyahu by bol schopný presvedčiť Baracka Obamu o nevyhnutnosti vojenského útoku za cieľom zastaviť iránsky atómový program.

"Izraelčania budú tlačiť na Washington, aby zabezpečil, že Irán nepríde až tak ďaleko. A ak sa to nepodarí, tak sami vykonajú vojenský útok," citovala Millera spravodajská agentúra Reuters. Miller slúžil aj ako bývalý vyslanec USA pre Blízky východ a v súčasnosti pracuje pre Woodrow Wilson Center. Ďalej povedal: "Ak prezident a medzinárodné spoločenstvo nezakročia, budú to musieť urobiť Izraelčania." Izrael je jediná krajina na Blízkom východe, ktorá disponuje minimálne 150 atómovými bombami. Okrem toho sa lídri všetkých dôležitých politických strán počas volebnej kampane vyhrážali smerom k Iránu, že povedú útočnú vojnu.

Komentár: Je neuveriteľné, akou drzosťou Izrael neustále ohrozuje Irán a šíri lži o tejto krajine, napriek tomu, že Irán podpísal zmluvu o nešírení atómových zbraní, že preukázateľne nepracuje na ich vývoji, a že pravidelne povoľuje inšpekcie OSN. To všetko na rozdiel od Izraela, ktorý skutočne disponuje atómovými bombami, ohrozuje nimi všetkých susedov, zmluvu nepodpísal a odmieta inšpekcie svojho atómového zariadenia v Dimone. Táto jednostrannosť a dvojitá morálka západu je jednoducho neznesiteľná. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Tazko povedat, ci ide len o vyhru vo volbach. Ano, zdat sa to tak moze a nechcem obhajovat vojnu v Gaze. Kazda jedna vojna je zavrhnutiahodna. Ide vsak o to, ak nebudu porazeni pravicovi extremisti dnes vdaka tomu, ze bola vojna v Gaze, mozu vyhrat volby a rozputat s Arabmi 3. svetovu. Niekedy ma clovek ozaj na vyber len medzi zlym a este horsim.

Anonymný povedal(a)...

Poznam jednu Vietnamku, ktora stratila vo vojne s USA 5 rodinnych prislusnikov - otca, 2 bratov, bratranca aj matkinho brata
Dodnes Americanov nenavidi za to, co jej rodine spravili - a to uz preslo takmer 40 rokov
Ako sa musia citit Palestinci, ktori o svojich pribuznych prichadzaju de facto kazdy den nepretrzite uz vyse 60 rokov?
"Kto mecom bojuje, mecom aj zhynie"
Zle to dopadne so statom Izrael ...

Anonymný povedal(a)...

Zaujímavé, že iné Vaše komentáre sú veľmi vyvážené, ale v tento je taký jednostranný, že sa dostávate až do pozície argumentácie tzv. nového antisemitizmu, ktorý sa prejavuje neférovou kritikou štátu Izrael namiesto klasického "primitívneho antisemitizmu" hovoriaceho o "svetovom židovskom spiknutí". Mne je úprimne ľúto každého zabitého palestínskeho civila, ktorý bol viac-menej rukojemníkom a ľudským štítom extrémistov z Hamasu. Zdá sa, že vám nie je vôbec ľúto izraelských civilných obetí teroristických útokov Hamasu a Hizballáhu. Myslím, že žiadny štát na svete, ani slabo vyzbrojené Slovensko, by nenechal na seba dlhodobo strieľať hoci aj "nepresné a málo účinné" rakety. Tento problém musí riešiť Izrael, či je pred voľbami alebo po voľbách. Nakoniec, ako vidíme aj pozorovaním slovenskej politiky, pred voľbami je stále.