28. 3. 2009

Americká pošta čelí bankrotu

Podľa novín Seattle Times americkej pošte dochádzajú peniaze. V rámci zasadania výboru snemovne reprezentantov v stredu vo Washingtone vyhlásil minister pôšt John Potter, že bez dodatočných finančných stimulov pošta do konca roka nebude schopná plniť všetky svoje záväzky. "Čelíme historickej strate. Situácia, v ktorej sa nachádzame, je kritická", povedal Potter.

Americká pošta sa musela v predchádzajúcom roku vysporiadať so stratou 2,8 miliárd dolárov, pričom išlo o tretí rok v mínuse po sebe. Tento rok bude čeliť ešte väčšej strate, približne 6 miliardám dolárov, a to aj napriek tomu, že sa tarify k 11. máju 2009 zvýšia. Pošta ponúkne 150 000 zamestnancom predčasný odchod do dôchodku a zruší 1 400 manažérskych pozícii.

Otázka teraz znie: ktoré faktúry sa zaplatia a ktoré nie? Podľa Pottera by mali byť garantované prinajmenšom výplaty a mzdy. Ostatné platby sa budú musieť odročiť. V rámci úsporných opatrení bude pošta dodávať listy a balíky už len päť dní v týždni. "Je pravdepodobné, že si náklady šesťdňového dodávania zásielok jednoducho už nebudeme môcť dovoliť", hovorí Potter.

K celkovým stratám prispeli aj minuloročné vysoké ceny pohonných hmôt pre 200 000 vozidel pošty. Každý cent naviac stojí poštu 8 miliónov dolárov. Podľa oficiálnych údajov sa počet poštových zásielok v roku 2008 znížil o 5,2 miliárd. Ak bude recesia pokračovať aj naďalej, pošta očakáva dokonca pokles o 12 až 15 miliárd zásielok. Dôvodom pre tento pokles je skutočnosť, že mnoho firiem svoje faktúry zákazníkom už neposiela poštou, ale prostredníctvom internetu. Hospodárska kríza okrem toho značne znížila aj počet reklamných zásielok, ktoré doposiaľ pre poštu predstavovali najväčší príjem. "Ak nenastane nejaká zmena, tak sa nám minú hotovostné zásoby", povedal Potter. "Business as usual si už nemôžeme dovoliť."

V roku 2005 generovala americká pošta ešte zisk 1,4 miliardy dolárov. Podľa výročnej správy 2008 zamestnáva celkovo 765 088 pracovníkov. Od roku 1982 pošta nedostala žiadne daňové peniaze na kompenzáciu strát. Bude ju teraz treba zachrániť aj ju? (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Žiadne komentáre: