2. 3. 2009

Mestá v núdzi predávajú svoju vodu

V týchto krízových časoch, keď mestá a obce súrne potrebujú príjmy, pobehávajú v kanceláriach politikov hyeny privatizačného priemyslu, aby ulovili korisť. Politikov lákajú so sľubmi, že ak im predajú verejné štruktúry, tak získajú do mestskej kasy peniaze, že budú mať o jednu starosť menej, a že okrem toho budú ponúkať aj tak kvalitnejšie a lacnejšie služby.

Nič by nemohlo byť ďalej od pravdy. Podľa novej štúdie americkej Food & Water Watch z Washingtonu D.C., zvyšujú ceny a ponúkajú horší servis práve tie obce a mestá, ktoré predali svoje vodovody a spracovanie odpadových vôd súkromným koncernom. Skorumpovaní politici rozpredajú pre krátkodobý príjem majetok a životne dôležitú infraštrukúru obyvateľstva. "Súkromné firmy tvrdia, že ponúkajú efektívnejší servis, a že dokážu vykonávať údržbu lacnejšie ako verejné inštitúcie", hovorí Wemoah Hauter, riaditeľ Food & Water Watch. "Takéto tvrdenia sú len rozprávky. Súkromné vodárenské spoločnosti sa musia zodpovedať len svojim akcionárom, nie zákazníkom, ktorí sa musia spoliehať na tento životu dôležitý prírodný zdroj. Distribúcia úžitkovej vody by nikdy nemala byť výnosnou obchodnou činnosťou pre súkromné koncerny."

Najdôležitejšie body správy sú nasledovné:
  • celoštátne porovnanie cien medzi verejnými a súkromnými poskytovateľmi vody ukázalo, že súkromné firmy si účtujú 80 percent viac za vodu a 100 percent viac za spracovanie odpadových vôd ako verejní poskytovatelia
  • firmy zvyšujú ceny, šetria s investíciami a zaťažujú životné prostredie, aby dosiahli vyšší zisk pre svojich akcionárov
  • súkromné vodárenské spoločnosti sa zameriavajú predovšetkým na vodovody chudobných a zraniteľných obcí s obmedzenými politickými možnosťami, ktoré sa nedokážu ubrániť privatizácii svojej vody.
Vaše mesto sa nachádza nad zlatou baňou - vodovodmi - a disponuje aj inými dôležitými verejnými infraštruktúrami. Draví kapitalisti to vedia a preto sa túlajú okolo mestských úradov. Chcú rýchlo všetko odkúpiť, aby tak získané peniaze stihli ešte predtým ako stratia svoju hodnotu, vymeniť za hmotné investície. Využívajú núdzu miest a ponúkajú im veľké sumy, ktoré sú lákavé hlavne pre politikov. To je však krátkodobé rozmýšľanie, ktoré výrazne poškodí verejnosť a budúce generácie.

Prečo sa koncerny tak strašne zaujímajú o verejné infraštruktúry? Pretože môžu poriadne zarobiť. V mojom článku "Vodní rebeli z Emmenbrücke" som informoval o iniciatíve, ktorá úspešne zabránila predaju lokálnych vodovodov. Vodné zásobovanie generovalo ročne zisk 1,7 milióna. Predajná cena mala byť 7,5 milióna. Už po štyroch rokoch by sa kúpa začala pre súkromnú firmu rentovať - bombakšeft. To je dôvod, prečo tak strašne chcú mať pod palcom zásobovanie vodou - ide o maximalizovanie zisku. Kto sú najväčší zločinci v tejto oblasti?

Veolia Environment
je najväčší koncern v oblasti vodohospodárstva a spracovania odpadových vôd na svete. Firma je prostredníctvom regionálnych podnikov aktívna v celkovo 68 štátoch na všetkych kontinentoch. V roku 2007 mali obrat 33 miliárd eur a ca. 2,5 miliárd eur čistého zisku. Na celom svete pre túto firmu pracuje 319 502 zamestnancov v oblastiach vodohospodárstva, odpadových vôd, odstraňovania odpadu, energie a dopravy.

Suez Environment
je dcérskou spoločnosťou francúzkeho energetického koncernu GDF Suez SA a má na starosti aktivity v oblasti vodohospodárstva a odpadových vôd skupiny Suez. Firma zaznamenala v roku 2007 obrat 12 miliárd eur a zamestnáva 62 000 pracovníkov.

Oba koncerny sú otvorene kritizované kvôli agresívnym postupom pri kúpe práv na distribúciu vody a neskoršiemu vykorisťovaniu obyateľstva vysokými cenami a zhoršením zásobovania, predovšetkým v krajinách tretieho sveta. Úplne nechali stroskotať zásobovaciu sieť v chudobných štvrtiach a prevádzkujú fungujúcu distribúciu vody už iba v obytných štvrtiach pre bohatých. Podnik, ktorý sa usiluje o zisk, si nemôže dovoliť sociálne myšlienky alebo solidaritu s chudobnými. Kto vysoké ceny zaplatí, ten je obslúžený, ostatní môžu zdochnúť.

Z tohto dôvodu protestovali zástupcovia postihnutého obyvateľstva z Argentíny, Čile, Bolívie a Filipín 13. mája 2005 pred generálnym riaditeľstvom koncernu Suez v Paríži a žiadali od akcionárov viac sociálnej zodpovednosti. Demonštrácie sa konali aj pred regionálnymi kanceláriami Suez v Paríži, Buenos Aires, Quite, La Paze, Londýne, Montevideu, Manile, Ríme a na mnohých iných miestach. Protestujúci žiadali právo na prístup k čistej nepredraženej vode pre každého človeka na svete.

Dôležitosť tejto témy dokazuje aj posledný film Jamesa Bonda "A Quantum of Solace" - príheh sa točí okolo vodohospodárstva v Južnej Amerike a "iluminátov", ktorí chcú prostredníctvom neho získať kontrolu nad obyvateľstvom, vykorisťovať ho a dosiahnúť obrovské zisky. Privatizácia celej verejnej infraštruktúry je jednoznačne jeden z plánov NWO. Tomu musíme zabrániť.

Veolia má 24,95-percentný podiel na Berlínskom vodárenskom podniku, näjväčšom distribútorovi vody v Nemecku. Firma realizuje v rôznych nemeckých mestách zásobovanie vodou a spracovanie odpadových vôd pre celkovo 4,6 milióna občanov. Od roku 2005 financuje Veolia so sumou 750 000 eúr prostredníctvom svojej nadácie Veolia Forschung und Lehre profesúru v odbore miestne vodné hospodárstvo na Technickej Univerzite v Berlíne. To nie je veľkorysosť. Chcú tým pravdepodobne vo vlastnom záujme tlačiť politiku smerom k privatizácii vodohospodárstva.

10 najdôležitejších dôvodov, prečo musí byť zásobovanie vodou verejné:

1. Lacnejšie: cena je pri neziskovej organizácii podstatne nižšia ako pri firme, ktorá musí generovať zisk
2. Spolurozhodovanie: občania môžu spolurozhodovať. Pri firme toto nie je možné
3. Región: peniaze zostanú v regióne a nezmiznú v koncerne
4. Verejná služba: verejný prevádzkovateľ zásobuje všetky spoločenské vrstvy, nielen bohatých
5. Ochrana životného prostredia: verejné systémy skôr chránia prostredie ako súkromné spoločnosti
6. Orientované na zákazníkov: verejné inštitúcie sa zodpovedajú občanom a nie ako v prípade koncernov akcionárom
7. Transparentnosť: rozhodnutia vo verejných organizáciách sú transparentnejšie, spoločne sa pracuje na riešeniach, na rozdiel od koncernov, kde je všetko tajné a rozhodujú neznámi ľudia
8. Financovanie: verejné inštitúcie sú lacnejšie financovateľné ako súkromné spoločnosti a preto schopné držať cenu nízko
9. Sebaurčenie: mestá a obce, ktorým patrí voda, sú nezávislé a rozhodujú sami o tom, čo je dobré pre región, na rozdiel od vzdialených koncernov, ktoré sa nezaujímajú o potreby občanov
10. Ľudia pred ziskom: pri verejných službách je na prvom mieste človek. Cieľom je dodávať bezpečnú, čistú a zaplatiteľnú vodu, na rozdiel od súkromných firiem, ktorých hlavným cieľom je vytváranie zisku

Je úlohou každého z nás zabrániť tomuto výpredaju vo svojej obci. Voda, elektrina, energia, hromadná doprava, odvoz odpadu atď. musia zostať pod verejnou kontrolou, alebo sa pod ňu vrátiť. V opačnom prípade sa staneme závislými otrokmi koncernov, ktorí nás so svojím monopolom žmýkajú ako citrón. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Komentár:
Veolia nie je aktívna iba v treťom svete a v západných krajinách. Veolia Voda Czech Republic je najväčšou spoločnosťou na českom vodohospodárskom trhu. Na Slovensku kontroluje Veolia Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť a v Nitre sa jej dcérska spoločnosť Veolia Transport stala po minuloročnej privatizácii hlavným prevádzkovateľom mestskej hromadnej dopravy.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

to sedi
par rokov dozadu som robil vo vodarenstve a najlepsie to mali poriesene v sidlach, kde sa o vodu a odpady starala sama obec
proste - veci potrebne pre komunitu si najlepsie obhospodari sama komunita

Anonymný povedal(a)...

Aj podtatransku vodarensku ma veolia.