16. 3. 2009

Menej áut na amerických cestách

Jeden príznak, ktorý poukazuje na súčasnú zlú situáciu v Amerike, predovšetkým v automobilovom priemysle, je, že počet áut jazdiacich na cestách prvýkrát po viac ako 50 rokoch klesne. A reč nie je o niekoľkých tisíckach áut, ale o miliónovom poklese.

V minulom roku ešte vzrástol počet áut na uliciach v USA o 1,3 milióna vozidiel. Nových áut sa predalo 15,3 milióna, 14 miliónov sa zošrotovalo. V tomto roku analytici však predpokladajú, že sa počet novozakúpených vozidiel zníži na 10 miliónov. Keď sa Američania budú aj naďalej zbavovať svojich áut, lebo si ich už z finančných dôvodov nebudú môcť dovoliť, tak sa počet áut na cestách zníži o približne štyri milióny. Takýto pokles nebol zaregistrovaný od čias druhej svetovej vojny.

Onedlho BUS ONLY?


Vzhľadom na neustále vzrastajúci strach o svoje pracovné miesta sa milióny amerických občanov zjavne rozhodli vzdať sa svojich áut. Ústav trhového výskumu Polk podľa televíznej stanice CNN očakáva do leta tohto roku 1,6-percentný pokles celkového počtu motorových vozidiel na amerických cestách - inými slovami, počet áut v USA by mal klesnúť na 238,3 milióna kusov.

Dave Goebel z ústavu Polk podľa CNN ďalej očakáva, že niektoré rodiny sa budú musieť vzdať svojich druhých alebo tretích áut. "Ľudia si uvedomili, že vlastnia príliš veľa áut a sústredia sa už len na to najnutnejšie". Trh bude týmto poklesom trpieť dlhší čas. Domáce automobilky predávajú o polovicu menej vozidiel. Napríklad krízou výrazne postihnutý koncern General Motors oznámil, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom predal na domácom trhu vo februári 2009 o 50 percent menej automobilov. Firma následne oznámila, že v druhom kvartáli tohto roku zníži produkciu nových áut o približne 34 percent. Automobilka Ford v porovnaní s rokom 2008 predala o 48,4 percent menej vozidiel.

Mínusové čísla nemeckých automobiliek sa v porovnaní s tým istým mesiacom minulého roku pohybujú od 12 do 35 percent. Trhový líder Toyota predal vo februári v Amerike dokonca o takmer 40 percent menej áut. Podľa slov priemyselného poradcu Joea Bakera teraz v Amerike po realitnom trhu praskla bublina aj v automobilovom sektore. Predaj áut sa v nadchádzajúcich rokoch ustáli na 10 miliónoch kusov ročne, a to jednoducho z toho dôvodu, lebo existuje menší dopyt a ľudia sa sústredia na iné veci. Tento radikálny prepad by mohol mať pre automobilový priemysel z dlhodobého hľadiska vážne následky. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Žiadne komentáre: