6. 3. 2009

Kúpte si pozemky a staňte sa roľníkmi

... hovorí legendárny investor Jim Rogers. Pre CNBC povedal, že suroviny sú z dlhodobého hľadiska ešte stále najlepšou investíciou a potvrdil, že sám kupuje pozemky na poľnohospodárske účely.
"Vždy budeme musieť jesť, vždy budeme potrebovať oblečenie. Farmári v súčasnosti nedostávajú pôžičky pre hnojivo. Preto sa teraz míňajú zásoby všetkého", hovorí Rogers. Dva jeho investičné fondy vo veľkom nakupujú pozemky v Brazílii a už existujúce farmy v Kanade. Fondy zamestnávajú farmárov, ktorí pripravujú, hnoja a zavodňujú pôdu pre pestovanie.
"Ak sa nemýlim, tak bude poľnohospodársky sektor jedným z najlepších priemyslov počas najbližších 20 až 30 rokov." Podľa Rogersa sú zásoby potravín za posledných 50 rokov najnižšie. Aj ropa a banícky sektor majú byť dobré investície. "Ak aj dopyt zostane konštantný alebo klesne, ako v 30-tych alebo 70-tych rokoch, stále bude existovať dobrý trh", povedal pre CNBC.
Rogers považuje zlato aj napriek zvýšenej cene za dobrú príležitosť pre investorov, ak zvolia správny moment kúpy. "Samozrejme, že mám zlato. A keď cena zlata klesne, kúpim si ešte viac", hovorí. "MMF (Medzinárodný menový fond) v súčasnosti neustále predáva svoje zlato, aby výrazne potlačil ceny. Toto je na veľmi dlhé obdobie posledná príležitosť pre lacnú kúpu zlata."
"Ak človek vie, čo robí, môže kúpiť mince, alebo pravé veci, alebo Exchange Traded Fund (ETF) a Exchange Traded Notes (ETN) na burze, alebo banícke podniky." Začiatkom roka povedal Rogers, že sa mu pozdáva švajčiarsky frank a japonský yen. Teraz však už stratil dôveru vo franky. "Prestal som kupovať franky po tom ako Švajčiarska národná banka zachránila UBS. Yen kupujem aj naďalej." Na otázku, či mu súčasné nízke ceny komodít robia starosti, odpovedal: "Každý by mal kupovať, keď klesnú ceny. Ja budem ešte veľa rokov vlastniť suroviny, veľmi dlho."
Nechajte zbankrotovať AIG
Po tom, ako zaznamenala poisťovacia firma AIG vo švrtom kvartáli stratu 61 miliárd dolárov, najväčšiu stratu americkej firmy v histórii, a získala ďalších 30 miliárd dolárov v rámci štátnej pomoci, a predošlých 150 miliárd vôbec nepomohlo, žiada Jim Rogers: "Bude lepšie, ak necháme namiesto celých Spojených štátov zbanrotovať len AIG a zažijeme možno dva alebo tri zlé roky."
"AIG má biliónové dlhy. Nechajte ich skrachovať, nech to sudcovia vytriedia a začnime odznova, lebo inak sa nového začiatku nikdy nedočkáme."
"Ja skutočne žasnem. Ruinujú americké hospodárstvo, ruinujú americký štát, ruinujú americkú centrálnu banku a ruinujú americký dolár", hovorí. "Stávame sa svedkami historickej udalosti - zničenia mesta New York ako finančného centra a zničenia Ameriky ako najmocnejšej krajiny sveta."
"Riešiť príliš veľké množstvo pôžičiek, príliš vysoké zadĺženie a príliš veľký konzum ďalšími pôžičkami, ďalším zadĺžením a väčším konzumom je totálne šialené. Títo ľudia sa absolútne zbláznili."
"Budeme čeliť ťažkým časom. Moc sa presunie od finančníkov, ktorí obchodujú len s papiermi a peniazmi, k ľudom, ktorí produkujú reálne tovary. Ľudia by sa mali stať roľníkmi, alebo vybudovať sieť potravinovej produkcie", hovorí Rogers.
Komentár: Slová tohto veľkého hráča treba vziať na vedomie, predovšetkým preto, lebo už minulosti mal mnohokrát pravdu. Jeho rozhodnutie prestať kupovať švajčiarske franky je vážnym varovaním. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

3 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Pan je kamarád G.Sorose a diví se, že je Obamův záchraný plán šílený? No tomu se divím zase já.

Už vidím jak lidé co nebudou mít co žrát ve státě kde nic nebude fungovat (bude krize) budou makat na cizím a ještě vydělávat nějakému fondu. hahaha Všude není Zimbabwe, které vyveze co vypěstuje a vlastní lidi nechá chcípat hlady.

Unknown povedal(a)...

Pan Rogers se přestěhoval do asie protože v tom vidí perspektivu. Říká že zemědělci budou v budoucnu hodně bohatí, nevím jestli se to má týkat i asie. V dnešní době pracuje Číňan na svém rýžovišti za misku rýže denně, takže i zvýšení životní úrovně o 100% - 2misky rýže na den je jaksi pořád nedostačující.

mimino povedal(a)...

Skor je tam mensia sanca ze ho tam niekto ukamenuje za to, ze ho obral o prachy ... Takisto 1 z najvacsich vyvozcov obilia a ryze je USA... vacsina azijskych krajin s vynimkou Ciny nie je schopna pokryt ani vlastnu spotrebu ...
Napriklad japonskoa singapur na tom bude biedne ... singapur dovaza akoro vsetku ryzu, japonsko asi 50% spotreby zvacsa z ciny a USA ... Aj ked usa asi o svoju ryzu pride kedze chavez im znarodnil jeden koncern pesttujuci ryzu ;)
Nie som sice zastanca centralneho planovania ale iste odvetvia by naozaj mali patrit aspon v istej miere (kontrolnej) miere statu .... Energie, infrastruktura, cast polnohospodarstva definitivne voda, odpad a zopar dalsich