13. 12. 2008

"Zažijeme doposiaľ najväčšiu hospodársku krízu"

Gerald Celente je predpovedač trendov, autor a šéf Trend Research Institute (Inštitút výskumu trendov), ktorý založil v roku 1980. Známym sa stal predovšetkým vďaka svojím správnym predpovediam svetových udalostí ako napr. burzového krachu 1987, zániku Sovietskeho zväzu v roku 1990, ázijskej finančnej krízy 1997, recesie 2001, začiatku zlatej horúčky 2002, úpadku trhu s nehnuteľnosťami v roku 2005, recesie 2007 a paniky 2008. Keďže sa blíži koniec roka, chcel som od pána Celenteho zistiť jeho prognózu pre rok 2009. Nasleduje interview, ktoré som s ním viedol 12.12. 2008: (Interview som preložil do slovenčiny, v origináli bolo vedené Freemanom z blogu Alles Schall und Rauch, © 2008)

Freeman: Ako vidíte súčasnú situáciu v Amerike?

Celente: Finančný systém úplne skolaboval. Jediné, čo vláda ešte robí, je udržiavanie krajiny pri živote, a to buď tlačením stále väčších množstiev peňazí alebo znižovaním úrokov. Nazývame to Bernankeho dvojkrok, lebo existujú iba dva kroky, ktoré môže šéf FED (Federálna banka) urobiť. Ani jedno z týchto opatrení nekokáže zmeniť kurz a zastaviť pád hospodárstva.

Potrebujeme novú produktívnu kapacitu, ako napr. keď sme v 90. rokoch išli do recesie, dostali sme sa z nej vďaka internetovej technológii. Všetko bolo preorientované na internet. To bolo niečo reálne. Existovala pravdepodobne špekulácia na trhoch, ale to nesúviselo s existenciou samotného produktu. Bola to produktívna kapacita. Také niečo sa nedá vyriešiť monetárnym alebo fiškálnym impulzom.

Napríklad, máme nového prezidenta, ktorý chce podľa vlastným slov vytvoriť 2.5 milióna pracovných miesť. Odkiaľ chce na to vziať peniaze? Môže ich iba vytlačiť. Sme tu konfrontovaní s hyperinfláciou, ako vtedy vo Weimarskej republike, to sa môže stať aj doláru. Som inak politický ateista. Neverím v rozprávky, som dospelý človek. Ak si niekto myslí, že nás politici zachránia, klame sám seba, alebo je dieťa. A tento sebaklam je v Amerike veľmi výrazný. Ľudia sú plní nádeje, že nový prezident nejakým spôsobom prinesie zmenu.

Freeman: Ak sa pozrieme na tím, ktorý si Obama doteraz zostavil, tak nehrozí zmena.

Celente: Správne, ale nielen to. Ako môže nastať zmena, keď si vybral tých istých, ktorí krízu spôsobili? Ako napríklad Larry Summers, ktorý bude jeho hospodárskym poradcom, alebo ten Timothy Geithner, šéf FED v New Yorku. To sú všetko odchovanci Roberta Rubina. Summers bol v kabinete Clintona po Rubinovi Minister financií. To sú tí ľudia, ktorí zničili zákon Glass-Steagall.

Freeman: Veď Clintonove zrušenie zákonu Glass-Steagal v roku 1999 je hlavným dôvodom pre našu krízu, pretože vďaka nemu sa od seba oddelili komerčné a investičné banky a bola zavedená totálna liberalizácia, ktorá bankám znovu umožnila nekontrolované špekulácie.

Celente: Presne tak. Zjavne sa vyznáte. To sú ľudia, ktorí umožnili vytvorením toho správneho prostredia vznik všetkych tých derivátov, ako Credit Default Swaps SIV-čka, CDO-čka, tieto takzvané exotické finančné nástroje, ktoré nie sú nič iné ako stávky, je to ako hra v kasíne.

Freeman:
Myslíte, že finančná kríza bola spôsobená úmyselne, alebo že je iba zlyhanie?

Celente: Je to zlyhanie. Stále sú reči o nejakých iluminátoch. Keď to spôsobili ilumináti, tak sú to aj ilumináti, ktorí to musia znovu napraviť. Neexistuje ani jediná vec, ktorú niekto z týchto ľudí (pozn.: politici) niekedy urobil správne. Ani jedna jediná v ich celej kariére. Nikdy nič úspešne neurobili. Dostali sa hore iba vďaka svojej nekompetencii a strkaní sa iným ľudom do zadku. Tak to beží vo verejnej správe.

Len aby som Vám dodal nejaké informácie o mojom pozadí. Začal som svoju kariéru vo verejnej správe v meste Yonkers, New York, po vyštudovaní vysokej školy v roku 1971. Bolo to pomerne veľké mesto s 300.000 obyvateľmi, potom ma poslali do hlavného mesta štátu New York, do Albany, kde som pôsobil ako asisent sekretára senátu štátu New York. Vyznám sa preto vo vládnom aparáte. Pracoval som aj pre Reagana a s inými ľudmi vo vysokých pozíciach.

Občania žijú v ilúzii, že títo ľudia sú múdrejší ako všetci ostatní. V skutočnosti je to tak, že keď človek pracuje pre štát, je zväčša sprostejší ako všetci ostatní. Druhá realita, ktorú som videl počas mojej práce v Albany je, že politici sa plazili po zemi, aby sa dostali na vyššie pozície. Podlizovali sa. Myslieť si preto, že títo politici by boli schopní riešiť problém, je sebaklam. Okrem toho sú všetky politické organizácie v skutočnosti zločinecké organizácie, a to nehovorím len tak ľahkovážne.

Freeman: A to nevedeli, že keď Greenspan tak zlacní peniaze, následne imploduje celý finančný systém?

Celente: Nechceli, aby ľudia stratili svoje peniaze kvôli veľkej internetovej bubline, a ľuďmi mám na mysli tých skutočne veľkých hráčov, aby tí nič nestratili, a preto si mysleli, že môžu jednoducho znížiť úroky, čo aj robili od marca 2000. Odvtedy sme v našom inštitúte varovali čo sa stane, je to napísané v našich dokumentoch, ale nikto nechcel veriť. Keď sme napísali, že nastane kolaps, dostali sme veľa odpovedí s výzvou, že či nemôžeme napísať niečo pozitívnejšie a či nemôžeme byť trochu milší.

To je to isté ako s vojnou. Pred začiatkom vojny v Iraku sme povedali, že Amerika prehrá. Pravdepodobne vojdeme rýchlo a odstránime Saddama, ale potom to bude celé pokračovať ako guerillská vojna, ktorá sa nedá vyhrať. Ale nikto o tom nechcel nič počuť, bolo by to nepatriotické. A ako to dopadlo? Po takmer ôsmych rokoch vojny sme ešte stále neurobili krok vpred.

Keď teda hovorím o zločineckých organizáciach, tak ich nechcem len ohovárať, je to fakt. Amerika vedie vojnu, ktorá je postavená na falošných dôvodoch. Či to vedeli, alebo nie, to je akademická otázka. Boli to falošné dôvody a zabíjajú nevinných ľudí, ženy a deti - a to vôbec nie je v súlade s mojimi morálnymi zásadami. Okrádajú ľudí až do nemoty, za svetlého dňa, so svojimi záchrannými balíčkami. Existuje taká určitá mentalita, ktorá hovorí "sú príliš veľkí, aby padli". To však znamená, že my všetci sme príliš malí na to, aby nás zachránili. Je to to typické anglické rozmýšľanie, ako na Titanicu. Bohatí smú nastúpiť do záchranných člnov a chudobného zamknú pod palubou a môže sa utopiť spolu loďou.

Freeman: Čo si myslíte, že sa teraz stane, keď nebol odsúhlasený záchranný balíček pre automobilový priemysel?

Celente: To nič neznamená. Návrh bol mŕtvy už od samého začiatku. Aj tak by tie peniaze boli vyhodené von oknom. Okrem toho, každý, kto si kúpi americké auto asi nie je normálny, však to je iba šrot. A šéfovia sú neschopní. Zástupca predsedu dozornej rady General Motors, Devine, povedal v roku 2005, že kto si myslí, že vysoká spotreba benzínu odradí ľudí od kúpy SUV-čiek, tak nevie, o čom hovorí. Absolútna lož. Títo ľudia produkujú a rozprávajú sračky, už desaťročia. Boli raz časy, keď sa v Amerike stavali výborné autá, ale tie sú už dávno za nami. Vždy im išlo len o zisk, koľko peňazí môžu zarobiť tým najlacnejším šrotom.

Freeman: Finančná kríza prešla cez atlantický oceán do Európy a ruinuje celý svet.

Celente: To je pravda. Počas môjho cestovania si žiaľ vždy všímam, že Európania a Ázijci preberajú každú sprostosť z Ameriky a všetko napodobňujú. CS (Crédit Suisse) a UBS podliehajú tej istej chamtivosti a peňažnej manipulácii ako banky u nás. Pred rokom sa kládla ešte otázka, či sa nakazí aj zahraničie. Teraz má celý svet zápal pľúc. Pozrite si napríklad, čo sa deje v Španielsku s tou istou bezuzdnou stavebnou činnosťou, ktorá vyprodukovala gigantické realitné smetisko. Krajina zbankrotovala.

To isté platí pre krajiny bývalého východného bloku. Stretol som ľudí odtiaľ a s počudovaním som ich počúval, ako rozprávajú o investoroch a o marketingu, ako keby odjakživa žili v kapitalizme. Rozprávali sa so mnou, ako keby presne vedeli, o čom je reč. Správali sa skôr ako dravce, ako tí starousadlíci zo západu. Tieto krajiny, ako mnohé iné, si spôsobili svoju vlastnú finančnú krízu a padli na hubu.

Freeman: Ako vidíte rok 2009? Podľa všetkého sa hospodárstvo dostane do absolútnej stagnácie.

Celente: Akurát sme zverejnili našu prognózu pre rok 2009. Predpovedáme úplný kolaps hospodárstva. 7. Novembra 2007 sme predpovedali finančný krach a paniku na rok 2008, a tak sa aj stalo. Na budúci rok sa staneme svedkami zrútenia celého maloobchodného systému, potom bude nasledovať zrútenie priemyselných realít, atď. ... zažijeme doposiaľ najväčšiu hospodársku krízu, oveľa horšiu ako takzvanú "Veľkú hospodársku krízu" 30-tych rokov.

Freeman: Wow!

Celente: A poviem Vám aj prečo. Vtedy ľudia nevlastnili toľko vysoko zadĺžených nehnuteľností, ani sa nezadlžovali až po krk ako dnes, nemali kreditné karty a neboli so 14 biliónmi v mínuse. Vtedy existovala pozitívna obchodná bilancia, teraz je Amerika s viac ako 700 miliardami dolárov v mínuse. Štátny rozpočet bol vtedy vyvážený, teraz máme gigantický deficit a zadĺženosť štátu sa vyškriabala na 13 biliónov, pričom len v tomto roku narástla o 1 bilión.

Na začiatku druhej svetovej vojy boli Spojené štáty motorom priemyselnej výroby celého sveta, mali sme najvyššiu produktivitu. To je už dlho za nami. Sme národ, ktorý je v úpadku. Pred dverami máme najväčšiu krízu a tá bude ovplyvňovať celý svet.

Freeman: Čo si myslíte, nastane masová nezamestnanosť a nasledovne vzbury?

Celente: Áno, aj my vidíme trend k vzbure. Čo sa v súčasnosti deje v Grécku, sa môže stať všade. Nejde tam ani tak o zastrelenie 15-ročného chlapca, ľudia rebelujú proti tej absolútne nekompetentnej, skrz naskrz skorumpovanej politickej elite, ktorá je však na celom svete rovnaká. Ja som bol zamestnaný v štátnej správe, ja poznám skutočné proporcie korupcie. Vo Washingtone ide o to, vybavovať projekty za účelom obohacovania seba samého a svojich kamarátov, ja pomôžem tebe, ty pomôžes mne, peniaze pre kamarátov, systém je odhora nadol skorumpovaný.

Freeman: Zažijeme teraz jeden, alebo dva roky krízu a potom sa z toho dostaneme?

Celente: A ako sa z toho máme dostať? Kto nám z toho pomôže?

Freeman: Takže sa bude jednať o dlhodobú krízu?

Celente: Áno!

Freeman: To neznie veľmi dobre. Ako sa to dotkne Európy?

Celente: Európa na tom nebude až tak zle, pretože ľudia tam nie sú tak strašne zadĺžení a budú schopní vytiahnuť sa sami z tej šlamastiky. Amerika sa však zmenila na krajinu plnú slabochov, nevedia sami nič urobiť, vedia len konzumovať, žijú vo veľkých domoch, jazdia na veľkých autách a sú sami veľkí a tlstí. Jednoducho nevedia prestať konzumovať. Spotrebúvajú príliš veľa potravín, energie a miesta. Nevedia, ako žiť skromne. Teraz sa party skončila, bude treba pritiahnuť opasky, a to bude veľmi nepríjemné. Máme vzrastajúcu vrstvu totálne chudobných. To je niečo, čo sme ešte nikdy nemali. Je to strašné. Budeme mať veľmi vysokú nezamestnanosť, vyššiu ako pri poslednej hospodárskej kríze.

Freeman: Nevidíte teda spôsob, ako by sa z toho dalo dostať?

Celente: Len ak zavedieme nové produkčné kapacity, ako napríklad technológie alternatívnych energií. Musí to byť niečo revolučné, čo sa stane motorom hospodárstva, ako objavenie ohňa alebo vynález kolesa.

Freeman: História ukazuje, že ak sú vládcovia konfrontovaní veľkými problémami, nesnažia sa ich vyriešiť, ale namiesto toho sú presvedčení, že vojna vyrieši všetky problémy. Existuje možnosť ďalšej veľkej vojny?

Celente: Vtedy po Veľkej hospodárskej kríze sa pozeralo na II. svetovú vojnu ako na východisko. Teraz žijeme v inej dobe. Ďalšia vojna by bola vedená zbraňami hromadného ničenia. Dnešné vojny sa môžu viesť už len proti nevyvinutým krajinám. Už nejde o vystrelenie interkontinentálnych rakiet, ide o vysoko technologickú guerillovú vojnu, ako ju vidíme v Iraku a v Afganistane. Ale politici sú schopní všetkého.

Freeman: Myslíte tým útoky vedené pod falošnou vlajkou? (False flag operations)

Celente: Áno, veď stále nás klamú o všetkom, ako napr. Saddam mal atómové zbrane a bol prepojený na Al-Kaidu. Kto im môže ešte veriť jediné slovo?

Freeman: Napísali ste, že Amerika kráča po ceste Veľkej Británie. Myslíte tým, že si Amerika už po finančnej stránke nemôže dovoliť svoje impérium a rozmiestnenie vojakov v 130 krajinách?

Celente: Áno, americké impérium sa nachádza v úpadku, pôjde tou istou cestou ako anglické. Jednoducho na to už nemáme peniaze.

Freeman: Jediný politik, ktorý to v Amerike hovorí, ktorý žiada rozumnú hospodársku politiku a obnovenie ústavných práv, je Ron Paul. Čo si o ňom myslíte?

Celente: Volil by som ho za prezidenta. Musel som ale hlasovať za Nadera, lebo nebol na hlasovacom lístku. Nebudem podporovať zločinecké organizácie, ktoré si rozdeľujú moc vo Washingtone. O tomto rozprávam veľmi jasne. Každý, kto volil tých zločincov, podporuje pokračovanie vrážd a krádeží. To sa pekným spôsobom nedá ani povedať. Každý deň zabíjajú nevinných ľudí.

Freeman: Akú zásluhu majú na celej situácii média? Veď sa správajú už len ako orgány propagandy.

Celente: Aj oni na tom majú veľkú zásluhu. Veď ležia v posteli s mocnými. Stačí sa pozrieť, aké úzke sú kontakty medzi zástupcami médii, minsterstvami a Bielym domom. Každý deň si podávajú kľučku. Napríklad, môžeme sa poďakovať novinám New York Times, že nám predali vojnu v Iraku. Alebo, tie isté noviny povedali v roku 2007, že problém s hospodárstvom je len čkanie, ktoré prejde, hoci my sme ten kolaps už videli. Média sú veľmi naklonené na stranu koncernov a vlády, a vôbec neplnia svoju úlohu.

Freeman: Čo môžete poradiť mojim čitateľom, ako sa majú pripraviť na prichádzajúcu krízu?

Celente: My v inštitúte hovoríme už dlho, že netreba míňať ani o jeden cent viac, ako v skutočnosti máme. Budeme musieť zažiť novú skromnosť, počas ktorej sa budú kupovať len veci, ktoré skutočne potrebujeme a ktoré aj vydržia dlhšie. Tento celý cyklus konzumu sa skončil, a spolu s ním aj predstava, že si môžeme kúpiť štastie alebo dosiahnuť ho materializmom. Neporozumejte mi zle, aj ja mám rád pekné veci, ale teraz ide o kvalitu, alebo inak povedané, menej je viac.

Potom, ohľadom vzdelania detí. Tu v Amerike chcú všetci posielať svoje deti na vysoké školy a univerzity. To je nesmierne nákladné. A za čo? Aby vyštudovali ekonómiu alebo právo a dostali svoj titul? Máme viac ako dosť bankárov a právnikov, ktorí nám nie sú na nič, a ktorí nevytvárajú žiadne hodnoty. Lepšia je praktická a užitočná výuka, ako inžinier, technik alebo všetky remeselnícke povolania.

Všetko to začína na lokálnej úrovni. Treba sa starať o svoju obec a byť aktívny. Ako môžeme pomôcť svojim blízkym. Buďte rád, vo Švajčiarsku máte priamu demokraciu a môžete spolurozhodovať. (Pozn.: Freeman žije vo Švajčiarsku) Tu v Amerike už nemáme absolútne čo povedať, robia si čo chcú. Ľudia boli napríklad proti tým záchranným balíkom, a čo urobili politici? Prijali ich aj tak.

Freeman: Ja svojim čitateľom vždy hovorím, aby vo svojich obciach bojovali za zachovanie verejnej infraštruktúry. Zabráňte privatizácii a predaju všetkých hodnôt.

Celente: Existujú služby, ktoré sú esenciálne a ktoré by mali byť verejné, ako hrodmadná doprava, energia, zásobovanie vodou. Tu zase vyčína svetová vláda, a ja nie som konšpiračný teoretik, ale každý vie, kam to všetko smeruje. Chcú všetko kontrolovať a ovládať nás centrálne.

Freeman: Myslíte si, že by sa v dôsledku finančných problémov stredomorských krajín a nových členov na východe mohla rozpadnúť Európska únia a Euro?

Celente: Áno, myslíme si, že to je možné. Všetko, čo k tomu potrebujeme, je nacionálny populista v jednom členskom štáte, ktorý si myslí, že len pomocou výstupu z EÚ dokáže zvládnuť krízu, potom sa EÚ rozpadne. Veď Berlusconi niečo také už naznačoval, odstúpením od Schengenskej zmluvy, kvôli množstvu prisťahovalcov.

Masová migrácia je veľmi veľký problém. Západné krajiny sú zaplavované ľuďmi, ktorí túžia po lepšom živote, alebo ktorí chcú utiecť z núdze. Tu nám nepomôže žiaden altruizmus, kto to má všetko zaplatiť? Odkiaľ majú cudzinci dostať bydlisko, potraviny a prácu, keď sa ledva dokážeme postarať o svojich vlastných obyvateľov?

Freeman: Myslíte si, že príde k Severoamerickej únii medzi Mexikom, USA a Kanadou?

Celente: Aj toto je možné, áno. Teraz je však oveľa väčšia šanca, že nastane rozdelenie. Jednotlivé regióny zistia, že sa dokážu s krízou vysporiadať lepšie bez federálnej vlády. Na čo potrebujú vzdialený Washington? Však si pozrite, akí ľudia sa tam pohybujú. Sú neschopní a skorumpovaní a myslia len na výhody pre seba. Predvídame rozdelenie Spojených štátov.

Freeman: Myslíte si, že funcia centrálnych bánk je zastaraná? Koniec koncov oni spôsobili krízu a totálne zlyhali.

Celente: Áno, zlyhali, ale v súčasnosti prebieha mocenský boj. Veľkí chcú zničiť malých, ako sa to stalo v histórii už veľakrát. Jeden z trendov, na ktorý sa zameriavame, označujeme „odťať im hlavu“. To sa určite stane.

Freeman: Teda myslíte, že nastane skutočné povstanie?

Celente: Samozrejme. Pozrite si tú čvargu z Wall Street, alebo z univerzít Harvard a Yale. Oni si vo svojom živote ešte nikdy poriadne nezašpinili ruky. Nemajú ani potuchy o tom, čo znamená, byť úplne chudobný a žiť na ulici. Ak zoberiete ľudom všetko, a už nemajú čo stratiť, tak sú schopní čohokoľvek.

Freeman: To, čo predpovedáte, neznie veľmi optimisticky.

Celente: To nemá s optimizmom alebo pesimizmom nič spoločné, je to realita. Je to ako keď idete k doktorovi a diagnostikuje vám rakovinu v konečnom štádiu. Má vás radšej oklamať, alebo povedať vám, ako sa veci majú v skutočnosti? Falošný optimizmus nezmení nič na fakte, že onedhlo zomriete.

Freeman: Myslíte si, že by bol dobrý nápad pre jednotlivcov alebo aj celé spoločenstvá a obce, aby sa stali samozásobiteľmi a odpojili sa od siete?

Celente: Absolútne. Určite. Ľudia by mali zistiť možnosti, ako sa osamostatniť od systému. Produktovať vlastné potraviny a generovať vlastnú elektrinu. To je to, o čom som hovoril predtým, s novými technológiami to bude možné. Ak sa to stane, tak sa ľudia vzdialia od otcovského štátu a od koncernov. Už v roku 1997 som publikoval knihu s názvom „Trends 2000“, ktorá sa zaoberá presne touto problematikou. Centrálny systém sa mal zrútiť už pred dlhým časom. Držali ho pokope len lacné peniaze. Ale tie už tiež nefungujú. Načo potrebujeme centrálnu vládu, ktorá aj tak len spôsobuje všetky problémy a neponúka riešenia? Čo najďalekosiahlejšia samostatnosť a decentralizácia predstavuje budúcnosť.

Freeman: Ďakujem veľmi pekne za interview.

Gerald Celente v rozhovore na FBC (10.11. 2008):


37 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Velmi dobrý článok je čerstvejsí ako tie na www.paradigma.sk a dáva aktuálenejší náhlad na súčasnú situáciu aj predpovedá možné následné udalosti.
Dakujem za preklad.

Tribun povedal(a)...

Toto je přesně ten alternativní úhel pohledu, který by lidé měli znát, aby je nešlo tak snadno oblbnout. Jenže v oficiálních propagandistických médiích zřejmě nikdy nevyjde (a když, tak ořezaný a náležitě vysvětlený), a proto je třeba jej šířit alespoň na netu, a tak jsem i já přiložil ruku k dílu.

Balla povedal(a)...

Presne tak, suhlasim. Nech sa aj tento nahlad na mozne pokracovanie krizy rozsiri co najviac, vsak z toho dovodu som to prelozil.

Nehovorim, ze treba brat vsetko co povie ako 100%-nu istotu, kvoli jeho doterajsim nepopieratelnym uspechom by mal byt jeho nazor vsak prinajmensom respektovany a brany vazne. Treba si aj uvedomit, ze keby si nebol svojimi predikciami absolutne isty, tak ich nebude publikovat - moze mu to totiz pokazit celu 30-rocnu povest.

Unknown povedal(a)...

Jsem naprosto v šoku. Souhlasím s tímto alternativním náhledem. Mráz běhá po zádech.

jerry povedal(a)...

Nezdá sa Vám že všetky jeho názory odsudzujú kapitalizmus a nahrávajú socialistickým myšlienkam? Tým myšlienkam ktoré už mnohí dávno odsúdili a zatratili.. .Bude to návrat späť do systému ktorý tu už bol?

Anonymný povedal(a)...

Nema niekto anglicky preklad tohto rozhovoru?

Anonymný povedal(a)...

Celente hovori o tom, aby sme sa menej zacali spoliehat na vladu a ak je to mozne zabezpecovali si vsetko sami. Pretoze cim viac ludi ma vlada pod kontrolou, tym vacsia moc sa zhromazduje v ich rukach a deje sa presne to, co Celente spominal - hromadne klamstva, manipulovanie a tak dalej...

Absolutne s nim suhlasim.

Balla povedal(a)...

@Anonymny 3:56 - anglicka verzia tohto rozhovoru na internete neexistuje. Interview viedol Freeman z blogu "Alles Schall und Rauch". Samozrejme, ze s Celentem sa rozpraval po anglicky, rozhovor (ktory mal zjavne nahraty) prepisal vsak priamo do nemciny, a tak ho aj zverejnil. Ja som prelozil ten nemecky original.

Anonymný povedal(a)...

vyborny preklad, vdaka. original prepisu interview(i so zvukovymi ukazkami) je na http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2008/12/interview-mit-gerald-celente.html

Anonymný povedal(a)...

V principe suhlasim, ale...
.
...jeho naivna preferencia RP na prezidenta je scestna, lebo masineria sa tak lahko zastavit neda. To by musel vymenit cely aparat. Kurz sa neda zmenit zo dna na den.
.
...vzdelanie. Je naozaj nevyhnutne vychovavat ludi k profesiam, ktore su hodnototvorne s vysokou pridanou hodnotou. Na druhej strane je nezmysel vzdelavat deti na remeselnicke povolania. Tie v zapadnom svete a hlavne nemaju buducnost. Je to preto, ze
.
1. vyroba s nizsou pridanou hodnotou sa outsourcuje do ciny, indie a pod. Zapad uz zacina celit novemu typu nezamestnanosti a tou je ako ju nazyvam OUTSOURCINGova nezamestnanost, ktora je nezavisla od ostatnych typov nezamestnanosti.
.
2. v zapadnom svete remeselnicke profesie vo vacsine pripadou vykonavaju gastarbajtri. V zapadnej europe su to turci, alebo ludia z byvaleho vychodneho bloku, teda aj slovac. V USA su to zas imigranti z latinskej ameriky a inych krajin vdaka roznym “programom”. Tu nehovorim o kupovani mozgov!

Vanda povedal(a)...

zaujimave ale presne rovnake riesenie napadlo aj mna ked sa hovorilo financnej krize a hospodarskej prepadline - snazit sa osamostatnit od systemu, polopate: vediet si dopestovat opat cosi, urobit si generator, vodnu elektrarnicku na potoku a pod :-)skratka nahodit spiatocku co sa tyka konzumu, asi nieco take co tu byvalo pred 30 rokmi. Mozno ze sa znizi percento umrti sposobenych stresom a ozdravi to tento beztak chory svet

Anonymný povedal(a)...

Beha mi mraz po chrbte. Ich prognozy ss podobaju scenaru katastrofickeho filmu. Obrovskym zdvihnutym prstom bol aj ENRON, nikto to nebral vazne. Zial.

Anonymný povedal(a)...

Veľmi dobrý článok. Bohužial mi len zase potvrdzuje môj názor a pocit, ktorý som mal asi pred piatimi rokmi, kedy ešte o kríze nebolo skoro reči. Je to skrátka cítiť ako vlahu vo vzduchu pred búrkou. Veľkej vojne, ktorá zasiahne každého z nás, sa v priebehu najbližších 10-tich rokov nevyhneme. Veľmi rád by som sa mýlil, ale spoločnosť potrebuje dostať príučku a prehodnotiť hodnoty, ktoré sú v živote jednotlivca dôležité. Majetok, peniaze a chuť po moci nás dohnali až k tomu, že samotný demokratický systém začína požierať sám seba, kedy pod rúškom všeobecného bezpečia nám začína uberať zo základných práv a slobôd. Tých práv a slobôd, na ktorých je vlastne postavený. V dnešných dňoch môžme krásne vidieť rozmáhajúci sa etatizmus, kedy sa štát krátkozrakými opatreniami snaží nás všetkých ochrániť pred krízou vstupovaním do finančných sektorov a ich ovládaním. Je to cesta centralizácie, kde jednotlivec sa stáva nikým. Obávam sa, že demokracia ruka v ruke s kapitalizmom sú na konci. Škoda...pekné obdobie to bolo. Ľudská chamtivosť ničí ďalší sen. Snáď tu píšem len bludy a nič z toho nebude nikdy pravda. Ja len dúfam, že nech nás čaká hocičo, sloboda jednotlivca by v tomto "hociče" mala byť prioritou.

Anonymný povedal(a)...

realistickym pohladom na dianie okolo nas s mnohymi vecami suhlasim.
z tejto hospodarskej krizi sa nepozbierame nejakym dalsim umelym systemom. Zem ma urcitu kapacitu a nie je mozne aby bolo stale viac a viac ludi a mali dostatok vsetkeho pre zivot typu vylozim si nohy a robot mi donesie obed do postele. technologicky vyvoj je super, no z mojho pohladu nic nebude fungovat neobmedzene dlho pokial to bude zalozene na neprirodzenych postupoch a bude to az prilis zjednodusovat zivot. Ludia potrebuju nieco robit, takze riesenie nie je mat stroj zastupujuci takmer kazdu ludsku cinnost, co budeme robit my? na to nadvazuje vzdelanie a zamestnanie. urcite zacnu mat vyznam po pade terajsieho hospodarskeho systemu produktivne zamestnania, kde sa pracuje s realnymi surovinami, vyrobkami a podobne. peniaze postupne stratia vyznam a hodnotu. prejde sa znovu k tovarovej vymene, co bude najlepsim vychodiskom riesenia hospodarstva.
vzhladom k tomu, aky komfortny sposob zivota vedieme teraz, to bude nepochybne sok. Samozrejme je to len moj nazor a neviem odhadnut v akom casovom useku sa to stane, no dostaneme sa k tomu. Tento priebeh predpokladam v europe a netrufam si odhadnut ako na tom bude ina cast sveta. zdielam nazor s Celentem, ze europa bude na tom este vcelku dobre

Unknown povedal(a)...

Pro ty kteří si myslí, že to zavání socialismem doporučuji přečíst si životopis pana kapitalisty Sorose třeba tady http://www.financnici.cz/george-soros

Anonymný povedal(a)...

Nuz, co povedat ! Po zhliadnuti filmu ENDGAME kde sa hovori v podstate o tejto istej problematike ale kedze ide o viac ako dvojhodinovy dokument je tam toho trocha viac a ide aj do hlbky ( zaobera sa napriklad eugenikou, vojnami, snahami mocnych o globalizaciu a pod ). Je to dost depresivne vzdat sa svojho pohodlia a zacat uvazovat o osamostatneni zdrojov energie a zruseni zavislosti a pod. Podla mna je problem tak velky ze by sa dal vyriesit len podla navodu jedneho vedca v 50 rokoch a sice ze celu populacie zeme treba znizit az o 80 percent aby zem stihala sa obnovovat a aby ludia mohli pohodlne zit. Tento nazor je pripustny len vtedy ked ste na tej spravnej strane barikady. ked niekto rozhodne ze vy ste nevhodny ako typ cloveka na rozmnozovanie je to bieda. :) Neviem co s tym ale chcel by som sa tym zaoberat aj trocha viac a spoznat viac nazorov a preto zalozim do roka a do dna diskusne forum na toto tema. Dam vediet niekde na strankach kde chodia uvedomeli ludia ale tazko povedat ci to bude ucinne. Alebo nejake take uz poznate ? Ak ano dajte vediet.

Anonymný povedal(a)...

Stále narůstající počet obyvatel Země vede k tomu, že pro část z nich není a už nikdy nebude k dispozici smysluplná práce. Jen různé zbytné náhražky, které se nyní začaly hroutit. Postupně bude stále více lidí zbaveno příjmů - bude je nutno ale živit z prostředků společnosti, protože jinak by se museli živit kriminalitou. A proto budou prvky socializmu pronikat i do života zemí, které to nepoznaly, a vracet se tam, kde už to znají. Jiná cesta není, bude to holá nutnost jako ochrana před kriminalitou, nepokoji a protivládními protesty masových rozměrů.
Nad jedním bezdomovcem se lze snadno ušklíbnout, 10 hlučících bezdomovců už vyvolává v lidech nejistotu a z 1000 bezdomovců už jde strach.
Co kdyby příšli žebrat takhle v neděli v poledne někam do Horní Lhoty, která má jen 200 obyvatel ?
Ano, jen okamžité zahájení snižování počtu obyvatel Země dává jakousi mlhavou naději. Ale k tomu těžko dojde nenásilnou cestou ....................

Anonymný povedal(a)...

jerry : ano, presne tak. nastane doba, ktoratu uz bola.
nie je to sranda.napriek tomu si myslim, ze tuto situaciu bude vediet par ludi vyuzit a nastane situalcia ako za padu komunizmu. ludia sa vtedy nabalili.

velmi dobry clanok!!!!

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Unknown povedal(a)...

ODPORUCAM KLASIKU:

http://www.zeitgeistmovie.com/

PRAJEM DOBRU CHUT

Anonymný povedal(a)...

Napriek tomu, ze rozhovor s Lubicou Navratilovou v Plus 7 dni je o dochodkovom zabezpeceni, posledny odstavec je ozajstnym mementom:
...Už Bismarck povedal, že ak budú ľudia v starobe zavislí od štátu, budú ticho. To je geniálny postreh. Celá sociálna demokracia je o tom, ako donútiť ľudí, aby boli závislí od štátu.

Anonymný povedal(a)...

Veľmi zaujímavý článok, ale je to tvrdá realita, škoda že takéto a podobne články sa niekde schovávajú a nie sú zverejnené aj pre ostatnú verejnosť. Média nás informujú často o zbytočných a väčšinou len bulvárnych udalostiach, malo sa zaoberajú skutočným, pravým životom, návodmi pre mládež ale aj dospelých.
Vela rodičov vychováva deti, ktoré keby sme v 18 roku života nechali, aby sa postarali o seba ,,bez rodičov,, nevedeli by základne existenčné potreby, princípy pre prežitie. Veľa, nielen deti, ale aj starších ľudí, sú odkázaný na iných ľudí, nedokázali by prežiť o samote. Takto vyzerá aj naša spoločnosť. Samá závisť a chamtivosť, a začína už v školskom veku.
A veľmi oceňujem, že sa nájdu ľudia, ktorý sa neboja povedať, napísať verejne tu ozajstnú pravdu, niekedy je krutá, tak ako samotný život, ale musí byť.

Adeodatus povedal(a)...

Chcelo sa mi dodať k poslednému príspevku. Pravda nie je krutá... Je pravdivá. Pravda taktiež neškodí druhým. Pravda bolí len v nás a bolí vtedy ak máme pokrivené vnímanie seba, vlastných hodnôt a hodnôt okolia. Práve preto ju obaľujeme aj v nepodstatných veciach do lži - aby sme si to sami pred sebou uľahčili... A vraj tak chránime svojich blízkych... Nie, je to náš strach a takto to robíme svojim blízkym, učíme deti a teda učíme ich vnímať lož ako pravdu. Ako bolo povedané toto je skutočná kríza nášho veku. Hodnoty a pravda sú niekde inde ako ich hľadáme. Sú v nás. Ak ich však nadobúdame v takomto pokrivenom chaose, to je ako by Ti farboslepý mal popísať farby... Síce ich vidí, ale rozlišovať ich nevie...
Všetkých vyzývam k úprimnosti voči sebe a teda ostatným, k otvorenosti, kritickému myslenie a teda priamo k uskutočneniu kroku k vlastnej nezávislosti. Tažké? Neva, len odvahu!!! Ciao :)))

Unknown povedal(a)...

To se mi dlouho nestalo - na slovenském webu najdu překlad, který je hoden závisti. Nejen, že nemáme českou verzi - doufám, že už ani nebude, hoci niektoré výrazy sú aj mně, ktorý vyrastol pri slovenských inscenáciach v ČST, trocha ťažké - ale nenašel jsem nikde ani anglický překlad (vlastně originál, protože Celete je Američan a rozhovor byl jistě vedený v angličtině.

Unknown povedal(a)...

Najlepšie /najhoršie/ na všetkom je, že aj napriek tomu, že mnohí, čo s takýmto pohľadom súhlasíme, aj naďalej žijeme ako by sa nič nedialo. Naďalej nadmerne konzumujeme, stále viac a viac sa podobáme na američanov. Riady umývame pod tečúcou vodou, nedojedenú nadmernú porciu hádžeme do odpadkov, a potom si naložíme zákusok, naše deti to kopírujú. Netušia, koľko práce a energie niekto musel vynaložiť, aby sa chlieb a mlieko dostali na náš stôl. Bez váhania a uvedomenia plytváme vsetkým. Hlavne, že tento text píšem s preplneným žalúdkom, po dvoch kávach, ale veď ešte stále mám na drahú posilovňu,ku ktorej sa doveziem autom, kým riady umyje umývačka. Samozrejme, že kríza musela prísť.

Anonymný povedal(a)...

je to drsne ale dost pravdepodobne,ale ak by to kazdy zobral vazne a zacal by sa podla toho spravat, tak by sa podla mna zrutila(pri najmensom oslabila) ekonomika kazdeho statu nie len pocas ekonomickej krizy...

Unknown povedal(a)...

Veľmi dobrý zdroj alternatívnych informácií je v sekcii mustwatch na stránke sprdword.com.

Ku kríze:
Kríza je prostriedkom zmeny, ozdravný proces. Čím hlbšia kríza, tým hlbšia zmena je možná.

A tú je treba. Táto kríza je hlavne krízou morálky. Prestali sme sa správať ako druh - teda myslieť na prospech celku.

Ja dúfam v evolúciu systému. Preto netreba robiť paniku, ale mať oči otvorené a včas a dôrazne sa pridať na tú správnu stranu. A toto treba vziať so všetkou zodpovednosťou: ak túto šancu nevyužijeme, príde ešte tvrdšie - možno aj fatálne zaucho.

Praktické kroky sú: šíriť pravdivé informácie, vytvárať komunity a začať naozaj a okamžite šetriť každú kvapku, kôrku, cent, watt!

May force stay with us!

Anonymný povedal(a)...

Síce je to všetko pekné čo tu hovoríte ale celý ludský druh je odsúdený na obdobie vrcholov a pádov. Je to už priamo v nás, každí sme niečim jedineční, osobnosť a jedinečne sa chováme pri roznych situáciách. Každí si inak vysvetuje morálku každí má inú životnú filozofiu. Toto všetko nejde spojit do nejakeho jedneho velkeho globalneho systému. Kazdí si vie neico "nemoralne" ospravedlnit po svojom, napr. "ego, česť, hrdosť, urobim to pre rodinu, pre ženu, pre deti..." Pokiaľ nebudú všetci ludia v nejakom systéme mysliť rovnako, skôr či neskôr všetko padne. A aby mysleli všetci rovnako a ešte v takom širokom spektre ako je dnešný globalizovaný svet, je počas nášho krátkeho života v podstate nemožne :) 99 percent ludí nevie vychádzať po celý svoj život ani so svojim partnerom...

Uplne je jedno ci to bude demokracia alebo socializmus... Jediná vec čo zvyšuje našu životnú úroveň je technológia, čiže aj ked nablišie roky budu patrit krize stale to bude znesitelnejsia kriza ako davno v minulosti. Je jedno aka ci financna, plynova, mor, ekologicke katastrofy... Síce si to neuvedumujeme, pretože to máme od narodenia pred očami, ale ked si to porovnáte s rokom 1000 pnl. Nevnímame tú technológiu, ktorá okolo nás je a jedine tá zvyšuje našu životnú úroveň. Ja som skromný, skôr by som sa viacej sustredil na to, aby sa tieto vedomosti prenášali na všetky generácie a to je jediná záruka napredovania civilizácie a jej životnej úrovne - vedomosti a schopnosť človeka, čo najlepšie prisposobiť okolie svojim potrebám. Príroda nám nadelila mozog, schopnosť učiť sa a uvedomovať si samého seba. Využívajme to naplno, nič lepšie sme zatial nedostali.

Anonymný povedal(a)...

Veľmi pekný článok, poukazúci na zločineckú a zavrhnutiahodnú podstatu kapitalizmu ako nekonečného života na dlh.

Anonymný povedal(a)...

No mne sa zda pan Celente trochu prilis radikalny, myslim ze vidi veci velmi cierno-bielo, a takym nazorom je nebezpecne sa naplno a bez kritiky oddat. Ma rozhodne pravdu vo vela veciach a vobac nechcem podcenovat jeho profesionalny postreh, ale nie je prvy ani jediny, ktory krizu a dalsie historicke udalosti predpovedal. Citala som uz rozhovory s minimalne 5 inymi kompetentnymi ekonomickymi prorokmi a kazdy to vidi trochu inak, je dobre radsej spravit si nestranny prehlad a pozriet sa na veci z prava aj z lava, nez prepadat panike kvoli nevedomosti. A teda to, ze by volil Rona Paula, a ze volil Nadera ma celkom soklo, ale zjavne to vypoveda o jeho radikalite. Mne pride Ron Paul ako americka verzia Slotu.
Hena

WannabeeP povedal(a)...

Celente, kto to je?
Je to šarlatán empírie?
Je to empirický prognostik?
Je to radikál radikálnejší ako revolucionár rokov meruôsmych?
Je to marxista marxistickejší ako Marx? Asi nie, precuje len s trendami a nie so spoločenskými zákonitosťami.
V každom prípade má asi prehľad a jeho reakcie sú v súlade s konštatovaniami pravicovo i ľavicovo orientovaných Američanov.Z toho dôvodu je pre mňa prijateľne akceptovateľný a hodný môjho času.

WannabeeP povedal(a)...

Americká buržoázia sa zdiskreditovala neuveriteľným spôsobom.
Ak sa hypotekárna kríza prevalí do totálnej hospodárskej krízy (k nám na Slovensko má podľa pracovníka SAV Šikulu, naplno doraziť o 2 roky) potom stav, ktorý vznikne sa bude dať porovnať s vojnovým stavom .
Bude niekto z USA postavený pred medzinárodný súd za zločin proti mieru? Asi ťažko - je to totiž systémová chyba - Marx vstávaj, poraď im.

WannabeeP povedal(a)...

Marx na základe objavených spoločenských zákonitostí urobil aj vlastné závery a interpretácie (niekedy aj nepresné ako Einstein závery k svojim rovniciam).
Jedným z Marxových záverov bolo, že prvá socialistická revolúcia vznikne v najrozvinutejšej kapitalistickej krajine. Ak sa to nestane - podľa môjho názoru teraz - tak nevyhnutne pri ďalšej kríze. Obdobia medzi krízami sa predlžujú, ale krízy sú čoraz ničivejšie. Ďalšie príznaky, ktoré dávajú Marxovi za pravdu:
Miera zisku je neustále klesajúca -keď nastane čas, že sa neoplatí investovať, to bude ten signál.
Priepasť medzi vlastníkmi a nevlastníkmi (kapitalistami a proletármi) nebola v USA ešte nikdy väčšia (to tvrdia i pravicoví politic USA).
Platí Marxov záver o relatívnom zbedačovaní. Vlastníkov bude čoraz menej, ale budú čoraz bohatší (apropo:teoreticky i riaditeľ banky môže byť proletár, ak nevlastní súkromný majetok).
Priemerná reálna mzda sa v USA za posledných 25 rokov prakticky nezmenila (viď posledné info z tlače).
Kapitalisti - hoci nechcú (je to objektívne dané zákonitosťou) - neustále znižujú čas na výrobu tovaru (hodnota:viď Zákon hodnoty) až k tej Quesnayovej (komunistickej) nule, čím v závese znižujú i cenu ...
Situácia v USA v oblasti blokovania vynálezov a patentov nadobúda obludné rozmery. Kapitalizmus sa tak stáva brzdou ako feudalizmus v čase svojich dekrétov limitujúcich počet slobodných tovarišov v cechoch.
Marxisti teda logicky očakávajú americkú revolúciu - Americkú socialistickú revolúciu ASR.
A závery tohto Celenteho sú síce niekedy drsné a zľahčujúce a niektoré smiešne. Ale v celku vyhovujú týmto marxistickým očakávaniam.

Anonymný povedal(a)...

www.zbl.sk

to isté, len inými slovami.

Anonymný povedal(a)...

Evеrything іs verу open with a clear clarification of the challenges.

It was defіnіtely informative. Your site іs νery useful.

Many thаnks foг shaгing!

Also visit my site erotic massage london operating whole week

London povedal(a)...

Eva Tantric Massage in London - the best girls - near me !