29. 1. 2009

Generálny štrajk proti Sarkozymu vo Francúzsku

Francúzsko dnes očakáva "čierny štvrtok", prvý generálny štrajk od Sarkozyho nástupu do funkcie v roku 2007. Prezident bude konfrontovaný masovými protestami proti svojej politike, ktoré ochromia celé Francúzsko. Všetky významné odbory sa dali dokopy a spojili svoje sily - železničiari, leteckí dispečeri, novinári, zamestnanci bánk, všetci sú zjednotení. Protestujú proti jednostrannému programu na oživenie hospodárstva, ktorý sa zameriava len na pomoc veľkým firmám a nie na udržiavanie pracovných miest a kúpnej sily.

Nálada je napätá a sociálne nepokoje sa v priebehu minulých mesiacov nahromadili. Nezamestnanosť výrazne vzrástla, predovšetkým medzi mladistvými, a do roku 2010 sa predpovedá stav okolo 10%. Recesia je horšia ako mnohí predpokladali, pretože jednak silne klesli exporty a konzumenti sa na druhej strane z dôvodu všeobecnej neistoty správajú zdržanlivo.

Štrajk spojí súkromný a verejný sektor, zapoja sa aj školy, nemocnice, televízie, rádiá, pošty a supermarkety - všetci chcú spolu vyjsť do ulíc. Štrajkovať budú dokonca aj piloti helikoptér a zamestnanci burzy. Okrem toho budú protestovať proti vlne reforiem a znižovaniu počtu pracovných miest aj univerzitní profesori, advokáti a sudcovia. Aj napriek očakávanému chaosu podľa jedného prieskumu podporuje alebo sympatizuje so štrajkujúcimi až 70 percent Francúzov.

"Nestáva sa často, že sa zamestnanci bánk zúčastnia na takejto akcii", povedal Lionel Manchin z nezávislého odborového zväzu SNIACAM, ktorý zastrešuje pracovníkov banky Credit Agricole. "Ide o zachovanie pracovných miest a kúpnej sily. Šéfovia majú so svojimi platmi o seba dobre postarané. Teraz je na čase ochraňovať zamestnancov." Generálny štrajk je výsledkom niekoľkomesačného napätia, pričom študenti napr. zdržiavali prijatie školskej reformy demonštráciami a blokádami. Začiatkom tohto mesiaca zvolalo jedno radikálne odborové združenie štrajk, ktorý ochromil druhú najväčšiu železničnú stanicu v Paríži, v dôsledku čoho sa do roboty nevedeli dostaviť státisíce zamestnancov.

V priebehu minulých dvoch týždnov precestoval Sarkozy celú krajinu krížom-krážom, pričom predniesol 17 novoročných prejavov. Protestujúci sa však nenechali upokojiť. Poslanec parlamentu Philipp Chohet zo Sarkozyho vládnej strany UMP opísal náladu nespokojnosti slovami: "Cítím, že sa stupňuje násilnícky potenciál. V školách prebieha napríklad veľká mobilizácia."

Šéf odboru CGT Bernard Thibault očakáva počas štvtkového štrajku "senzačnú účasť". "Všetky odborové organizácie vyzývajú na štrajk aj vo firmách, ktoré takéto apelovanie doposiaľ nepoznali", povedal šéf CGT počas rozhovoru v rádiu "France Inter". Nasledovne dodal, že "účasť zamestnancov bude v tento protestný deň veľmi pôsobivá a prekoná všetko, čo sme videli v priebehu predošlých rokov." Protest by mohol byť väčší ako posledný v roku 2006, keď sa do ulíc vybrali 3 milióny ľudí.

Šéf CFDT François Chereque očakáva zo strany zamestnancov "výkrik hnevu". V rádiu BFM povedal, že "je nevyhnutné, aby zamestnanci jasne povedali, že toto je nespravodlivé, že musia svojimi platmi, pracovnými miestami a získanými právami zaplatiť za krízu, ktorú nespôsobili." Štrajk začal už pondelok, keď univerzitní profesori a vedci prestali pracovať. Študenti dúfajú, že štvrtkový štrajk posilní ich odmietanie školskej reformy. 19-ročný Zaki Marouane, generálny tajomník študentského odborového zväzu FIDL povedal: "Znovu vyrazíme do ulíc s transparentami, na ktorých bude napísané 'Odmietame byť deťmi finančnej krízy!'" (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

myslim si, ze cielene udrziavanie velkych firiem a nedavnej zakazky USA pre Francuzsko je jasny klientelizmus a rodinkarstvo zo stranky p. Obamu voci svojmu bratrancovy, ktory vlastni najvacsie inpo a expo firmu vo Francuzsku. A zaroven utvrdenie p. Sarkozyho v svojej politike...

Anonymný povedal(a)...

Vyzera to tak, ze iba fracuzskej verejnosti nie je jedno kto bude platit za "chyby" bank. My vsetci ostatni sme stotozneni a spokojni s tym, ze zachranne balicky su riesenim.