7. 1. 2009

Vyprovokovaná vojna

Známe príslovie hovorí: "Pravda je vždy prvou obeťou vojny". Až po nej nasledujú bezbranné deti v škole OSN, do ktorej včera "zablúdila" izraelská raketa, ktorá zabila približne 50 ľudí. Veľká mediálna pozornosť tomuto vraždeniu civilistov však nebola venovaná. Radšej sa zverejňujú správy o tom, ako diabolskí arabskí antisemiti na demonštrácii nadávajú na Izrael a posielajú židov "naspäť do pecí". Aby sme náhodou nezabudli, že pravou obeťou tohto konfliktu je chúďatko Izrael, ktorý bol nútený obraňovať sa. Aj na internetovej stránke izraelského Ministerstva zahraničných vecí je reč o "Teroristickej vojne Hamasu proti Izraelu". A hneď pod týmto nadpisom je uvedená informácia, že v roku 2008 bolo z pásma Gazy smerom na Izrael odpálených 1571 rakiet a 1531 mínometných granátov. Ale pozrime sa trochu poza kulisy tohto celého konfliktu.

O tom, aké rakety to Hamas striela na Izrael, ste sa mohli niečo dočítať už v jednom z predošlých článkov. Jedná sa o "pomerne primitívne, podomácky vyrobené kusy šrotu, ktoré sú svojou presnosťou, účinnosťou a spoľahlivosťou neporovnateľné s profesionálnymi a priemyselne vyrobenými izraelskými high-tech raketami." Ďalší údaj, ktorý treba dodať, je rozsah škody, ktorý tieto rakety napáchali. Rakety Kassam sa používajú od roku 2001. Do konca roku 2008, teda v priebehu ôsmych rokov, tieto rakety zabili celkovo 15 Izraelčanov. Na porovnanie: hneď v prvý deň izraelskej ofenzívy v Gaze bolo zabitých 225 Palestínčanov. Medzičasom sa celkový počet mŕtvych vyšplhal na viac ako 670, zranených je takmer 3000.

Izrael svoju vojenskú operáciu v Gaze obraňuje a odôvodňuje tým, že sa jedná o odvetu za dlhodobé ostrelovanie svojho územia raketami zo strany Hamasu. Pozrime sa na jeden graf. (vľavo) Ten ukazuje celkové množstvo odpálených rakiet Kassam počas každého mesiaca v roku 2008. Ako je vidieť, raketové útoky Hamasu v prvom polroku postupne klesali, až kým boli v Júli prakticky kompletne pozastavené. V lete sa Izrael a Hamas totiž dohodli na prímerí To pretrvávalo až do noci zo 4. na 5. novembra 2008, kedy izraelské vojenské komandá vtrhli do pásma Gazy a zabili šiestich členov Hamasu. Na toto porušenie prímeria Hamas zareagoval 5. novembra znovuzahájením odpaľovania rakiet. Treba poznamentať, že Hamas v lete 2008 aj napriek totálnej blokáde pásma Gazy a pozastaveniu potravinového, energetického a zdravotného zásobovania zo strany Izreala prímerie neporušil. Môžeme teda konštatovať, že za ukončenie prímeria a obnovenie agresií je zodpovedný Izrael. Na začatie vojenskej ofenzívy potreboval dôvod, a ten si aj sám vyrobil. Vojenský zásah v Gaze by bol totiž v čase pretrvávajúceho prímeria neodôvodniteľný. Preto bolo treba vyprovokovať Hamas k obnoveniu ostreľovania.

A teraz ďalšia zaujímavosť: hore uvedený graf raketových útokov so zelenými stĺpcami pochádza priamo z internetovej stránky izraelského Ministerstva zahraničných vecí. Alebo lepšie povedané, pochádzal. V noci zo 4. na 5. januára 2009, keď Izrael začal svoju pozemnú ofenzívu, pôvodný graf zo stránky odstránili a nahradili ho inou, menej čitateľnou a zavádzajúcou grafikou. Stĺpce sú menej výrazné a stlačené do menších výšok. Pôvodný graf pravdepodobne príliš zvýrazňoval pozastavenie ostrelovania počas letných mesiacov. Jedna kórejská stránka naštastie zachytila a zverejnila podobu stránky ministerstva pred výmenou obrázkov. Vidíme teda, že sa pri súčasnej vojne nejedná o žiadne obraňovanie sa, ale o chcené a cielené vyprovokovanie Hamasu. Izrael porušil prímerie, aby mohol svoju už dlho naplánovanú vojenskú ofenzívu odôvodniť raketovými útokmi z pásma Gazy. Znovu tu máme učebnicový príklad predvojnového klamstva.
UPDATE (8.1.2008):
Aj Rick Sanchez zo CNN zistil po rešerši udalostí, ktoré viedli k eskalácii konfliktu v Gaze, že prímerie porušil v skutočnosti Izrael svojimi vojenskými komandami, ktoré začiatkom novembra 2008 vtrhli do Gazy - a nie Palestína a Hamas svojimi raketovými útokmi, ako sa nám to snaží podsunúť izraelská propaganda. Žiaľ, veľkú pozornosť tejto skutočnosti potom už nikto nevenoval. Video zo CNN si môžete pozrieť tu.

Žiadne komentáre: