9. 1. 2009

Prečo sú všetci ticho?

Akonáhle sa v nejakej diskusii spomenie fakt, že Izrael v Gaze vraždí civilistov, ženy a deti, kadejakí experti na terorizmus a geopolitickí analytici sa ozvú "protiargumentom", že však Izrael za to nemôže, lebo Hamas vraj umiestňuje svoje sklady munície, zbraní a rakiet rovno medzi civilné obyvateľstvo, do mešít a do škôl - to všetko samozrejme úmyselne, aby zomrelo čo najviac civilistov. To je určite ako s tými islamistami, ktorí útočia na západný svet len kvôli tomu, že nenávidia slobodu a demokraciu.

Osobne mi je prinajmenšom na odpľutie pri takýchto naivných pokusoch o zdôvodňovanie vraždenia civilistov. Títo ľudia by boli asi najradšej, keby sme začali prispievať do fondu pre duševnú pohodu izraelských vojakov, ktorí sú neľudskými arabmi nútení strielať proti svojej vôli a navzdor vrodenému presvedčeniu o drahocennosti ľudských životov na palestínske ženy a deti. A ako keby to ešte nestačilo, tak naši odborníci na všetko krátko na to dodajú, že sú presvedčení, že izraelská armáda robí všetko čo je v jej silách, aby sa vyhla zabíjaniu civilného obyvateľstva. Jasné, rovnako ako sa americká armáda stará o väzňov na Guantanáme a v iných tajných väzniciach ako o vlastné deti. Veď my veľmi dobre poznáme tieto propagandistické dristy, ktoré nám dennodenne tlačia do hláv.

Najironickejšie na tejto celej veci je však skutočnosť, že práve ľudia, ktorí najviac ospravedlňujú skutky izraelských vojakov, sú často členmi skupín, organizácii a spolkov, ktoré zastávajú, presadzujú alebo si dali priamo za úlohu ochranu ľudského života od počatia až po jeho prirodzenú smrť. Poznáme ich veľmi dobre. Títo ľudia nám chcú rozprávať o posvätnosti ľudských životov? Títo ľudia, ktorí bez mihnutia okom akceptujú a ospravedlňujú zabíjanie nevinných ľudí len preto, lebo je vojna? Čo je s tými ľudskými právami, o ktorých melú od rána do večera? Počas vojny neplatia? Kde je tých milión a pol medzinárodných charitatívnych, zdravotníckych a ľudskoprávnych organizáciii? Kde sú mimovládne organizácie, ktoré ochraňujú ľudské práva a pomáhajú ľudom v núdzi? Ochrana ľudských práv zjavne končí tam, kde začína financovanie organizácii, že? Kde sú vlády západných, demokratických a civilizovaných štátov, ktoré by mali kritizovať Izrael za zverstvo, ktoré pácha? Kde sú média, strážne psy demokracie, ktoré investigatívne odkrývajú skutočné dôvody tejto vojny, ktoré odhaľujú propagandu a poukazujú na nečinnosť a bezmocnosť medzinárodného spoločenstva? No kde sú všetci? Azda sa neopovážia zdvihnúť hlas? Prečo sú ticho? V týchto časoch sa ukazujú pravé tváre tých, ktorí sami seba označujú za najväčších advokátov ľudskosti. Teraz je vidieť, koho záujmy kto v skutočnosti zastupuje. Nezabudnime na to, keď nám na budúce budú rozprávať niečo o potrebe ochrany ľudského života a o ľudských právach.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

sxg=afinabul
Neviem dobre po anglicky, ele mohol by si pozornosť venovať aj tomuto?:
http://www.aztlan.net/spot_hate_crime_hoaxes.htm
inak niektoré tvoje články mám na http://afinabul.blog.cz/ samozrejme s odkazom na zdroj. Dík