1. 1. 2009

Najhoršie nás ešte len čaká

"Nie je to vojna proti civilistom v pásme Gazy, je to vojna proti Hamasu a ich spojencom." Toto zaujímavé vyhlásenie izraelského ministra obrany Ehuda Baraka nasledovalo len dva dni potom, ako Izreal počas prvého večera svojej vojenskej ofenzívy v pásme Gazy zhodil nad touto oblasťou viac ako 100 ton výbušnín. Už vopred bolo na zakláde rôznych vyhlásení izraelských politikov a vojenských náčelníkov jasné, že židovský štát na pásmo Gazy zaútočí. Upozornil som na to aj v mojom predchádzajúcom článku z 24.12. 2008. V ňom som predpokladal, že ofenzíva začne až po novom roku. Izrael sa však zjavne rozhodol, že obdobie medzi vianočnými sviatkami a Novým rokom je vhodnejším časom na zabíjanie ľudí, a tak začal svoju operáciu "Cast Lead" už 27. decembra. Iba počas prvých dvoch dní konfliktu bolo zabitých podľa OSN viac ako 350 Palestínčanov, z toho približne 62 žien a detí. Najnovšie údaje ešte doteraz nie sú známe. Izrael vyhlásil pásmo Gazy za uzavreté vojenské pásmo, čím znemožnil medzinárodným organizáciam zásobovanie obyvateľstva najnutnejšími surovinami a množstvu novinárov zakázal vstup do tejto oblasti. Podľa oficiálnych izraelských zdrojov sa onedhlo začne aj pozemná vojenská operácia, ktorá situáciu pre obyvateľov ešte dodatočne zhorší.

Jedná sa skutočne o hrdinský čin, napadnúť 180-tisícovou armádou a 80-timi stíhačkami a helikoptérami s najmodernejším americkým vybavením krízový, hladujúci a zdevastovaný región obývaný predovšetkým civilistami. Čerešničnou na tejto krvavej torte sú potom samozrejme ešte aj niektoré komentáre v zahraničných a slovenských médiach. Napr. autor komentáru na slovenskom internetovom portáli Aktuality.sk poznamenal: "V západnej Európe sa demonštruje proti údajne „neprimeranej“ akcii Izraela. Títo pseudohumanisti však sedeli doma a neprotestovali, keď Hamas po dlhé týždne ostreľoval Izrael raketami..." Keby autor len spomenul, že pri tých palestínskych raketách sa jedná o rakety typu Kassam, pomerne primitívne, podomácky vyrobené kusy šrotu, ktoré sú svojou presnosťou, účinnosťou a spoľahlivosťou neporovnateľné s profesionálnymi a priemyselne vyrobenými izraelskými high-tech raketami. Rovnako treba brať do úvahy aj okolnosti, za ktorých toto ostreľovanie prebieha. Palestína na obraňovanie svojich záujmov nemá vlastnú armádu, ani vplyvných spojencov, ktorí by ju zásobovali tými najmodernejšími zbraňami. Boli Izraelom vytlačení z vlastného územia, zatvorení, ba doslova zamurovaní do okupačných zón, ktoré sú prísne strážené vojakmi a sú držaní horšie ako stádo dobytku. A práve Izrael ide rozprávať o tom, že sa cíti byť ohrozený a neprávom atakovaný Palestínčami.

Je mi ľúto palestínskych a aj izraelských civilistov, ktorí sú vťahovaní svojimi vládami, tajnými službami a záujmovými skupinami za podpory mnohých západných štátov a nečinnosti medzinárodných organizácii do tohto konfliktu, ktorý pretrváva už desaťročia. Je mi ľúto ľudí, ktorých mozgy boli vymyté médiami a politikmi až do takej miery, že sa pozerajú na tieto udalosti ako na prirodzený chod vecí a nutné kroky pre zabezpečenie a udržanie nejakého imaginárneho trvalého mieru. Keď nemecká spolková kancelárka po telefonáte s izraelským predsedom vlády vyhlási, že Hamas je "jednoznačne a výlučne" zodpovedná za eskaláciu násilia, USA vyzývajú Izrael, aby podľa možnosti zabili čo najmenej civilistov, a OSN sa môže spolu so zvyškom obyvateľstva plánety len bezčinne prizerať vraždeniu ľudí, tak podľa mňa niečo nie je úplne v poriadku. Neviem koľko bude aktuálny vojenský konflikt v pásme Gazy ešte trvať, v jednom sa však zhodujem s názorom izraelského náčelníka generálneho štábu Danom Harelom: "Najhoršie nás ešte len čaká".

Žiadne komentáre: