17. 1. 2009

Veľká Británia: 40 000 prepustených za jeden týždeň

Počet nezamestnaných sa vo Veľkej Británii v priebehu jediného týždňa zvýšil o 40 000 a experti tvrdia, že sa jedná len o "špičku ľadovca". Ľudia boli varovaní, že sa majú pripraviť na veľkú vlnu prepúšťania, ktorá potrvá až do roku 2011 a spôsobí vo Veľkej Británii najväčšiu recesiu od druhej svetovej vojny. Jedna firma za druhou hromadne prepúšťa svojich zamestnancov:
Automobilka Jaguar Rover prepustila 450 ľudí a banka Barclays informovala o prepustení ďalších 2 100 zamestancov (mimo 2 130 už prepustených). Rôzne maloobchodné firmy kvôli nízkym tržbám vo vianočnom období dali výpoveď približne 6 300 pracovníkom. Investičná banka Merrill Lynch prepustí 1 900 zamestnancov. Obchod s hudbou a DVD Zavvi plánuje zatvoriť 18 filiálok, pričom príde o prácu 355 ľudí. Farmaceutická firma Pfizer bude prepúšťať 240 pracovníkov, Denby Pottery 700 a obchod so stavebninami SIG oznámil 720 prepustení.

Obchodná reťaz Wollworth bola nútená zatvoriť všetky svoje obchody vo Veľkej Británii, v dôsledku čoho príde o prácu celkovo 27 000 zamestnancov. Bankrot výrobcu telefonického príslušenstva Nortel spôsobí stratu zamestnania 2 000 osobám. Britská pobočka nemeckého Otto Versand, Freeman a Grattan hrozia s 3 800 prepúšťaniami. Japonský výrobca áut Nissan znížil počet zamestnancov vo svojom britskom závode o 1 200. Mark & Spencer plánuje dať výpoveď 1 230 pracovníkom a zatvoriť 25 obchodov. Japonská brokerská firma Nomura v Londýne prepustí 1 000 zamestnancov.

Dokonca na britskom colnom a daňovom úrade príde o prácu 3 400 daňových kontrolórov, pretože kvôli množstvu firemných bankrotov nemajú dostatok práce. Viacero ekonómov očakáva zvýšenie nezamestnanosti na 11 percent, čo predstavuje cca. 3,5 milióna ľudí. A to je pre rok 2009 ešte len začiatok. John Philpoot, šéfekonóm Chartered Institute of Personnel and Development hovorí: "Ani približne nedokážeme odhadnúť celkový rozmer toho, čo vidíme." "Veľa pracovných miest sa stratí, keď sa po normálnej fluktuácii znovu neobsadia. Terajšie prepúšťania sú len špičkou ľadovca."

Komentár: Tu nepomôže žiadne popieranie ani pekné slová. Čo vidíme teraz vo Veľkej Británii je predhľad na to, čo sa stane vo všetkých krajinách. Všetky tie záchranné balíčky s biliónmi pre banky nijako nepomôžu, sú to peniaze vyhodené von oknom.

Teraz máme dvojitú chybu: absolútne zadĺžené štáty a hospodársto, ktoré sa rúti do záhuby. Odkiaľ majú vlády teraz ešte zobrať peniaze na nejakú stimuláciu? Nožnice sa postupne začnú otvárať, bude menej príjmov z daní a na druhej strane sa zvýšia sociálne výdavky. Svoju muníciu kompletne vystrielali už kvôli finančnej kríze. Chcú tlačiť ešte viac nekrytých peňazí z luftu?

Kto teraz ešte stále nevidí, že mierime do svetovej hospodárskej krízy so všetkými zlými následkami, ten sa zrejme správa ako známe tri múdre opice. Každý, kto ešte neurobil nutné preventívne opatrenia, nech ich urobí. Toto nemá nič spoločné s pesimizmom, to je realizmus. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

A aké sú tie nutné preventívne opatrenia?

Anonymný povedal(a)...

Utiahnúť si opasky a nezadlžovať sa.

Balla povedal(a)...

Utiahnut opasky a nezadlzovat sa su samozrejme velmi spravne odporucania. Ale existuju aj konkretne veci. Onedlho k tejto teme napisem clanok, v ktorom budu tieto opatrenia opisane trochu podrobnejsie.

Take tri zakladne pilierie su: investovanie do/nakupenie vzacnych kovov (zlato, striebro etc.), aby mal clovek po moznom bankovom krachu este stale urcitu cast svojich uspor v bezpecii, predzasobenie sa najzakladnejsimi a najpotrebnejsimi potravinami (lebo ked prestanu chodit do Tesca nakladne auta s tovarom, vsetko sa velmi rychlo vypreda ;) a potom samozrejme postarat sa aj o osobnu bezpecnost - vieme, ako rychlo sa pozabudne na solidaritu, lasku a toleranciu ked ide o prezitie.