17. 3. 2009

Ako dopadol Z-Day?

V nedeľu 15. marca 2009 sa v Bratislave konal Z-Day. V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podujatia zúčastnili. Som si vedomý toho, že priestory v Subclube neboli vhodné na diskusiu, a miestami som sa v dôsledku hlasnej hudby nepočul ani sám rozmýšlať. Som však rád, že prišlo pomerne veľké množstvo ľudí (odhadujem medzi 150 a 200), a že som mal možnosť nadviazať kontakt s viacerými osobami, z ktorých mi niektorí ponúkli aj spoluprácu - či už v súvislosti s týmto blogom, alebo všeobecne pri veciach, ktoré priamo súvisia s hnutím Zeitgeist.
Zároveň sa ospravedlňujem každému, s ktorým som sa už nemal čas stretnúť, podať si ruku, alebo porozprávať sa, keďže som už krátko po prezentácii musel odísť. V priebehu roka bude niekoľko ďalších podujatí s podobnou tematikou, na ktoré včas upozorním na tomto blogu, a kde sa budeme môcť v prípade záujmu porozprávať o všetkých možných témach.
Hnutie Zeitgeist sa na Slovensku ešte len rozbieha. Zatiaľ nás nie je veľa a potešíme sa akejkoľvek pomoci - v súčasnosti predovšetkým v oblasti prekladania z angličtiny do slovenčiny, pretože existuje množstvo textu a informácii, ktoré z časového hľadiska nestíhame prekladať. Je veľmi dôležité, aby mali ľudia prístup k informáciam o hnutí Zeitgeist a o projekte Venus aj vo svojom rodnom jazyku, keďže nie každý ovláda angličtinu na dostatočne vysokej úrovni, aby všetkému porozumel. V blízkej budúcnosti začneme pracovať aj na profesionálnom nadabovaní filmu Zeitgeist: Addendum do slovenčiny. Medzičasom sme rozbehli aj provizórnu internetovú stránku zeitgeistmovement.sk, ktorá sa však nachádza ešte vo veľmi skorom štádiu vývoja, a ktorej dizajn sa pravdepodobne čoskoro značne zmení - plánujeme aj mnoho iných funkcií ako napr. fórum, v ktorom sa bude dať diskutovať o všetkých možných témach súvisiacich s hnutím Zeitgeist, projektom Venus, alebo so všeobecným dianím vo svete. Zatiaľ nájdete na stránke odkazy na rôzne materiály (ebooky, videá), ktoré si môžete stiahnuť, linky na niektoré zaujímavé stránky a formulár registrácie, prostredníctvom ktorého nás môžete kontaktovať ohľadom spolupráce a vyjadriť svoje myšlienky, nápady alebo návrhy. Svoje e-maily a dotazy môžete v prípade záujmu adresovať naďalej aj mne, bez ohľadu na to, či ide o tento blog, alebo o Zeitgeist Movement.
Z-Day 2009 sa však nekonal iba v Bratislave. Od Kanady cez Čínu po Nový Zéland, od Grećka po Argentínu, od Japonska cez Nepál, Rusko a Turecko až po Venezuelu, na celej planéte sa v nedeľu poobede a večer konali podujatia rovnakého zamerania. Hlavné podujatie prebehlo za účasti režiséra filmov Zeitgeist Petera Josepha a sociálneho inžiniera Jacquea Fresca v New Yorku za účasti približne 1000 ľudí. Oficiálne zaregistrovaných bolo viac ako 440 podujatí v 63 krajinách sveta. Informovaniu o udalosti takéhoto rozmeru sa nevyhli ani tlačové média, a tak sa vo viacerých veľkých novinách objavili články o Z-Day. Stalo sa tak napríklad v New York Times, alebo v kanadských novinách Vancouver Sun. Je teda vidieť, že niečo sa dalo do pohybu, a som rád, že aj na Slovensku sme sa k tejto vlne celosvetového aktivizmu pripojili. Ešte raz ďakujem každému za záujem a teším sa na ďalšie stretnutia tohto typu.

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Pri preklade z eng do svk by som mohol pomoct kedtak ma kontaktuj na icq 214 115 874

Anonymný povedal(a)...

hm, na tej stranke zeitgeistmovement.sk mi Kaspersky vyhadzuje virus. Nech si to rychlo daju do poriadku. Vyzera to dost nedoveryhodne. Virus: Trojan-Downloader.JS.LuckySploit.e

Balla povedal(a)...

Hned sa na to pozriem a skontaktujem sa s administratorom. Si si isty, ze to vychadza z tej stranky? Dufam, ze sa mi coskoro podari urobit nieco vlastne, lebo s tou strankou nie som vobec spokojny - islo iba o rychle riesenie, aby sme vobec nieco mali.

Anonymný povedal(a)...

Teraz sa tvari ok. V kazdom pripade mi hlasku vyhodilo ked som sa preklikol na zeitgeistmovement.sk

Tu je vypis reportu z kasperskeho.

17.3.09 16:02:38
Detected: Trojan-Downloader.JS.LuckySploit.e

Firefox
Web page
Path: http://78.41.207.196/vertu/?t=5//

Name: 78.41.207

Snad pomohlo

IGGY povedal(a)...

Je super že uvažuješ aj o nadabovaní filmu.Takto sa budú myšlienky z tohto unikátneho diela veľmi rýchlo šíriť do povedomia ľudí.

Anonymný povedal(a)...

No a ked som to IP vyguglil, hodilo mi stranku www.malwaredomainlist.com a tam si to pozri.

Balla povedal(a)...

@IGGY: Uz nie sme iba vo faze uvazovania, uz to je iste ;) Zvukove studio a daber su vybaveni, uz musime len optimalizovat prepis textu do slovenciny, aby to aj znelo dobre - nebudu sa len citat titulky slovo za slovom.

bifff povedal(a)...

najviac ma tešia veľké noviny, ktoré písali o z-day. je to reklama, ktorú si tento "movement" zaslúži.

Anonymný povedal(a)...

A Veľká vďaka patri tebe a ľuďom okolo Tebe:-)

Anonymný povedal(a)...

Na Z-day by som si tiež zvolila iné priestory - vo vnútri subclubu bol hluk a chaoticka atmoska -ako aj sám píšeš, myšlienky som si síce počula,no nepočula som vlastné slová, keď som chcela kamošom dačo... Je treba najst lepšie miesto.
Stránka zeiteistmovement.sk vyhadzovala virus, neprijemny a vytrvaly...