5. 3. 2009

Boj o prežitie v Zimbabwe

"Nebuď smiešny. Hádam mi nechces povedať, že by sme tu niekedy museli platiť zlatom! Však to je nereálne, to sa nedá." Približne takto vyzerá reakcia mnohých ľudí, s ktorými sa rozprávam o nutnosti zameniť si určitú časť svojich úspor za reálne hodnoty, ako napr. zlato. Pozrime sa do Zimbabwe.
Prišla hyperinflácia, papierové peniaze stratili hodnotu. Človek si môže kúpiť niečo už iba za zlato, nikto neakceptuje farebné papieriky s nominálnymi hodnotami, ktoré idú až do stámiliónov. Jeden chleba sa predáva za 0,1 g zlata. Vždy ked si myslíme, že sa máme zle, treba si uvedomiť, že v porovnaní s tými, ktorí sa majú skutočne zle, sa máme ešte stále veľmi, veľmi dobre.

3 komentáre:

avatar povedal(a)...

Dajú sa použiť aj papieriky, ale len medzi ľuďmi, ktorí si dôverujú. A používať, ak nikto dôveru nesklame.

Vo väčších spoločenstvách je nutné používať niečo, čo má skutočnú hodnotu aby sa predišlo neprávostiam.

Pred par dnami som cital článok nejakeho typka, ktory navrhoval, aby sme si na Slovensku vytvorili striborno-Eurovu dvojmenu a ze by to za chvilu prebrali aj okolite krajiny.
No uvidime, ci na to skor ci neskor nedojde.

Anonymný povedal(a)...

Mugabe vyhnal z krajiny bielych farmárov. Teraz nemajú čo žrať.

mimino povedal(a)...

@ anonym
nie je uplne pravda ... teraz len nemaju co zrat vsetci ... za bielych farmarov tich par cernochov co robilo sa najedlo a zvysok hladoval... Kedze robit sa im nechcelo a mysleli si e psenica sa pestuje sama hladuju ... vid aj juznu afriku ... Ako za bielych nebolo dobre ale teraz to maju este horsie ... Ako sa hovori poturcenec horsi od turka (mugame, mandela, ...)
Stale plati " Ziadna revoucia neotocila pyramidu moci dole hlavou. Len nahradila vrchol za iny" Aj ked lenin tvrdil nieco ine :D
pokial ludia budu delegovat svoje pravo na rozhodnutie malej skupine ludi situacie ako krizy a vojny budu nielen caste ale aj umelo vyvolavane (ako ostatne poslednych 100 rokov kazda jedna)