3. 3. 2009

Kríza pokračuje

Existuje ešte nejaké vystupňovanie pojmu "Čierny pondelok"? Vôbec nechcem mať stále pravdu, čo z toho mám? Ale udalosti sa vyvíjajú tak, ako boli predpovedané. Napríklad rekordná strata AIG vo výške 60 miliárd dolárov, o ktorej som prednedávnom písal. V podstate ani už nemusím ani nič písať, mainstreamové média píšu o katastrofe dosť. Pozrime sa na aktuálne titulky:
Švajčiarský akciový index SMI sa prepadol o 5,4 percenta. Švajčiarska burza mizerne naštartovala do nového týždňa.
Dow Jones padol pod 7000 bodov. Americké akciové trhy sa boja ďalšieho zhoršenia hospodárskej krízy, dramatické straty pokračujú.
Najväčšia strata v histórii Spojených štátov. Niekdajší najväčší poisťovateľ AIG oznámil pre posledný kvartál stratu 62 miliárd dolárov. Americká vláda sa pokúša o pomoc a podporí firmu dodatočne s 30 miliardami.
HSBC uzatvára 800 filiálok v USA. Britská veľkobanka HSBC oznámila navýšenie kapitálu o 12,5 miliárd libier a plánuje zavrieť väčšinu svojich 800 filiálok v Spojených štátoch.
Hertie skrachoval. Na obvodnom súde v Essene sa začalo konanie vo veci platobnej neschopnosti obchodného reťazca Hertie.
Porsche predáva o štvrtinu menej áut. Výrobca športových automobilov Porsche výrazne pocítil dopytovú krízu v automobilovom priemysle.
Vivendi zazamenal stratu 1,38 milíard eúr. Francúzky koncern Vivendi nazhromaždil vo štvrtom kvartáli stratu 1,38 miliárd eur.
O tretinu menej predaných áut v Japonsku. Odbyt automobilov sa v Japonsku v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o 32,4 percenta. Jedná sa o najväčší pokles od roku 1974.
Letecké spoločnosti stratili osem miliárd dolárov. Na celom svete zaznamenali letecké spoločnosti oveľa vyššie straty, ako očakávali.
Warren Buffet: Rok 2009 je v troskách. Krach finančných trhov poškodil aj tohto svetoznámeho investora. Buffet už varuje pred ďalšou bublinou.
Komentár: Všetci vidíme, čo sa stane. Už nepomôže žiadne popierane ani ignorovanie. Teraz je čas na činy, rozprávania bolo už dosť. Chráňme sa pred krízou predtým, ako nás zasiahne, predtým, ako ju začneme skutočne pociťovať. Kto ešte nezačal s prevenciou, pre toho by mohlo byť už onedlho neskoro. Spoločne dokážeme problémy prekonať. Dokonca aj nemecká spolková vláda už odporúča robiť si zásoby - to je už čo povedať, ale len na 14 dní? Smiešne. Keď už, tak sa treba predzásobiť poriadne. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

22 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

ano existuje
čierny utorok, čierna streda, čierny štvrtok, čierny piatok,
čierna sobota, čierna nedeľa
čierny týždeň
čierny mesiac
čierny rok..

Anonymný povedal(a)...

čierne storočie

Anonymný povedal(a)...

neviem či storočie, ale toto je určite čierne desaťročie ...
drbe sa to od nástupu súdruha Busha na do úradu ...

avatar povedal(a)...

čierne veky
drbe sa to od nástupu mužov k moci

Anonymný povedal(a)...

Doomsday 2012 :)

Anonymný povedal(a)...

Ale no tak...nenavidim Busha, ale vsetci vieme, ze Clinton prijal urcite ekonomicke zakony, ktore priniesli svetu to, co je tu dnes. Preco? Zrejme to vedia len ludia, kvoli ktorym tie zakony prijal. Okrem toho robit si predzasoby....ake sa pytam. Financne? Ked bude hyperinflacia co asi bude tak su nam na nic. Predzasobovanim, teda neminanim, len zhorsime uz aj tak slaby dopyt. Ked to bude robit kazdy, tak ozaj len naplnime to, na co "niekto" velmi caka. Ano, treba minat s rozumom a aj setrit. Ale predzasobovanie? Ja prosto nesuhlasim!!!!

Balla povedal(a)...

Vobec nie je rec o predzasobovani sa peniazmi, to by bolo nezmyselne, aj z tych dovodov, ktore spominas. Autor clanku ma na mysli predovsetkym zakladne potraviny. Co sa tyka majetku (penazneho), bolo by rozumne zamenit si urcitu ciastku za drahe kovy (najlepsie zlato). To totiz bude mat stale relativne stabilnu hodnotu. Pocas krizy vsak vyrazne stupa jeho cena, takze treba konat rychlo - momentalne je cena 730 EUR/ounce, co je 30,10 gramov.

Anonymný povedal(a)...

Před krizí nás neochrání zlato ani zásoby potravin, to je iluze. Jediné, co nás může ochránit je síť sociálních kontaktů, dobré rodinné vztahy a racionální chování v panice, jejíž známky jsou čím dál zřetelnější...

Průšvih je jinde - rozvodnou síť elektřiny, vody, plynu, distribuci pohonných hmot a velkou část výrobních prostředků mají fakticky v rukou ti, kteří celou situaci způsobili. A teď z ní budou díky tomu dále těžit.

Anonymný povedal(a)...

... zlato a stříbro co se týče financí a zásoby základních potravin pokud možno na co nejdelší dobu.

Balla povedal(a)...

@Stan: nikto nehovori, ze nas zasobovanie zachrani pred krizou, vsak ako by aj malo. Aj ja som sa racionalne spravanie sa pocas paniky, ale iluziou je (v sucasnom svete) skor, mysliet si, ze vsetci, alebo aspon vacsina sa bude spravat racionalne ked pride na lamanie chleba (vysoka nezamestnanost, inflacia, peniaze bez hodnoty, nedostatok vyrobkov a potravin, socialne nepokoje). Predzasobenie zakladnymi zivotnymi potrebami a nejakymi realnymi vymennymi hodnotami (napr. zlato)nas sice nezachrani, ale pomoze nam prezit aspon nejake prechodne obdobie bez vacsich problemov. Samozrejme, nie je to recept na vacsnost, niekedy dojdu aj tie najvacsie zasoby. S tymi rozvodnymi sietami v rukach nespravnych ludi mas samozrejme pravdu - vid Veolia a spol.

mimino povedal(a)...

Treba sa zbavit dlhov je najdolezitejsie ... najma tych co sa tykaju byvania. Idealne ak je moznost prejst na sebestacne kurenie a kombinovat plyn/elektrika... (to je ostatne vhodne tak cca 10 rokov minimalne)
Kupovat kovy nema velky zmysel. Musel by si kupit fyzicky kov a tu je cena vyssia ako na financnych trhoch nehovoriac o tom ze zacvakas DPH ktoru ti nik nevrati ... Do coho sa oplati investovat su domy s velkymi zahradami (aspon ovocie a zeleninu si z casti dopestujete sami, pri dost velkej zahrade sa daju chovat aj sliepky na vajca a maso :D Kupovat potraviny dopredu sa neoplati ... akurat to zdvihne ceny potravin a potom to zabije dodavatelov :P
a cim inym sa predzasobovat ? nicim okrem trpezlivosti. A len viac rozmyslat co si kupite a co nie ... Vratane sluzieb ... hyperinflacia nastane len ak zacnu ludia storovat veci vo velkom a potom dlhodobo nekupia nic... to polozi dodavatelov na kolena a ty zvysni si uz urcia ceny ake budu chciet a hyperinflaciu mate tu ...

Balla povedal(a)...

So sebestacnostou a zbavenim sa dlhov absolutne suhlasim. Co sa tyka kovov, zlato je od DPH oslobodene, takze tam nevidim problem. Okrem toho, ten kto si kupil zlato pred 2-3 mesiacmi uz teraz zarobil (aj napriek trochu vyssej cene, ktora sa plati pre fyzicke zlato). Nehovoriac o tych, ktori si kupovali zlato pocas minulych rokov za (v porovnani s dneskom) lacne peniaze. Skus presvedcit niekoho, komu sa kupa vyplatila počas poslednych rokov osemnasobne, ze to nema zmysel ;) A to sme este iba v zaciatkoch krizy, rata sa s cenami zlata az do 5000 dolarov za ounce. Je to urcite omnoho zmysluplnejsie ako verit, ze v bankach mas uspory iste.

Anonymný povedal(a)...

Pani, nepochybne je situacia vazna, ale tendencnost objektivite fakt neprida.

Napr.
"Porsche predáva o tretinu menej áut. Výrobca športových automobilov Porsche výrazne pocítil dopytovú krízu v automobilovom priemysle."

Ak sa pozriete na povodny odkaz, pisu o jednej stvrtine. Navyse, tu sa naozaj niekto cuduje, ze ak sa prepadol predaj novych aut v Nemecku, tak premiove znacky to pocitia najvyraznejsie?
Vzhladom na cely ten humbug je 1/4 este velmi primerane cislo, Porsche to urcite nepolozi.

Uvidime na konci roku.. ale predpokladam, ze Celente so svojimi prognozami hladu a revolucii v USA po roku 2010 dost prestrelil.

Druha vec je, ze AIG a podobne kolosy by mali nechat padnut, inak moze hrozit default USA.

&

Balla povedal(a)...

Ano, mas pravdu, jedna sa o stvrtinu, nie tretinu - uz som to opravil. Ospravedlnujem sa, v rychlosti som sa asi pomylil. Co sa tyka toho, co sa bude diat - uvidime.

Ja osobne by som odporucal radsej predpokladat to najhorsie, a ked k tomu nepride, len ma to potesi. Ak to vsak pride, neprekvapi ma to - a to je omnoho lepsia vychodiskova situacia ako keby to podcenujem a zasiahne ma to potom plnou silou. Ako sa tak pekne hovori, hope for the best, prepare for the worst ;)

Unknown povedal(a)...

heh tak super ... ze zbavit sa dlhov. Fakt dobra rada :) Este povedzte ako ? Ked si na polku bytu pozicias peniaze tak si ich nepoziciavas z roztopase ale preto ze ti chybaju a potrebujes byvat. Kde teda teraz rychlo vziat tu polku aby sme boli v bezpeci ? :) Takze co predat ten byt ktory medzicasom klesol na cene vratit dlh a kupit si niekde nieco so zahradou a sliepkami ? Predam to vobec za taku cenu aby mi este ostalo na ten dom ? Tak to urobme vsetci a uvidime co sa bude diat. Myslim si ze by to bola dalsia sodoma gomora. Podla mna treba hlavne zachovat chladnu hlavu lebo taketo panicke riesenia tiez vedu len k zhorsovaniu situacie. Nejak to prezijeme ... s odretymi usami ale prezijeme. :)

Balla povedal(a)...

Mas pravdu, zbavit sa dlhov znie jednoduchsie ako to v skutocnosti je. Aj ja poznam viacero ludi, ktori maju s tymto momentalne problem. Najrozumnejsie by bolo byvalo samozrejme, vobec sa nezadlzovat ;) Ale tak pozri sa na to z pozitivneho hladiska - ucime sa z nasich chyb, uz to nikdy viac neurobis.

Anonymný povedal(a)...

Odkial mate ze zlato by malo byt na $5000/ounce ?
Co viem len 1x sa prehuplo nad $1000, ale $5000 sa mi zda fakt extrem, ak to nastane tak .... sme v dost zlej situacii.

Balla povedal(a)...

Musim pohladat stranku, na ktorej som to cital. Myslim, ze to bol rozhovor s niekym. Kazdopadne, ono to samozrejme netreba brat ako istu predpoved, bol to iba nazor niekoho, kto hovoril o tom, do akych vysoch sa moze cena vysplhat v pripade totalneho kolapsu hospodarstva. Pocas recesie v 70./80. rokoch, ktora nebola ani zdalaka taka vazna, ako kriza ktorej budeme celit teraz, sa cena zlata vysplhala az na ca. 1800 dolarov. Takze uvidime. Ze cena bude rast, je uplne jasne. Otazka je do akej vysky. Ked sa niekto chce rozhodnut kupovat, tak co najskor, momentalne to akurat kleslo o par desiatok dolarov (akurat je 906, pred tyzdnom bolo uz pri 998) - ale moze sa to behom kratkeho casu dostat bez problemov jednym skokom nad 1000. A ak prekroci tuto "magicku" hranicu, tak si to zacne vsimat omnoho viac ludi a mozno aj media, co sposobi este vacsi zaujem a dalsi rast ceny.

Anonymný povedal(a)...

Zdravim, vedel by niekto poradit, ako a kde sa da najvyhodnejsie kupit zlato? vdaka

Balla povedal(a)...

@Chylo - samozrejme, je mi uplne jasne, ze v urcitych pripadoch system cloveka doslova nuti zadlzit sa, lebo neexistuje ina alternativa. Takze chapem, ze to nie je vzdy az take jednoduche zostat bez dlhu.

@Anonymny - napis mi mail na project.respublica@gmail.com, poslem ti nejake odkazy na serioznych predajcov

Unknown povedal(a)...

Balla:
tak ja nie som nijak extremne zadlzeny ja dlhy nemam rad a ani splatkovy predaj nevyuzivam. Len ked si nuteny byvat tak sa to inak neda a musis tu hypo zobrat a nemozes donekonecna byvat s rodicmi. Ale ono sa to da ak mas rozumny FIX tak ti hyperinflacia skor pomoze ako ublizi lebo splatka sa ti vlastne zlacnuje. Nastastie su v rodine nehnutelnosti ktore nie su zalozene a dokonca take kde sa daju aj tie sliepky chovat :) tak sa toho az tak nebojim. Narazam skor na ludi ktory su na hrane alebo az za nou a ktory proste nemali ine vychodisko a ani ziadne vychodisko sa im nerysuje. Ked to padne az tak ako sa hovori tak padneme vsetci tvrdo na hubu. Pridu socialne nepokoje a rabovanie ludmi aj statom a tie svoje sliepky a ovocne stromy pred tym neuchranis a mozno to aj koli tomu neprezijes. Tipujem ze nikto tu nema tolko love ani zlata aby si vybudoval sukromnu armadu. V tom pripade na tom budu najlepsie ty ktory nemaju absolutne nic iba holu rit takze nebudu mat o co prist. Takze tesme sa :)

PS: velmi realny mi pride aj velky vojensky konflikt.

mimino povedal(a)...

@Chylo - bolo myslene ako sa najviac da... samozrejme rodina s mesacnym prijmom 1500 eur asi tazko instantne vyplati hypoteku na 100.000 eur ... keby to zvladali neberu si hypoteku ... To iste ostatne plati aj pre leasingy ... skor to bolo myslene na rozsahy spotrebnych uverov na drobnosti, ktore je mozne s torchou snahy zaplatit za 2-3 mesiace namiesto roka 2 ... velmi vela ludi aj s relativne normalnymi platmi zije rozsafne a aby nemuseli setrit tak si zobrali chladnicky televizory a ine sprostosti na splatky .. Toto su realne zaplatitelne veci ... Vo vacsine pripadov si to naozaj brali taky co len nevedia setrit ... holt budu sa musiet naucit ...

Ohladne zlata ... zlato je sice fajn ale jeho hodnota je tendencne velmi nestala. IMF momentalne odpredava asi 403 ton zlata podla sprav takze zlato pojde dole .. bohuzial uz sa zoparkrat stalo ze v dobe recesie bolo zlato prva vec co vlady konfiskovali ... pozemky a domy zvacsa neberu, nakolko maju nizku likviditu ;) Takisto nepokoje nasilie a rabovanie skor problemom velkych miest ako dedin. Dovodom je najma hlad ;)