24. 12. 2008

Čo nám prinesie rok 2009?

Keďže sa rok 2008 pomaly, ale isto blíži ku koncu, treba si začať klásť otázku, čo nám prinesie budúci rok. Aj keď si netrúfam robiť predikcie ako Gerald Celente so svojím možným vývojom finančnej krízy, pokúsim sa aspoň spomenúť, na čo sa môžeme pravdepodobne tešiť hneď začiatkom roka 2009, keď v januári nastúpi do Bieleho domu ďalšia, tentokrát oveľa charizmatickejšia bábka.

Kto sledoval dianie v roku 2008, si určite všimol, že okrem iných významných osobností predpovedali určité udalosti aj Colin Powell (generál, bývalý minister zahraničných vecí USA, 2001-2005) a Joe Biden, nový americký viceprezident. Colin Powell v októbri 2008 počas interview v relácii Meet the Press predpovedal, že "nastane kríza okolo 21. a 22. januára, o ktorej teraz ešte vôbec nevieme." (YouTube-Video, 2:37). Škoda, že sa ho moderátor, ktorý rozhovor viedol, neopýtal na bližšie detaily ohľadom takejto dôležitej informácie.

Joe Biden, budúci americký viceprezident, zase zdôraznil na svojom vystúpení v Seattle (tiež v októbri 2008): "Pamätajte na moje slová, pamätajte na moja slová. Neprejde ani šesť mesiacov, kým svet preverí Baracka Obamu rovnakým spôsobom ako Johna Kennedyho." Pravdepodobne mal na mysli kubánsku krízu, ktorá sa odohrala v skorých 60-tych rokoch za vlády Johna F. Kennedyho.

Otázka však zostáva: ako bude vyzerať tá kríza, alebo to preverenie? Existuje viacero možností, pričom nebudem brať do ohľadu finančnú krízu. Možno nový "teroristický útok" na USA, dobre pripravená operácia pod falošnou vlajkou? Možno sa rozhodne Izrael zaútočiť v rámci preventívneho útoku na Irán, ako to jasne naznačil v rozhovore pre Spiegel izraelský generálmajor vzdušných síl Ido Nehustan? Alebo príde aj tu k útoku zo strany Iránu, ktorý nafinguje Izrael na odôvodnenie svojich akcií? Možno sa Izrael rozhodne pre vojenskú ofenzívu v pásme Gazy a začne tým "First Gaza War", ako ju v rozhovore pre Army Radio označil brigádny generál Shmuel Zakai, bývalý veliteľ izraelskej armády v Gaze. Existuje množstvo scenárov, ktorými sa dá vyvolať veľká kríza. Presne predpovedať, akým spôsobom vypukne, je takmer nemožné - možno pôjde o kombináciu spomenutých udalostí, možno pôjde o niečo úplne iné. Istá je len jedna vec: ak sa stane niečo veľké, verejnosti to bude podávané médiami a vládami silne skresleným spôsobom. Bude to zase len na prevádzkovateľoch blogov a rôznych internetových stránkach, aby prekukli oficiálnu propagandu a poskytli alternatívne pohľady, súvislosti a názory.

Aj ja sa budem naďalej snažiť prinášať vám čo najviac zaujímavých pohľadov na aktuálne dianie vo svete. Chcem poďakovať svojim čitateľom za záujem a propagovanie tohto blogu. Aj napriek tomu, že res.publica existuje dokopy len niekoľko dní (od 10. decembra 2008), sa o jej existencii dozvedeli už aj iné etablované stránky (napr. OutsiderMedia.cz a Zvědavec.org), ktoré v rámci spolupráce prebrali a zverejnili niektoré články aj u seba. Predovšetkým o preložený rozhovor s Geraldom Celentem bol na slovenskom a českom internete veľký záujem. Teším sa, že čo najviac ľudí týmto spôsobom získa možnosť informovať sa z čo najrôznejších zdrojov a prečítať si iné názory a pohľady ako tie, ktoré im prezentujú politici a média. Novými článkami budem pokračovať od januára 2009. Dovtedy odporúčam každému, aby si trochu oddýchol od dennodenného informovania sa a trávil čas s rodinou a priateľmi. Prajem vám veselé Vianoce, príjemné prežitie sviatkov a šťastný Nový rok!

P.S. Všimol som si, že najväčší záujem (čo sa týka komentárov), bol o články s tematikou globálneho otepľovania. A keďže sú Vianoce, tak si nemôžem odpustiť nasledovné video :-)

The 12 Days of Global Warming

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

este chytlavejsia pesnicka: http://www.youtube.com/watch?v=olsEv6P5GRg

Anonymný povedal(a)...

Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use
WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

my web blog - click here