13. 1. 2009

Arabské strany vylúčené z izraelských volieb

Podľa informácii ynetnews rozhodla izraelská centrálna volebná komisia, že z parlamentných volieb 10. februára 2009 vylúči arabské politické strany Balad a United Arab Lits-Ta'al. V dôsledku tohto vylúčenia by sa zabránilo polovici arabských poslancov izraelského parlamentu (Knesset) v tom, aby mohli kandidovať za svoje novuzvolenie. Arabské strany boli týmto krokom potrestaní izraelskou vládou za to, že nesúhlasia a protestujú proti vojne v Gaze.

Strana Balad si okrem toho vyrobila veľa nepriateľov aj požiadavkou, aby boli tie isté práva garantované každému izraelskému občanovi, bez ohľadu na jeho etnický povôd alebo náboženstvo. Vládnuca strana Kadima odpovedala, že by to viedlo "podkopávaniu identity Izraela ako židovského štátu". Aj keď hŕstka Arabov zostane aj napriek výlúčeniu oboch strán na volebných lístkoch, zvolenie bude pre nich veľmi ťažké. V židovskom obyvateľstve Izraela totiž existuje verejný konsenzus, že izraelskí Arabi sú zradcovia. A to už len preto, že sa nábožensky a etnicky od ostatných občanov líšia.

Veľké množstvo Arabov sa teraz, keď boli vylúčené najväčšie arabské strany, už volieb ani nechce zúčastniť. Počas diskusie na túto tému označil predseda strany Balad, Jamal Zahaika, vylúčenie svojej strany za "skúšku izraelskej demokracie" a opýtal sa Avigdora Liebermana, kto vlastne v skutočnosti stojí za volebnou komisiou a "Prečo sa boja demokracie?" Lieberman označil stranu Balad za "teroristickú organizáciu" a povedal, že "ktokoľvek, kto si váži život" si uvedomí nutnosť tohto vylúčenia.

Izraelskí Arabi predstavujú viac ako 20% izraelského obyvateľstva. Kým väčšina židovských Izraelcov hlasne tlieska útokom na Gazu, Arabi sa vyslovili proti vojne, čím na seba privolali nenávisť. Nie sú považovaní za dôveryhodných občanov. Ich už aj tak obmedzené zastúpenie v izraelskom parlamente sa okresáva týmto krokom ešte viac. Radikálni pravičiarski vojnoví štváči Knessetu, akými sú napr. Benjamin Netanyahu a Avigor Lieberman, nadávajú arabským poslancom do "zradcov".

Vôbec prvý arabsko-moslimský minister v izraelskej vláde za 60 rokov, Minister vedy Raleb Majadele, bol Ehudom Barakom verejne pokarhaný a následne "potrestaný", lebo sa v rámci protestu proti vojne v Gaze nechcel zúčastniť zasadnutia kabinetu. Jediné, čo arabskému obyvateľstvu v Izraeli zostáva, aby sa mohli vysloviť proti vojne v Gaze, sú demonštrácie. Ale dokonca v tomto sú obmedzovaní, pretože polícia stále zasahuje proti demonštrantom a niekoľkých už aj zatkla.

Z pohľadu židovských Izraelcov sú arabskí Izraelci bezpečnostným rizikom, a každý opozičný postoj proti vojne v Gaze sa z dôvodov "národnej bezpečnosti" potláča. Počas zasadania volebnej komisie sa poslanec Ahmad Tibi zo strany UAL-Ta'al vyslovil proti vojne v Gaze a okomentoval súčasnú vojenskú operáciu slovami: "My sme proti zabíjaniu civilistov. Čo vy robíte, je genocída. Vraždíte deti." Vo svojej reakcii na rozhodnutie komisie povedal Tibi neskôr médiam: "Toto je rasistická krajina. Sme zvyknutí na takéto boje a zvíťazíme". Tibi rátal pri rozhodovaní komisie s podporou ôsmych členov vládnej strany Kadima.

Dodal, že "toto rozhodnutie smeruje ku Knessetu bez Arabov, čo solidaritu medzi arabským obyvateľstvom a ich politickými vodcami len viac zosilní." Na druhej strane sa Avigdor Lieberman, predseda pravicovo radikálnej strany Yisrael Beiteinu vyjadril: "Rozhodnutím, že strana Balad sa volieb už nesmie zúčastniť, sa prvá bitka už skončila". Lieberman dodal, že "ďalším krokom bude zakázanie strany Balad, pretože je teroristickou organizáciou, ktorej cieľom je ubližovanie Izraelu".

Najvyšší súd Izraela v minulosti, keď išlo o diskvalifikáciu strany Balad z volieb preto, že je údajne protiizraelská, odmietol toto riešenie. Či bude teraz podaná žaloba, a či príde k rozsudku ešte pred volebným termínom 10. februára, dnes ešte nie je isté. Ak by zostala strana Balad vylúčená aj v budúcnosti, pričinilo by sa to podľa predstaviteľa strany o dodatočné zhoršenie vzťahov medzi arabským obyvateľstvom a Izraelom.

Komentár: O týchto politických udalostiach a vnútropolitickej situácii Izraela sa v našich médiách nehovorí takmer nič. Pritom odhaľujú diane, ktoré si v demokratickom štáte nevieme predstaviť. A napriek tomu nám vždy a vždy hovoria, že Izrael je jedinou demokraciou na Blízkom východe. Toto tvrdenie sa ukázalo byť absolútne nepravdivé.

To má byť demokracia, v ktorej majú židovskí občania viac práv ako tí arabsko-moslimskí? Kde sa rozlišuje na základe rasy a náboženstva? Kde sú arabským občanom odopreté práva, pretože by v opačnom prípade prišlo k strate židovskej identity Izraela? Demokracia, v ktorej sa vylučujú arabské politické strany z volieb, len lebo oprávnene protestujú proti vojne v Gaze, a to samozrejme aj z volebných dôvodov? Kde rozhodujú o chode štátu pravicovo radikálni vojnoví štváči?

Predstavme si, že v Nemecku by mali nemeckí občania, ktorí pochádzajú z Turecka, menej práv ako "árijskí" Nemci. Alebo okresávanie ich práv by sa odôvodnilo argumentom, že sa nesmie stratiť kresťanská identita Nemecka. To by bolo nepredstaviteľné! Predstavme si len krik tých, ktorí stále presadzujú integráciu a toleranciu a samozrejme stále stoja na strane Izraela. Pritom sú práve Arabi, ktorí žijú v Izraeli, skutoční domáci, ktorých predkovia žili na tomto území. Väčšinú židovských Izraelcov tvoria prisťahovaní európski kolonialisti. Proste svet obrátený hore nohami.

A okrem toho, kde sa podeli sloboda slova a možnosť izraelských Arabov, zvoliť si svojich politických zástupcov? Keď nie ste za vojnu, tak vás okamžite označia za zradcu, ba dokonca teroristu a pokúsia sa zakázať vašu stranu. Toto sa podobá skôr na totalitárnu a rasistickú diktatúru. Ale aspoň sme týmto teraz zistili, že sa po strhnutí peknej, pokrytecky propagovanej masky ukáže pravá, netolerantná tvár pravicovo-radikálneho Izraela . (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

12 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ηi there mаtes, fastidious post and nіce urging commented at this place, І am rеally enјoying by these.


Also vіsit mу ωeb blog :: iphone repair kl

Anonymný povedal(a)...

We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with helpful information to work on. You have done a formidable process and our entire neighborhood will be grateful to you.

my weblog - imac retina repair kl imac retina repair imac retina repair kuala lumpur

Anonymný povedal(a)...

Ηеy there! Would уou minԁ
if I shaгe yοuг blоg ωіth my twittеr group?
There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

Here is my site ipad repair petaling jaya

Anonymný povedal(a)...

What's up colleagues, its great piece of writing on the topic of cultureand fully defined, keep it up all the time.

Here is my page - ipad repair malaysia

Anonymný povedal(a)...

You're so awesome! I don't ѕuppoѕe Ι've read through anything like that before. So wonderful to discover another person with genuine thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

My web page ... ipad repair pj

Anonymný povedal(a)...

Ρretty gгeat post. I just stumbled upon
уour blοg and ωantеd tο say that І've truly loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I'm hoping you write οnсe
moге soon!

my page ... iphone repair selangor

Anonymný povedal(a)...

This is the perfect wеb site for anybody who ωants to undеrstand
this topic. Υou realizе so much its almost tough to argue
with you (not that Ӏ actually will neeԁ to…HaHa).
You definitely put a bгand neω spin on а ѕubject that has been writtеn
about for a long tіme. Wоndeгful stuff, just wonderful!


Taκe a loоκ at mу ωeblog ::
ipad 3 Screen repair Bangsar

Anonymný povedal(a)...

Keep οn ωriting, great ϳob!

Also visit my ωebsite; ipad repair dataran pahlawan

Anonymný povedal(a)...

I tгuly loνе your blog.. Veгy nice colοrs & theme.
Did уou creatе thіѕ ωebsite youгself?
Plеase reply bаck as Ӏ'm planning to create my own personal blog and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Thank you!

Take a look at my blog: ipad repair kuala lumpur

Anonymný povedal(a)...

Нellо Dеar, aгe you actually visiting
thіѕ sіte on a гegular basis, іf so afterward you wіll absolutelу obtаin pleasаnt knoω-hοω.


Mу ѕite; ipad repair petaling jaya

Anonymný povedal(a)...

Good day! Τhiѕ is my 1st сοmment here
so I ϳuѕt wantеԁ to giѵe а quick shout out and ѕaу Ӏ гeallу enјοу гeaԁing through yοur articles.

Ϲan you reсommend any other blοgs/websitеs/forums thаt go ovеr thе same subjeсts?

Thanκs a tоn!

Heгe is my weblog - ipad repair

Anonymný povedal(a)...

I am regular νisitor, how аre you еνerybοdy?

Тhis piece of writing postеd at this web ѕite іѕ гeally good.


my webpage: ipad repair malaysia