31. 1. 2009

Britské banky boli na pokraji kolapsu

Podľa britských novín Daily Mail stál finančný systém Veľkej Británie počas tajného návalu na banky (bank run) tri hodiny na pokraji totálneho kolapsu. Túto skutočnosť prezradil len pred niekoľkými dňami minister z vlády Gordona Browna. Minister pre finančné aktivity v Londýne (Minister for the City) Paul Myners povedal, že v piatok 10. októbra 2008 sa krajina nachádzala "veľmi blízko" úplného krachu všetkých bánk. Stalo sa tak potom, ako sa množstvo "dôležitých klientov" rozhodlo vybrať si svoje peniaze v masovom merítku.

Podľa informácii Mail on Sunday sa ministerstvo financií pripravovalo na uzatvorenie všetkých bánk ako aj na pozastavenie všetkých elektronických prevodov a hotovostných výberov. Len vďaka horúčkovitým úsiliam sa podarilo zabrániť finančnej katastrofe. Keby opatrenia neboli zabrali, Gordon Brown by musel zoštátniť celý finančný systém a garantovať všetky vklady. Po prezradení tejto skutočnosti bol Lord Myners minulý piatok obvinený, že sa správa "absolútne nezodpovedne", pretože priznal skutočný rozmer krízy v čase, keď sa recesia naďalej prehlbuje a veľké inštitúcie ako Barclays sú stále pod obrovským tlakom.

Hromadenie problémov, ktoré viedli k "čiernemu piatku" sa začalo v pondelok 6. októbra 2008, keď britský burzový index FTSE klesol o 100 bodov (takmer 8 percent) a zároveň prichádzali stále nové a nové zlé hospodárske správy. V nasledujúci deň zahájil minister financií Alistair Darling rozsiahle nočné rokovania, po ukončení ktorých v stredu vyhlásil, že do finančného systému budú napumpované miliardy peňazí daňových poplatníkov na zabezpečenie likvidity finančného systému. Cenné papiere však naďalej klesali v hodnote a celá situácia sa premenila v piatok na katastrofu, keď sa FTSE po otvorení burzy zrútil o viac ako 10 percent. Royal Bank of Scotland a HBOS sa blížili totálnemu kolapsu - Lord Myners však hovorí, že problémy boli ešte oveľa ďalekosiahlejšie: "Boli dve alebo tri hodiny, počas ktorých sa nálada veľmi zhoršila. Bola napätá a krehká." "Dôležití klienti sa pokúšali vybrať si svoje peniaze z mnohých veľkých bánk. Boli ochotní zaplatiť aj pokutu za toto svoje rozhodnutie."

Hrozba pre systém bola taká veľká, že Britská národná banka (Bank of England) bola nútená zatelefonovať svojím veriteľom v New Yorku a Tokiu, aby ich prehovorila nevyberať svoje peniaze. Nemenovaný zdroj z ministerstva financií v piatok povedal : "Boli sme konfrontovaní veľkým problémom. Museli sme zabrániť tomu, aby klienti pokračovali vo vyberaní svojich peňazí z bánk." "Banky začali predávať svoje akciové podiely, čím však len dodatočne zrýchlili pád trhu. Museli sa pripraviť na uzatvorenie. Hypotéky by sa začali predávať a sporitelia by zostali vystrašení. Bol by to chaos." Po týždňovej kríze bolo v pondelok oznámené, že Lloyds TBS preberie HBOS a dodatočne obdrží v rámci podpory 17 miliárd libier. Banka RBS (Royal Bank of Scotland) získala finančný stimul vo výške 20 miliárd libier, čo viedlo nasledovne k odstúpeniu jej výkonného riaditeľa Freda Goodwina. Akciové hodnoty sa po týchto krokoch začali pomaly normalizovať.

Ruth Lea, hospodárska poradkyňa bankovej skupiny Arbuthnot v piatok povedala, že Lord Myners konal "veľmi nezodpovedne" keď prezradil skutočný rozmer problémov, pretože by to mohlo viesť k opätovnému poškodeniu krehkej dôvery. Hovorí: "Ešte sme sa nedostali z nebezpečnej zóny." "Bojím sa o Barclays, pretože ich akciový kurz klesol a Lloyds je kvôli prebratiu HBOS poškodená." Ďalej dodala: "Keď to bude pokračovať týmto smerom, vláda nebude mať inú možnosť než zakročiť a zoštátniť celý finančný systém." Podľa Lorda Mynersa si bankoví manažéri počas "zlatých dní" veľkých bonusov užívali "prehnane vysoké" odmeny. "To sú ľudia, ktorí nemajú cit pre spoločnosť okolo seba", hovorí. "Ľudia sú veľmi nahnevaní, a to do veľkej miery oprávnene."

Komentár: Otázka ... kde sú tvoje peniaze? Sú v bezpečí? Budeš mať k nim prístup, keď ich budeš potrebovať? Čo urobíš, keď tvoja banka dočasne zastaví svoju prevádzku? Zabudni na zaručené vklady a prázdne sľuby politikov - čo budeš robiť, keď zbrankrotuje? (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Svoje peniaze mam v LLoyds TSB, postupne vyberam a zamienam na Eura. Kurz stale stagnuje, takze radsej zmenim teraz pri kurze 1,08 ako neskor pri 0,** (ak taky bude) S istotou nikto nevie predpovedat situaciu ale je naivny ten, kto bude tvrdit, ze sa to o par mesiacov zlepsi. Niekto to poriadne prepiskol a skody su dost katastrofalne. Ja osobne sa o 2 mesiace vraciam domov, i ked ani tam nepocitam, ze to bude ruzove.
Marek

Unknown povedal(a)...

všem doporučuji k schlédnutí následující video http://video.google.com/videosearch?q=penize+jako+dluh&emb=0&aq=0&oq=penize+jako+# je to s českými titulky.

Balla povedal(a)...

@hammerlang: velmi spravne :) To video mam inak uvedene aj v sekcii "Zaujimave dokumentacie" na hlavnej stranke.

Tu je link pre tych, ktori preferuju slovenske titulky: http://video.google.com/videoplay?docid=-6274137397037686344

Anonymný povedal(a)...

Ten dokument je nieco podobne ako cast Zeitgeist Addendum. Je smutne si uvedomit to, ze aj ked vychadzaju taketo mnozstva filmov o skutocnej situacii, nic sa nedeje a uspesne je to vsetko prehliadane a ignorovane.
Marek

Anonymný povedal(a)...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!