13. 1. 2009

Hamas nestrielal počas prímeria žiadne rakety

Ako som už uviedol v jednom z minulých článkov, Izrael začiatkom novembra 2008 porušil šesťmesačné prímerie s Hamasom, keď poslal do Gazy vojenské komandá, ktoré zabili šiestich členov Hamasu. Nasledovne Hamas po pol roku znovuzahájil ostreľovanie Izraela svojimi šrotovými raketami, čo Izrael o niekoľko týždňov neskôr použil ako odôvodnenie brutálnej vojenskej operácii v Gaze, ktorá pretrváva až dodnes. Vyprovokovali Hamas, aby mohli začať "odvetný" vojenský útok.

Niektorí tvrdili, že tých pár rakiet, ktoré boli počas prímeria z Gazy odpálené (bolo ich dokopy asi 15, pričom nikoho nezabili) má na svedomí Hamas, ktorá týmto porušila prímerie ešte skôr. Hamas však vždy tvrdil, že tieto rakety odpálilo niekoľko jednotlivcov na vlastnú zodpovednosť, bez jej povolenia. Včera aj hovorca izraelského predsedu vlády, Mark Regev, v televíznom rozhovore potvrdil, že Hamas za útoky počas prímeria nebola zodpovedná. Je teda jednoznačne jasné, kto prímerie v skutočnosti porušil. Útoky Hamasu boli vyprovokované a dôvody vojny zo strany Izraela vykonštruované.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

propaganda krasna arabska...
to ze ten izraelsky hovorca povie that's correct je vytrhnute z contextu, ani ho nenechaju dohovorit.

zvysok su nepresne a klamlive udaje.
dobry pokus, mohamad

Balla povedal(a)...

Pocuvaj, predtym ako zacnes niekoho obvinovat z toho, ze zverejnuje klamlive udaje, tak si najskor sam zisti, ci nahodou nie si ty ten, kto zlhtol propagandu.

Pozri sa na stranku izraelskeho ministerstva zahranicnych veci: http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Missile+fire+from+Gaza+on+Israeli+civilian+targets+Aug+2007.htm

Tam mas v dolnej casti straky krasnucky izraelsky graf, ktory ukazuje, ze pocas primeria neboli odstrelene zo strany Hamasu ziadne rakety okrem tych 15 (za 6 mesiacov), za ktore su podla oboch stran zodpovedni jednotlivci. Ten graf je dokonca nazvany "The lull in the fighting", co znamena "Prestavka v boji". Hamas obnovil strelbu az 4./5. novembra 2008, ked Izrael zabil (pocas primeria) siestich clenov Hamasu. Ak tuto informaciu povazujes tiez za propagandu, over si internetove archivy svetovych medii, takmer kazde ma o danom pripade clanok. Ale vsak to ti urcite nemusim vysvetlovat, pan odbornik.