26. 1. 2009

Obamove prvé vraždy

Minulý piatok dal Barack Obama zelenú svojej prvej vojenskej akcii - raketovému útoku proti údajným militantom v Pakistane, pri ktorom zahynulo (bolo zavraždených) najmenej 18 civilistov. Len štyri dni po jeho uvedení do funkcie si od neho vyžiadali americkí velitelia povolenie, aby mohli vykonať v sobotu útok so svojimi zabijackými sondami. Podľa amerických zákonov sú vojenské operácie mimo oblastí, v ktorých ich parlament povolil (Afganistan, Irak), zakázané. Aby mohli byť tieto zákony porušené, armáda potrebuje výslovné povolenie prezidenta - a on ho udelil.

Obama týmto krokom pokračuje v zločineckej politike Busha, ktorý povolil minulý rok celkovo 30 útokov na Pakistan, pri ktorých prišlo o život 200 ľudí - jasné porušenie medzinárodného práva. Obama už počas svojej volebnej kampane vyhlásil, že ho obmedzenia tohto typu nebudú zaujímať. Plánuje postupne premiestniť vojnu do Pakistanu. Rozhodnutie prezidenta Busha napadnúť Irak predtým, ako bola "vybavená" vojna proti terorizmu v Afganistane a Pakistane, nazval Obama chybou. Velitelia US-Marines oznámili v piatok, že do Afganistanu a Iraku bude premiestnenýh 22 000 vojakov. Generál James Conway povedal, že teraz "nadišiel čas" opustiť Irak, keďže sa z vojny stali budovateľské práce. Chce mať vojakov v Afganistane, predovšetkým na juhu, kde členovia Talibanu a Al-Káidy údajne profitujú z blízkeho útulku v Pakistane.

Obama viackrát varoval, že je pripravený zbombradovať Pakistan, keď informácie tajných služieb ukážu, že sa tam ukrýva Osama bin Ládin spolu so svojími bojovníkmi - a to predovšetkým vtedy, ak proti tomu pakistanská vláda nič nepodnikne. Americké rakety v sobotu odpálili sondy Predator, ktoré krúžia vo vzduchu a kamerami monitorujú terén. Z veliteľského stanovišťa možno potom pomocou diaľkového ovládania odpáliť ich zbrane na určitý cieľ - ako v počítačovej hre. Prvý útok bol namierený proti dedine Zharki v okolí mesta Miran Shah v severnom Waziristane. Tri rakety zničili dva domy a zabili10 civilistov. Obyvateľ dediny povedal spravodajskej agentúre Reuters cez telefón, že zo zrúcanín vytiahli deväť mŕtvol. Medzi nimi bol majiteľ domu spolu so svojou päťčlennou rodinou. Pri druhom útoku o niekoľko hodín neskôr v dedine Gangi Khelin v severnom Waziristane bolo zabitých ďalších deväť ľudí.

Pakistanská vláda dúfala, že sa pod vedením Obamu skončia útoky na ich teritórium, ktoré spôsobili rozsiahle protesty proti vláde. Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Obamu, aby hľadal v rámci vojny proti terorizmu iné spôsoby na dosiahnutie svojich cieľov. Lenže Pakistan nemá možnosť a je aj politicky príliš nestabilný na to, aby sa mohol brániť voči porušovaniu svojej suverenity americkým agresorom. Obama chce zjavne vyzerať ako odhodlaný vodca, ktorý sa nebojí prikázať vojenské operácie aj napriek tomu, že počas volebnej kampane hovoril o novej ére diplomacie pre Ameriku. Minulý štvrtok vymenoval Obama diplomatického veterána Richarda Holbrooka za mimoriadneho vyslanca pre Pakistan a Afganistan. Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v rovnakom čase telefonovala s pakistanským prezidentom Asifom Ali Zardarim.

Komentár: Len čo sa Obama dostal k moci, zabíjanie pokračuje aj pod jeho velením. Už má na svedomí 18 civilistov. Koľko medzinárodných zákonov bolo vniknutím amerických vojsk do Pakistanu porušených? Porušenie suverenity krajiny, vedenie útočnej vojny, bombardovanie civilistov, genocída? Ale americká vláda už dlho nerešpektuje zákony a robí si, čo chce. To sa nezmení ani s Obamom na čele exekutívy. Systém je ten istý, vymenila sa iba marionetka. Kto je skutočný darebácky štát a vedúci terorista na tomto svete?

Okrem toho by mal niekto povedať Obamovi, že bin Ládin je už dávno mŕtvy. Výhovorka, že sa ukrýva v Pakistane slúži iba na odôvodnenie bombardovania tejto krajiny a nikto tomu už neverí. Američania pomaly začínajú chápať, že Obama nie je tým, za čo ho množstvo ľudí považovalo. Už počas prvého týždňa jeho vlády zmizla eufória a jeho podpora v obyvateľstve podľa prieskumov verejnej mienky Gallup klesla o 15 bodov z 83% na 68%. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

tym ladinom by som si taky isty nebol no je viac ne pravdepodobne, ze tento cloviecik bude mrtvy. Co sa tyka Pakistanu to sa dalo cakat a dovod by mohol uzriet svetlo sveta uz onedlho. Osobne si myslim, ze tato akcia bude az po zdiskreditovani Pakistanskej vlady vzhladom na necinnost v otazke "terorizmu" pricom obamov fajnovy ksich bude sluzit na polahcenie situacie.

Balla povedal(a)...

O pravdepodobnosti smrti bin Ladina onedlho prelozim pomerne obsiahly clanok, ktory sa zaklada na mnozsvte oficialnych vyjadreni, stanovisk a medialnych sprav. Bude tam vela zaujimavych informacii.

Anonymný povedal(a)...

myslim si, ze zivot ci smrt bin ladina sa da prirovnat k zivote a smrti p. Fidela na Cube :P

Jozef povedal(a)...

Všetko by mohlo byť OK, ale toto
"Obyvateľ dediny povedal spravodajskej agentúre Reuters cez telefón, že zo zrúcanín...." ,sa mi nezdá....