14. 1. 2009

V Gaze sa skúšajú nové zbrane

Gaza je dnes a bola už aj v minulosti skúšobnou oblasťou pre najsmrteľnejšie izraelské zbrane. Či sa už jedná o nervový plyn, ktorý bol v roku 2003 použitý v Khan Younis, využitie DIME (Dense Inert Metal Explosive) pri izraelskom masakri počas operácie "Summer Rain" v roku 2006, alebo zastrašovanie obyvateľstva prostredníctvom treskotu, ktorý vzniká pri prelomení zvukovej bariéry tzv. "fantómovými útokmi", ktoré rozbijú všetky okenné sklá v okolí - na Palenstínčanoch sa skúša každý možný teroristický prostriedok.

V noci sa nedá spať, lebo je stále počuť hučanie vojenských sond, ktoré nepretržite preletujú nad Gazou. Sú ovládané zo vzdialených veliteľských stanovíšť a dokážu strielať na všetko, čo sa na zemi pohybuje. Väčšinu zranených a mŕtvych majú na svedomí práve tieto diaľkovo ovládané sondy. Používajú sa dnes na najrôznejšie operácie, sú schopné zhadzovať bomby, robiť fotky, prenášať videozábery a dokážu aj lokalizovať vyžarovanie rádiových vĺn mobilných telefónov.

Minulý piatok obvinilo PCHR (palestínske centrum pre ľudské práva) Izrael, že v Gaze nasadzuje fosforové bomby. Šéf PCHR, Raji Sourani povedal, že "toto nie je prvýkrát, čo sme zaregistrovali používanie zakázaných chemikálií zo strany Izraela proti civilnému obyvateľstvu Gazy." Služobne najstarší analytik organizácie Human Rights Watch (HRW) Marc Garlasco potvrdil počas rozhovoru s francúzskou televíznou stanicou TV Kanal 4, že "Izrael nechal vybuchnúť nad Gazou delostreleckú muníciu plnenú bielym fosforom". Nasledovne dodal: "Už niekoľko dní stojím na hranici a prizerám sa, ako izraelské delostrelectvo striela granáty s bielym fosforom do utečeneckých táborov."

Už počas Libanonskej vojny v roku 2006 použil Izrael proti civilnému obyvateľstvu fosforové bomby, ktoré spôsobujú hrozné popáleniny. Ide o zápalnú bombu, ktorá obsahuje zmes bieleho fosforu a kaučuku. Biely fosfor je vysoko reaktívny. Vznieti sa už pri prvom kontakte s kyslíkom a nasledovne horí 1300 stupňových plameňom, pričom zároveň produkuje biely dym, ktorý je vo väčších množstvách zdraviu škodlivý. Aj keď sa fosfor dá zahasiť vodou, po uschnutí sa kedykoľvek môže znovu vznietiť.

Okrem popálenín a ťažko vyliečiteľných zranení, ktoré spôsobuje už pri minimálnom kontakte s kožou, sú biely fosfor a jeho pary vysoko jedovaté. Už 50 mg priamej inhalácie môže spôsobiť u dospelého človeka smrť, ktorá nastane po piatich až desiatich dňoch. Použitie týchto zápalných zbraní proti civilnému obyvateľstvu je podľa dodatočných protokolov Ženevských konvencií od roku 1949 zakázané.

Ďalšia zbraň, ktorá je v Gaze nasadzovaná proti civilistom, sú Dense Inert Metal Explosives (DIME), zvané aj Micro-Schrapnells. Tieto projektily majú plášť z uhlíkového vlákna a vo vnútri zmes výbušnín s práškom ťažkého kovu, ako napr. wolfrámu. Počas explózie sa častice wolfrámu rozletia do všetkých strán v okruhu štyroch metrov a spôsobujú smrtelné zranenia. Aj tento typ zbraní sa používal už počas Libanonskej vojny v roku 2006.

"Existujú dôkazy, že Gaza slúži ako skúšobné laboratórium nových zbraní", povedal médiam v Osle Mads Gilbert po svojom návrate z Gazy. Popísal neobyčajné zranenia, ktoré spolu so svojím kolegom Erikom Fossem spozoroval v nemocnici Shifa počas svojho niekoľkodňového pobytu v Gaze, kam títo dvaja lekári boli vyslaní pro-palestínskou organizáciou NORWAC 31. decembra 2008. Podľa ich pozorovaní je vysoko pravdepodobné, že v Gaze prišlo k použitiu zbraní DIME a iných experimentálnych výbušnín.

Zbrane podľa Fosseho "spôsobujú, že sa mäso odtrhne od kostí. Vyzerá to úplne inak, ako zranenie spôsobené šrapnelmi. Počas posledných 30 rokov som v rôznych krízových oblastiach videl a ošetroval už množstvo zranení, ale tieto vyzerajú úplne inak." Ďalej vysvetlil, že "ak v blízkosti človeka vybuchne projektil DIME, tak mu to odtrhne nohy. Je to obrovská tlaková vlna, ale bez šrapnelov." Zdôrazňujúc enormnú ničivú silu týchto granátov, Fosset žiada Izrael, aby "informoval o tom, aké zbrane používa, a aby medzinárodné spoločenstvo nasledovne vykonalo vyšetrenie."

(Pozn. prekladateľa: fotky zranení spôsobených týmito zbraňami nie sú nič pre slabé žalúdky, preto ich nebudem zverejňovať. Kto chce, môže si ich pozrieť na tejto stránke.)

Fosset dodal: "Sme zvyknutí aj na veľmi rozsiahle zranenia, ale tieto amputácie sú extrémne a veľa pacientov ich ani neprežije." Riaditeľ núdzového oddelenia nemocnice Al-Aqsa v Gaza City, Habas Al-Wahis povedal novinárom, že ruky a nohy zranených boli odseknuté od zvyšku tela "ako keby ich boli prerezali pílou až do kosti. V ranách sme však nenašli žiadne stopy kovu." V nemocnici Al Shifa, ktorá sa nachádza tiež v Gaza City, povedal Dr. Juma Saka v roku 2006: "na telách mŕtvych a zranených sme identifikovali malé vstupné rany ako aj prach na ich koži a na orgánoch."

Talianski žurnalisti televízie RAI TV priniesli pôdne vzorky z Gazy do Parmy v Taliansku, kde dané vzorky preskúmala Dr. Carmela Vaccaio z Parmskej univerzity. V pôde sa nachádzali vysoké koncentrácie uhlíka, mede, hliníka a wolfrámu. Tento nález ukazuje, že boli s najvyššou pravdepodobnosťou nasadené projektily DIME, granáty s výbušninou a ťažkým nereaktívnym kovom.

Projektily DIME boli použité už v roku 2006. Lekári vtedy vypovedali, že situácia pre pacientov síce najskôr vyzerala nádejne, ale potom veľmi náhle zomreli. "Nevieme, čo to znamená. Musí to byť nová zbraň", povedal Saied Joudda, zástupca riaditeľa nemocnice Kamal Edwan v meste Beit Lahia. Zranenia tohto typu boli po prvýkrát spozorované v júli 2006, keď Izrael zahájil v Gaze masívnu vojenskú operáciu, pri ktorej zomrelo 286 Palestínčanov. Zranených bolo ďalších 4200 osôb. Wolfrám je však smrteľný aj iným spôsobom. Ak sa roztrúsi po zemi, pôsobí silno karcinogénne a je jedovatý aj pre prostredie. Potom, ako boli potkanom v rámci štúdie implantované kúsky wolfrámu do tela, sa v nich po piatich mesiacoch rozšíril zriedkavý druh rakoviny, tzv. Rhabdomyosarkóm.

Dr. Mark Witten, ktorý sa na univerzite v Arizone zaoberá výskumom rakoviny, povedal, že môže existovať aj spojitosť medzi wolfrámom a rakovinou krvi. "Podľa mňa by sme mali predtým, ako ho začne armáda používať vo svojich zbraniach, najskôr zistiť čo najviac o zdravotných problémoch, ktoré môže wolfrám spôsobiť." To znamená, že tí Palestínčania, ktorí počas terajších útokov neboli zabití, môžu v budúcnosti rátať s rakovinou, ktorú im spôsobili izraelské zbrane. (Preložené zo stránky Alles Schall und Rauch)

2 komentáre:

Pata povedal(a)...

Trochu jednostranný pohľad na konflikt.Je to čudné,aký je Izrael zlý a Palestína dobrá.Mám priateľa v Izraeli a tomu nie je jedno, ,že pár metrov od jeho práce vybuchne bomba.Pozrite sa,čo sa učia deti v palestínských školách.Že žid je opica a sviňa.Áno zomierajú tam civilisti a častokrát nevinní,skúšaju sa nové zbrane.Samozrejme je to OK,keď sa nejaký terorista odstrelí,niekde v rušnej ulici Izraela. Kto stále provokuje!!!!!!!!!!!!

Anonymný povedal(a)...

izraelske utoky sponzorovane USA nemozno porovnavat s amaterskymi utokmi palestincanov, izrael im ukradol zem a preto nenajde na tom uzemi nikdy pokoj

peter.palenik@slovanet.sk