27. 1. 2009

Zoznam účastníkov WEF 2009 v Davose

V čase od 28. januára do 1. februára 2009 sa vo švajčiarskom Davose uskutoční každoročné svetové ekonomické fórum (World Economic Forum, WEF). Program je tento rok zhrnutý pod mottom "Shaping the Post-Crisis World", po slovensky "Usporiadanie sveta po kríze". Podľa slov zakladateľa WEF Klausa Schwaba ide pri tohtoročnom stretnutí o zvládnutie súčasnej krízy a usporiadanie agendy po kríze, od hospodárskej reformy až po klimatické zmeny.

Viceriaditelia mítingu sú Kofi Annan (bývalý šéf OSN), Stephen Green (šéf HSBC Holding), Anand Mahindra (šéf firmy Mahindra & Mahindra India) Rupert Murdoch (šéf News Corp.), Maria Ramos (šéfka firmy Transnet), Jeroen van der Veer (šéf firmy Shell) a Werner Wenning (šéf firmy Bayer). Čo stojí za povšimnutie? Tento rok sa fóra zúčastní mnoho guvernérov centrálnych bánk, ministrov financií a hospodárstva a ďalej aj veľa popredných štátnych predstaviteľov ako napr. ruský premiér Vladimír Putin, čínsky premiér Wen Jibao, britský premiér Gordon Brown a japonský predseda vlády Taro Aso. Z Nemecka príde Angela Merkelová, Axel A. Weber, Guido Westerwelle a Michael Glos. Z Obamovho kabinetu nebude prítomný nikto. "Obvyklí podozriví" sa samozrejme zúčastnia tiež - Bill Clinton, Tony Blair a Al Gore.
Keďže sa Guido zúčastnil minulé leto aj na stretnutí Bilderbergovcov vo Washingtone a teraz navštívi WEF, myslím si, že ho pravdepodobne pripravujú na rolu ďalšieho nemeckého kancelára. (Preožené zo stránky Alles Schall und Rauch)

Komentár: Stretnutia WEF sa zúčastní aj Václav Klaus z Českej republiky. Zo Slovenska sa na zozname účastníkov nenachádza nikto. Pre čitateľov, ktorí sa v nemeckej politickej scéne veľmi nevyznajú: Angela Merkelová je spolková kancelárka SRN, Axel A. Weber je prezident nemeckej spolkovej banky, Guido Westerwelle je šéfom nemeckej opozičnej strany FDP (Slobodná demokratická strana) a Michael Glos je ministrom hospodárstva SRN.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

je velmi vtipne a pozoruhodne, ze p. strapaty Pociatek ako najlepsi minister financii doslova vyhlaseny v UK nebude pritomny :)

bifff povedal(a)...

no, tak to je seriózne "nešťastie" že sa tam nezúčastní a nepodporí tým zopár korporatívcov :-(.
Myslím, že v tomto prípade je lepšia nulová účasť zo slovenska ako keby tam malo isť desať "pritakávačov".